Aceasta pentru ca abia intre 5 si 8 ani, creierul unui copil dezvolta conceptele de "stanga" si "dreapta". Prin urmare, toti copiii vor manifesta tendinta de a inversa litere si cifre pana pe la acea varsta.
Ce este scrisul in oglinda?
Copilul tau scrie "in oglinda" atunci cand inverseaza directia si adesea forma literelor, astfel incat scrisul apare perfect lizibil atunci cand postezi o oglinda in gata lui si citesti acolo!
sursa: http://www.handedness.org/
Se pare ca tendinta aceasta este genetica si apare printre copiii stangaci. Chiar si dupa ce se corecteaza, unora dintre ei le este confortabil chiar si la maturitate sa apeleze la scrisul in oglinda. Spre exemplu, se pare ca Leonardo da Vinci isi tinea insemnarile astfel. Scrisul in oglinda se poate corecta nu este un motiv de ingrijorare, decat daca persista si dupa 8 ani si daca se asociaza cu manifestari ale unei tulburari de invatare, cum ar fi: folosirea deficitara a limbajului, neadecvata cu varsta; tremur motric; frustrare la indeplinirea unor sarcini simple...
Ce sa faci daca micutul tau scrie "in oglinda"
Vorbim despre varstele mici, dinainte de 8 anisori. In primul rand, nu il opri sa scrie si nici nu il corecta. Nu ii spune ca este gresit: cel mic nu poate intelege ce anume este gresit. Nu ai face decat sa il inhibi in a mai scrie ceva. Daca te intreaba el cat de corect scrie, ii poti arata cum sa faca literele invers, dar nu insista si nu face caz din asta. Mai ales ca, dupa cum am vazut mai devreme, sansele sunt foarte mari ca pe masura ce inainteaza in varsta, corectarea sa vina de la sine. Pana atunci, copilul abia incepe sa scrie si este chiar indicat sa ii lasi libertatea de a "practica" si de a face greseli. In clasa intai, invatatoarea va institui limite clare, astfel ca in clasa a doua, copiii arareori vor mai inversa cate o litera...
Copilul meu scrie in oglinda: cum se corecteaza acest lucru?
Cel mai la indemana este sa il indrumati si sa va asigurati, si tu si invatatoarea, ca incepe sa scrie din partea stanga - nu dreapta - a paginii. Va fi poate nevoie sa-i reamintiti de fiecare data sa procedeze asa. Sau, mai simplu, sa desenati un semn in partea stanga a paginii, pentru ca el sa realizeze si sa isi aminteasca unde sa sprijine stiloul pe hartie. Daca tendinta persista, atunci orientarea si directia literelor poate fi influentata printr-un volum mai mare de munca din partea copilului... Prin exercitiu, adica. Da-i sa copieze, cu atentie si cu rabdare, un text scris corect dintr-un caiet. Astfel, se va deprinde sa scrie si "altfel" decat este obisnuit.
Unii psihologi care s-au confruntat efectiv cu aceasta tendinta la copii spun ca rezultatele au inceput sa apara cam dupa 6 saptamani de exercitiu regulat. Daca tendinta este persistenta, atunci ideal ar fi ca micutul - in cazul in care este deja la scoala - sa fie eliberat pentru aceasta perioada din activitatea obisnuita a clasei de elevi. Pentru ca altfel, nu va reusi sa depuna si efortul de a-si schimba modul de a scrie si sa obtina rezultate optime in sarcinile scolare.
In toata aceasta perioada, aminteste-i copilului ca are nevoie de rabdare si incredere, sa nu se descurajeze. In afara de aceasta, ajuta-l efectiv sa scrie cat mai eficient si cat mai sanatos pentru el. Cum cel mai probabil este stangaci, afla din articolul "Cum inveti un copil stangaci sa scrie" tehnica de scris potrivita pentru un copil care scrie cu mana stanga. Pune in practica tot ce afli de acolo - pe cel mic il va ajuta mult sa isi corecteze scrisul "in oglinda"!