Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău

Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toți copiii au nevoie să facă mișcare pentru a se bucura de o dezvoltare armonioasă, dar și de o sănătate de fier. Iar în calitate de părinte trebuie să îți ajuți copilul să identifice sportul potrivit pentru el, în același timp luând în considerare o mulțime de factori. Vei afla alături de specialiști cum trebuie să procedezi și de ce trebuie să ții cont.

Beneficiile pe care le aduce sportul în viața copilului tău

Sportul poate fi o modalitate distractivă de a face activitate fizică și de a deprinde diverse abilități. În preajma vârstei de 6-7 ani, copiii încep să prezinte anumite trăsături fizice și mentale care le permit să se implice în sporturi organizate. Iată ce avantaje poate conferi sportul: activitate fizică regulată, dezvoltarea abilităților motrice, clădirea încrederii în sine, dezvoltarea abilităților sociale, învățarea muncii în echipă și a sportivității, colaborarea cu o gamă variată de persoane, depășirea unor limite impuse, învățarea disciplinei și a modului în care să asculte și să urmeze reguli și, nu în ultimul rând, distracție.

Interesul unui copil pentru un anumit sport este cel mai bun indicator pentru a afla dacă se va bucura de el ca participant. Este important să îți expui copilul unei game largi de experiențe sportive. Urmărirea împreună a programelor tv sportive este o experiență bună de început, dar și mai bine este să fii spectactor în viața reală. Discută cu copilul tău despre cei îi place și displace la fiecare sport.

Cum afli că ai un copil pregătit pentru sport

Înainte de a înscrie copilul într-o activitate sportivă trebuie să te asiguri că este pregătit. În acest sens, trebuie să urmărești trei aspecte:
- Aprobarea medicului - o afecțiune cronică sau o dizabilitate poate îngreuna practicarea unui sport sau o poate transforma într-un risc pentru sănătate. Întreabă medicul înainte de a înscrie copilul într-o echipă sau club sportiv
- Maturitate fizică - sporturile solicită corpul în grade diferite. Este copilul tău apt din punct de vedere al forței, al înălțimii, al flexibilității, al rezistenței să practice sportul respectiv? Antrenorul îți poate răspunde la aceste întrebări
- Maturitate emoțională - practicarea unui sport necesită un grad de maturitate mentală. Antrenamentul, munca în echipă, presiunea, stresul fizic și mental, controlul și competiția permanentă cu ceilalți, în timp ce menții un spirit de fairplay, presupun disponibilitate emoțională

sportul potrivit pentru copilul tau

Alegerea sportului potrivit

În continuare, mai există și alți factori de care trebuie să ții cont pentru a face alegerea corectă, după cum urmează:

- Vârsta - copiii cu vârste 6-9 ani au abilități motrice de bază, dar mai puține abilități motrice complexe. Pot să nu fie familiarizați cu munca în echipă și nici cu urmarea instrucțiunilor. Copiii de vârstă mai mare au aceste abilități mai dezvoltate și pot înțelege concepte precum presiune, competiție, strategie. Unele sporturi pot fi adaptate și pentru copii mari, dar și mici
- Interes personal - este copilul tău pasionat sau atras de un anumit sport? Îi place să urmărească la televizor sau în persoană o echipă sportivă? Entuziasmul și curiozitatea reprezintă cei mai buni factori motivatori
- Temperamentul - ia în considerare gradul de sociabilitate al copilului tău. Unii copii sunt atrași de fotbal, în vreme ce altora la plac sporturile individuale, precum atletismul.
- Programul de școală - anumite sporturi implică un program intens de antrenamente și competiții. Trebuie să te întrebi dacă copilul tău va putea să participe în același timp rezolvând și temele pentru școală și rămânându-i timp pentru prieteni și familie. Pune-ți aceeași întrebare și cu privire la propriul tău program, cum ți-l va influența participarea sau transportul copilului în diverse antrenamente sau competiții
- Trăsăturile fizice - este copilul tău înalt? Este puternic? Are flexibilitate? Fiecare conformație corporală este potrivită unui anumit sport. Acest lucru nu înseamnă că nu este posibil să îi placă un sport care nu este adecvat caracteristicilor sale corporale
- Antrenorul -îți place antrenorul sau copilului tău îi place antrenorul? Este concentrat pe competție, dezvoltarea jucătorilor de elită și câștig sau pe dezvoltarea abilităților, încurajarea spiritului de echipă și distracție?
- Costuri - deși este ultimul aspect de care ții cont, poate să fie important. Sunt sporturi unde echipamentul se uzează rapid sau este extrem de costisitor. Întreabă-te dacă familia poate suporta aceste costuri

Sfatul specialiștilor 

Copiii de toate vârstele au nevoie de activitate fizică. Pe lângă joaca obișnuită, un mod excelent de a-și consuma energia și de a contura forma fizică a viitorului adult este participarea copilului la un sport organizat. Pe lângă beneficiile fizice, sportul îi dezvoltă acestuia disciplina, capacitatea de a funcționa în cadrul unor reguli, dar și abilitățile sociale sau spiritul de echipă. 

Chiar dacă varietatea de posibile sporturi este foarte bogată, misiunea părinților de a alege sportul potrivit este una mai dificilă decât pare la prima vedere deoarece aceștia trebuie să identifice vocația copilului pentru un anumit tip de mișcare, dar și activitățile care pot aduce o serie de efecte nedorite asupra sănătății copilului. Dr. Valentina Conțanu, medic ortoped pediatru și Florin Lixandru, kinetoterapeut la CRON-Phoenix  explică la ce să fim atenți când alegem activitatea micuților.

1. Sport în funcție de vârsta copilului

Indiferent de vârstă, participarea copilului la un sport este un pas foarte bun pentru viitorul acestuia, dar iată de ce anume trebuie să țineți cont. 

"Până la vârsta de 5-6 ani copiii nu trebuie îndrumați către performanță fiindcă, pe lângă fragilitatea fizică și lipsa de coordonare, acesta nu are nici rabdare și nici latura competitivă dezvoltate. Prin urmare, activități simple precum alergatul, săritul sau aruncatul sunt cele mai potrivite pentru această grupă de vârstă. Abia între 6 și 9 ani copilul începe să aibă maturitatea necesară pentru a putea fi inițiat în sporturi organizate, acesta devenind atât mai stăpân pe propriul corp cât și mai atent la regulile sportului și la coechipieri, în cazul sporturilor de echipă", explică kinetoterapeutul Florin Lixandru.

sportul potrivit pentru copilul tau

2. Sportul potrivit biotipului (structurii fizice) a copilului

"Orice medic ortoped sau kinetoterapeut poate confirma că un sport nepotrivit pentru structura fizică a copilului are potențialul de a face mai mult rău decât bine. Spre exemplu, baletul spre care majoritatea fetițelor de vârstă mică sunt îndrumate, poate produce asimetrii și mai târziu deformări de coloană din cauza mișcărilor repetate în jurul axului. Este adevărat că micile balerine sunt grațioase, însă, am avut nenumărate cazuri de fete chiar de vârste mici (sub 10 ani) care aveau scolioze în forme agravate și care nu numai că au avut nevoie de kinetoterapie, dar au purtat corsete medicale perioade lungi de timp. Activitățile sportive în care sunt necesare posturile hipercorective (balet, dans, gimnastică) pot produce dezechilibre musculare ce mai târziu, netratate, produc deformări osoase de tipul scoliozelor sau cifozelor. De asemenea, sporturile asimetrice (tenis, handbal, baschet sau judo) creează dezechilibre musculare și posturi vicioase", completează Dr. Valentina Conțanu, medic ortoped pediatru.

"În aceste cazuri sunt necesare ședinte de kinetoterapie profilactică ce vizează prevenirea dezechilibrelor musculare și a deformărilor osoase induse de activitățile sportive repetate. Marii sportivi sau dansatori pe care noi îi vedem la televizor sunt bine fizic pentru că fac la rândul lor streching, kinetoterapie și masaj. Noi, la CRON-Phoenix, încurajăm activitățile sportive și chiar am inițiat o serie de programe sportive la copii și adolescenți, însă recomandăm ca cei mici să fie evaluați ortopedic și măsurați (postură, mobilitate, forță musculară, amprentă plantară) pentru a atenua eventualele efecte ale sportului cu programe de kinetoterapie profilactică adecvate", subliniază Florin Lixandru, kinetoterapeut.

3. Sportul ales în funcție de abilitățile fizice

Specialiștii spun că cel mai potrivit, atunci când alegem un sport pentru copiii noștri, este să luăm în considerare câțiva indicatori importanți: motricitatea (felul în care se mișcă - rapid sau încet), vocația (predilecția copilului spre anumite activități) și complianța cu un tip de activitate fizică. 

 

Ce facem când pasiunea copilului este prea mare?
"Există, însă situații când copilului îi place un tip de sport și e pasionat în ciuda tuturor neplăcerilor fizice. Ce facem atunci? Recomandăm părinților să fie atenți la orice semn de disconfort sau deformare osoasă, să vină la ortoped pentru evalare și luăm măsuri să reparăm prin kinetoterapie, masaj sau simple exerciții de streching. Sub îndrumarea kinetoterapeutului, micul sportiv va învăța care sunt exercițiile de corectare pe care să le facă înainte sau după antrenamente", conchide Dr. Valentina Conțanu.

De reținut

Ca să te asiguri că un sport este potrivit pentru copilul tău, pune-i următoarele întrebări: ți-a plăcut să te joci astăzi? Ce ai învățat la antrenament? Care este partea ta preferată din joc? Dar cea care nu îți place? Ce îți place la antrenor și colegi de echipă? Ce nu îți place la ei? Nu trebuie să fii surprins dacă copilul va schimba sportul de câteva ori; sunt necesare câteva încercări pentru ca un copil să afle ce tip de activități îi fac plăcere și la care se pricepe. Dar chiar dacă nu i se potrivește, poate reprezenta o experiență bună de învățare.

Dacă copilul tău este mai lent sau sedentar, începe cu un sport mai ușor, precum ciclism. Apoi, ia în considerare și sporturi mai puțin populare. Nu în ultimul rând, nu încerca să îți proiectezi propriile interese asupra copilului. Experții sunt de acord că 60 de minute de activitate fizică zilnică ajută nu doar sănătatea, ci și abilitățile sociale.

Citește și: Sportul in viata copilului: informatii importante de la specialisti 

Surse: www.stanfordchildrens.org; www.liveabout.com; www.todaysparent.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin
    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin

    Un bărbat se afla într-un centru comercial împreună cu soția sa, atunci când a auzit un strigăt disperat după ajutor. O mamă striga în stânga și în...

    Omul potrivit la momentul potrivit. Un polițist a salvat un copil dintr-o mașină chiar înainte ca vehiculul să fie lovit de tren
    Omul potrivit la momentul potrivit. Un polițist a salvat un copil dintr-o mașină chiar înainte ca vehiculul să fie lovit de tren

    Nici nu a fost nevoie ca o mamă disperată să strige după ajutor ca să își salveze copilașul, a cărui viață se afla în pericol! Îngerul ei păzitor a venit,...

    Soțul meu vrea ca fiica noastră să renunțe la sportul ei favorit pentru că antrenorul este trans
    Soțul meu vrea ca fiica noastră să renunțe la sportul ei favorit pentru că antrenorul este trans

    O mămică povestește, pentru New York Post, că soțul ei vrea ca fiica lor să renunțe la antrenamentele de volei fiindcă antrenorul ei este transgender. Femeia spune că deși...

    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația
    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația

    Uneori, copiii pot avea comportamente nepotrivite, iar motivul este, întotdeauna, că vor să ne semnaleze ceva. Soluția nu este să-i certăm, ci să-i învățăm să-și...

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    © 2025 Qbebe