Daca petreci o zi intreaga cu un copil vei observa ca toata ziua el este ocupat cu jocuri, trecand de la unul la altul. Desi multi stiu ca activitatea de baza pentru copii este joaca, putin considera ca aceasta este importanta pentru dezvoltarea lor.
Joaca este o activitate importanta pentru dezvoltarea sociala, mentala si fizica a copilului. Jocurile educationale sunt importante pentru ca il mentin pe cel mic intr-o continua stare de invatare. De exemplu, sunt unele jocuri care ii pun la contributie capacitatile educationale si academice precum scrierea sau cititul.
Copii cresc si isi sensibilizeaza simturile, isi intaresc muschii, isi coordoneaza vazul sau incearca sa isi controleze corpul prin joaca. Ei descopera lumea si pe ei insisi prin jocuri. Isi dezvolta noi aptitudini si devin tot mai competenti in ceea ce priveste capacitatile cognitive, sociale, emotionale, motorii, fizice si ligvistice. Aceste lucruri inseamna ca jocurile ajung sa modifice aproape toate ariile de dezvoltare ale unui copil.
Il pot invata despre ce este bun si rau si ii ofera sansa de a invata mai multe despre animale, oameni si lumea care il inconjoara. Ele au o mare semnificatie si in dezvoltarea sanatoasa a copilului permitandu-i si incurajandu-l sa proceseze informatii si sa descopere prin propriile puteri sensul lumii in care traieste.
Jocurile copiilor pot fi clasificate in jocuri sociale, jocuri fizice si jocuri cognitive. Prima categorie se refera la participarea si interactiunea copilului cu alti copii in timpul jocului, a doua se refera la jocuri ce dezvolta fizicul celui mic, iar a treia categorie reflecta nivelul mental de dezvoltare al unui copil.
Importanta jocurilor sociale in dezvoltarea copilului
Jocurile sociale sunt acele jocuri in care copii interactioneaza intre ei in diferite grade. Cu cat creste cu atat el tinde sa devina tot mai sociabil si mai cooperant. La inceput se joaca singur, apoi se joaca alaturi de ceilalti copii si in cele din urma el reuseste sa intre in contact si cu ceilalti copii.
Mediul este un important factor pentru jocurile sociale, deoarece cu cat copilul petrece mai mult timp jucandu-se singur, sau uitandu-se la televizor cu atat el va tinde sa se joace singur pentru mai mult timp, pentru ca mediul l-a facut mai pasiv, nefiind astfel obisnuit sa interactioneze cu altii.
Bineinteles ca sunt si unele jocuri in care copilul se poate juca sigur si care sunt mult mai potrivite pentru dezvoltarea cognitiva decat cele sociale, in conditiile in care se fortifica independenta si maturitatea cognitiva.
Este bine sa tineti cont si de personalitatea fiecarui copil in parte: sunt cei carora le place activitatea singulara si nu vorbesc numai de cei cu probleme de insecuritate, egoism sau grija de propria persoana, ci mai degarba sunt si unii care sunt timizi din fire.
Prin jocuri un copil poate sa invete ce inseamna sa lucreze in echipa, invatandu-l sa imparta cu ceilalti abilitatile pe care le are, dar si sa se afle intr-o constanta competitie pentru a deveni cel mai bun. Tot prin aceste jocuri un copil invata sa fie critic.
Importanta jocurilor cognitive in dezvoltarea copilului
Jocurile cognitive dezvolta abilitatile mentale ale copilului. Aceste tipuri de jocuri evolueaza odata cu evolutia copilului. Asadar, evolueaza de la simple jocuri fizice repetitive de exemplu de rotire a unei mingii, la jocuri constructive, apoi la jocurile cu simboluri si in final la jocurile formale cu reguli.
Jocurile simbolice sunt destul de importante. Capacitatea de a pretinde se bazeaza pe capacitatea de a recunoaste, retine si folosi simboluri. Acest tip de joc incepe in jurul varstei de 3 ani, devine destul de cunoscut pe la 4-5 ani si apoi se trece la urmatoarea etapa. Prin imaginatie copilul intelege mai bine ce au vrut ceialti sa spuna, isi dezvolta capacitatile pentru a rezolva probleme sociale si isi poate exprima creativitatea.
Daca micutii au resurse care sa ii ajute sa isi exprime creativitatea prin jocuri, fie sociale sau cognitive, ei vor deveni adulti fara vreo problema in gasirea vocatiei sau in gasirea unui loc de munca pe care sa il indrageasca. In timp ce acei copii care nu pot sa isi arate creativitatea, vor deveni adulti cu probleme in munca. Vor putea fi adulti pasivi sau cu un impuls mic de a activa la jocurile sau ocupatia pe care o au.
Si jocurile pe computer sunt de folos in dezvoltarea unui copil deoarece il poate invata pe cel mic cum sa foloseasca calculatorul. Prin jocul cu figurile si culorile copilul invata cum sa foloseasca mouse-ul mutand figurile geometrice sau colorandu-le. De asemenea, ei mai invata cum sa potriveasca nuantele de culori.
Jocurile creeaza curaj si inspira pe cel mic sa isi dovedeasca singur care este maxima sa. Il invata de asemenea sa ia decizii rapide si cum sa lucreze in conditii de presiune si stres. Unele jocuri creeaza capacitatea de a construi.
Importanta jocurilor fizice in dezvoltarea copilului
Jocurile fizice sunt acele tipuri de jocuri prin care se dezvolta corpul unui copil din punct de vedere fizic. Acestea pot fi impartite in doua categorii: cele pentru dezvoltarea maselor de muschi mari si cele pentru dezoltarea maselor de muschi mici.
Echipamentele de alergat, catarct, sarit sau alergat sunt cele care ajuta la aprofundarea dezvoltarii muschilor mari. Astfel, copii isi pot perfectiona agilitatea si coordonarea, iar ceea ce este util este faptul ca nici nu necesita foarte mult echipament pentru aceste tiputi de exercitii.
Aceste exercitii se refera la abilitatile motorii ce pot fi si ele dezvoltate prin jocuri precum actiunea de a colora sau taia, care dezvolta muschii mici, coordonarea si dexteritatea. Cu cat cresc cu atat ei isi maresc si dificultatea jocului, ajungand chiar sa se folosesaca de jocuri ce implica si imaginatia.
Unele jocuri se bazeaza pe exercitii de fitness. Acestea il invata pe copil cum sa se mentina sanatos si intr-o forma buna. Poate sa afle si despre cum sa sara, cum sa mearga sau cum sa loveasca.