De ce bomboanele de Halloween sunt benefice pentru creierul copiilor
Matematica nu este neapărat una dintre materiile preferate ale copiilor. De cele mai multe ori, temele la matematică reprezintă, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți, o sursă de stres, nu degeaba internetul este plin de metode distractive prin care să ne învățăm copiii să socotească.
Ei bine, un expert în științe din Statele Unite îi îndeamnă pe părinți să privească Halloween-ul ca pe o metodă amuzantă și eficientă pentru a-i învăța pe copii câteva concepte matematice. În loc să ascundă dulciurile și bomboanele de aceștia, Dr. Deanna McLennan ne sfătuiește să le folosim pentru a transforma învățatul într-o experiență distractivă! Iată câteva idei:
1. Joaca de-a magazinul de bomboane
Joaca de-a cumpărătorul și vânzătorul îi ajută pe cei mici să-și dezvolte o serie de abilități cheie și să învețe, totodată, să numere și să socotească. Jucându-se de-a magazinul cu dulciuri, de exemplu, copiii noștri învață că trebuie să meargă la cumpărături dacă au nevoie de anumite produse, observă că fiecare produs are un preț, învață să dea rest (adică să facă scăderi), să numere banii înainte de a-i da casierului și să facă alegeri.
Copiii devin familiarizați cu cifrele și pot socoti, vor învăța într-un mod distractiv să adune, să scadă, să împartă și să înmulțească.
2. Sortarea, estimare și înmulțire
Pentru copiii mai mici, sortarea va fi punctul central al activității, dar pe măsură ce cresc, sortarea devine ca o pregătire pentru lecții mai elaborate. Bomboanele mici și colorate sunt minunate pentru că părinții le pot folosi cu grupuri de copii ale căror abilități matematice sunt la niveluri diferite. Iar procesul vizual de grupare și multiplicare a bomboanelor este mai ușor de predat de către părinți decât parcurgerea ecuațiilor standard.
„Atunci când îi îndemnați pe copii în aceste activități, folosiți vocabularul matematic pentru a-i ajută pe copii să înțeleagă cuvintele în acțiune, cum ar fi sumă, ecuație, estimare, matrice și echivalent”, spune expertul în științe.
3. Învățarea fracțiilor
Poate că cei mici nu înțeleg mare lucru despre fracții atunci când le văd scrise pe hârtie, însă totul capătă mai mult sens atunci când acestea sunt reprezentate vizual. Învață-i pe copii despre fracții cu ajutorul batoanelor de ciocolată, spre exemplu, care sunt segmentate în așa fel încât să poată fi împărțite în bucăți egale. Extrem de utile sunt, bineînțeles, și bomboanele în culori diferite.
Poate că le este greu să conceptualizeze fracțiile, dar copiii învață repede atunci când vine vorba de maximizarea cantității de bomboane pe care o primesc. Comparațiile îi ajută pe copii să dezvolte o înțelegere a ceea ce reprezintă fracțiile.
„Obiectele reale pe care copiii le pot manipula îi ajută să înțeleagă valorile într-o situație din viața reală. Puneți copiilor întrebări de matematică de genul: Ai prefera să ai 1/2 sau 1/4 din batonul de ciocolată? - pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine conceptul de fracții”, explică McLennan.
4. Învățarea geometriei
Pune copiii să aranjeze bomboanele în diferite forme sau pot aranja chiar tu bomboanele în numite forme (pătrat, triunghi, dreptunghi, cerc etc.) în așa fel încât cei mici să le poată identifica. Pentru copiii mai mari, construirea de structuri cu batoane de ciocolată este o introducere distractivă în conceptele STEM. Vezi cine poate construi cea mai înaltă structură folosind un anumit număr de batoane de ciocolată, de exemplu, și scobitori.
„Activitățile STEM sunt incredibil de benefice pentru copii”, spune McLennan. „Să te joci cu mâncarea ta poate fi distractiv, mai ales când îți poți mânca creația după aceea. Joaca ce încorporează construirea, proiectarea, crearea și alte procese inventive sau bazate pe descoperire stimulează curiozitatea care este fundamentală pentru activitatea STEM”, mai adaugă expertul.
„Am observat de-a lungul anilor că, atunci când copiii se învață matematică prin joacă, ei se văd pe ei înșiși ca adevărați matematicieni și devin și mai curioși cu privire la cum pot folosi anumite concepte matematice în viața de zi cu zi. Ei se simt încrezători să își asume riscuri și sunt motivați să persevereze cu probleme de matematică dificile. Ei înțeleg că matematica este o parte integrantă a vieții de zi cu zi”, explică expertul în științe.
- Surse: fatherly.com
Surse foto: istockphoto.com