|
Sindromul Gilbert: semne si simptome
Chiar daca puiul tau are asa ceva, poate sa descopere abia in perioada pubertatii sau chiar mai tarziu, cand sinteza de bilirubina creste. Se intampla frecvent acest lucru: sindromul este descoperit accidental in cadrul unui test de sange, pe care il efectuezi pentru alte probleme de sanatate.
Ca sa il diagnosticheze, doctorul iti va aplica o hemoleucograma si niste teste functionale hepatice, pentru a se asigura ca ficatul functioneaza corespunzator si ca nu are alte probleme. Rezultatele lor o sa ii indice si nivelele bilirubinei in sange si, deci, daca puiul are sau nu sindromul. Insa - vei auzi asta si din gura doctorului - nivelul de bilirubina poate fluctua in sindromul Gilbert, incadrandu-se in limite normale pentru o anumita perioada de timp. Asa ca testul trebuie repetat, daca banuiti in continuare copilul ca fiind afectat sau daca manifesta si alte simptome caracteristice. |
Simptomul principal este un icter slab. Il recunosti dupa ingalbenirea pielii si corneei. In sindromul Gilbert, ingalbenirea se observa mai predominant la nivelul ochilor. Si devine mai pronuntata atunci cand puiul tau este foarte stresat, atunci cand a "prins" o infectie virala sau daca ajunge in conditii de deshidratare sau malnutritie. Daca e fetita, episoadele de icter se vor manifesta ceva mai des decat la baieti: pe perioada menstruatiei.
Aproximativ 30% dintre purtatorii genelor buclucase nu manifesta nici un alt simptom. Restul raporteaza o serie de simptome, care se manifesta in grade diferite de intensitate.
|
Cele mai frecvent intalnite simptome:
- o senzatie constanata de oboseala |
Sindromul Gilbert: cauze si tratament
Sindromul lui Gilbert este o afectiune ereditara: ea se transmite in cadrul familiei. Copilul tau o va mosteni doar daca va primi doua copii ale genei defectuoase (cate una de la fiecare parinte). Dar nu este obligatoriu sa se si manifeste - chiar primeste ambele copii ale genei. Iar daca primeste o singura copie a genei, el va avea acea substanta specifica (bilirubina) in organism intr-un nivel mai ridicat decat restul persoanelor. Dar atat: nu va dezvolta afectiunea.
Sindromul Gilbert nu necesita tratament, monitorizare medicala sau teste de sange repetate. Icterul este de obicei putin evident, iar episoadele ocazionale de icter se manifesta de cele mai multe ori usor, trecand de la sine in cateva zile. Asa ca odata ce ai aflat ca tu si copilul tau aveti aceasta conditie, sa stai linistita, pentru ca viata voastra se poate desfasura normal. Poate cu disconforturi trecatoare si neingrijoratoare. Doar daca observi intensificarea icterului sau ale altor simptome, ai motiv si este cazul sa consulti din nou un medic.