Afla ce inseamna desenele copilului tau!

Afla ce inseamna desenele copilului tau!

Raluca Cristea

Liniile trasate pe o foaie alba, culorile, formele si, in final, desenele clare ale copilului tau nu reprezinta doar o forma de creatie ci si o modalitate spontana de exprimare prin care cel mic da frau liber dorintelor si incearca sa iti dezvaluie cate ceva despre el.

Soarele, copacii, familia, casele... ne invita sa calatorim in lumea lui interioara. Sentimentele, emotiile, dorintele, temerile, modul in care copilul percepe lumea inconjuratoare, relatiile cu familia si relatiile dintre parintii sai sunt traspuse sugestiv in micile lui creatii artistice.
Ce trebuie sa urmaresti in interpretarea desenelor micutului?

Daca puiul tau nu a implinit inca 4 ani, nu te chinui sa ii descifrezi micile mazgaleli, caci iti va fi dificil sa descoperi informatii valoroase. Vei observa ca, cel mai des, copilul va trasa linii drepte, lungi sau scurte si gheme de linii.

Abia de la varsta de 4-5 ani ii poti interpreta mai usor desenele, pentru ca in aceasta perioada ele au o structura mai organizata si mai complexa.

Pentru a putea face o minima interpretare, nu trebuie sa te limitezi la un singur desen.

 
Abia dupa ce va realiza mai multe desene, aproximativ 4-5, in decurs de cateva saptamani, vei putea extrage unele informatii. De preferat este sa analizezi exclusiv desenele realizate acasa si nu pe cele de la gradinita, care nu transpun neaparat ceea ce micutul simte sau gandeste, de cele mai multe ori fiind realizate dupa indicatiile precise ale educatoarei.

Ce trebuie sa urmaresti in desenul copilului? In primul rand, trasaturile si elementele care se repeta in desene, apoi pozitia desenului pe foaie si spatiul ocupat de acesta, culorile folosite, marimea personajelor si starea lor de spirit (sunt triste, vesele, zambesc, plang), dar si prezenta / absenta detaliilor.

Ce simbolizeaza pozitia desenului pe foaie?

In desene, foaia reprezinta mediul inconjurator, dar si modul in care copilul se percepe in raport cu ceilalti. Daca desenul ocupa un spatiu mic, inseamna ca prichindelul se considera a fi fara importanta in cercul sau de prieteni sau in cadrul familiei, lasandu-i de cele mai multe ori pe ceilalti sa preia initiativa.

Daca desenul se afla pozitionat in partea stanga a foii, ar trebui sa fii mai atenta asupra nevoii micutului de a se simti protejat si iubit, o nevoie ce trebuie satisfacuta pentru ca el sa se simta in siguranta.

Desenul realizat in partea dreapta semnifica o buna incredere a copilului in sine. Daca cel mic este o fire idealista si visatoare atunci, cu siguranta, desenul va ocupa partea de sus. Un desen ce se intinde pe intreaga suprafata a foii arata ca cel mic este sociabil, deschis si nu ezita sa ia initiativa.

Simbolurile cel mai des intalnite in cadrul desenelor celor mici sunt:

Familia

Desenul familiei poate evidentia, dupa caz, armonia sau conflictul. Astfel, daca piticul tau s-a desenat pe sine mai mic sau incomplet, spre exemplu fara picioare, maini sau corp, incearca sa ne dezvaluie faptul ca se simte respins intr-un fel in sanul familiei. Atunci cand el nici macar nu apare in desen, inseamna ca se simte lipsit de importanta si ca nu intelege locul pe care il ocupa in familie. Daca in viata reala se considera in centrul universului pentru ca i se acorda prea mare atentie sau, dimpotriva, se simte neglijat si dezamagit de parinti, cu siguranta se va desena doar pe sine, omitand pe oricine altcineva.

Persoanele cele mai importante in ochii copilului (de obicei parintii) ocupa locul cel mai mare din desen, acesta fiind imbogatit si cu cele mai multe detalii. In cazul in care talia unuia dintre personaje este foarte mare in raport cu celelalte, acea persoana este perceputa ca fiind dominanta.

O importanta deosebita o are si pozitia membrilor familiei. Astfel, daca parintii sunt impreuna si pe el s-a desenat la o oarecare distanta, probabil ca se simte neincadrat in armonia familiala. Daca toate personajele sunt imprastiate, copilul percepe familia ca fiind dezbinata. Atunci cand din cadrul desenului lipseste un membru al familiei, copilul incearca sa transmita faptul ca are o relatie dificila cu acea persoana.

Casa

Este frecvent intalnita in desenele copiilor, reflectand personalitatea celui mic si modul in care vede lumea, emotiile sale din punct de vedere social. Incearca sa observi elementele care orneaza casa precum usile, geamurile, florile, hornul, aleea de la intrare.

O casa bine centrata in cadrul desenului, cu ferestrele deschise si multe usi indica un copil fericit. O casa mica, inghesuita intr-un colt de foaie, cu ferestre mici, lipsita de detalii vesele poate trada o problema de ordin afectiv, de exemplu un atasament prea mare fata de mama sau dificultati in comunicarea cu ceilalti, de exemplu la scoala, la gradinita. Un sentiment de esec al copilului poate fi simbolizat prin absenta hornului.

Soarele

Energia, perseverenta, dinamismul, sunt caracteristici ale micutului tau pe care ti le dezvaluie atunci cand in desenele lui apare si soarele. Legatura dintre mama si copil este evidentiata atunci cand cel mic pozitioneaza soarele in partea stanga a foii. Atunci cand soarele se afla in partea dreapta, atunci avem o reprezentare a relatiei armonioase cu tatal. Deznadejdea si lipsa entuziasmului sunt tradate in momentul in care copilul deseneaza un soare fara raze. Independenta micutului este dezvaluita de pozitionarea soarelui in mijlocul desenului.

Copacul

Reprezinta imaginea copilului in ansamblu. Un copil energic, sanatos va desena un trunchi de copac mai gros, in timp ce un copil cu o sanatate mai fragila are tendinta de a desena un copac cu trunchi subtire. Ramurile si frunzele sunt strans legate de creativitatea copilului, astfel, cu cat acestea sunt mai numeroase, cu atat si simtul creativ si estetic al copilului este mai dezvoltat.

Culorile

Atunci cand vine vorba de culori, copiii prefera cu precadere rosul, galbenul, albastrul, verdele, dar si rozul, movul sau negrul.

Iata ce exprima culorile:

Rosu: un copil dinamic, mereu in miscare, competitiv, dar si dificil de oprit. Prea mult rosu poate indica un comportament agresiv sau hiperactiv. Rosu reprezinta prima culoare pe care copilul o distinge.

Albastru: un copil calm, visator, linistit, chiar introvertit, caruia nu-i place sa fie presat pentru a face lucrurile mai repede, un copil care trebuie lasat sa lucreze in ritmul lui. Este ultima culoare pe care copilul reuseste sa o distinga.

 

Verde: un copil echilibrat, bine adaptat mediului in care traieste, curios, intuitiv, ambitios, mai matur decat alti copii de varsta lui. Folosit in exces, verdele poate trada sentimente de nesiguranta.

Galben: un copil vesel, sociabil, care simte nevoia sa fie alaturi de ceilalti, optimist, cu pofta de viata. Daca puiul tau foloseste prea des aceasta culoare, trebuie sa stii ca se confrunta cu o tensiune interioara de care vrea sa se elibereze.

Roz: un copil bland, tandru, aflat in armonie cu tot ce il inconjoara.

Mov: utilizat in exces poate semnifica anxietate, frica, materialism, spirit critic.

Negru: un copil increzator in sine. Utilizat in exces, poate sugera si faptul ca are anumite secrete, ca este trist sau ca se subapreciaza.

Articolul urmator
Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase
    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase

    O profesoară de arte plastice a dezvăluit motivele pentru care nu le spune niciodată copiilor ei că sunt „buni la desen”, chiar și atunci când desenele lor sunt...

    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă
    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

    Copilul tău are pete maronii pe piele, dar nu știi ce reprezintă? Petele maronii de pe pielea copiilor pot avea diverse cauze și sunt, de obicei, diferite de petele maronii pe care le...

    Ce înseamnă să naști în România? Simți că trăiești un coșmar! Am luptat pentru viața copilului meu și am fost într-o cursă contra cronometru cu indiferența și nepăsarea sistemului medical
    Ce înseamnă să naști în România? Simți că trăiești un coșmar! Am luptat pentru viața copilului meu și am fost într-o cursă contra cronometru cu indiferența și nepăsarea sistemului medical

    Sistemul medical din România, din punctul meu de vedere, o femeie trecută printr-o traumă la naștere este departe de a fi la standardele europene, așa cum se dorește....

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Fiica mea a refuzat să mai vorbească din momentul în care soacra mea a început să stea cu ea. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat din desenele fetiței
    Fiica mea a refuzat să mai vorbească din momentul în care soacra mea a început să stea cu ea. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat din desenele fetiței

    După ce a dispărut ani de zile din viața fiicei ei fără urmă, o femeie și-a făcut din nou apariția sub rolul de bunică iubitoare. Dar o persoană toxică nu se schimbă așa...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    © 2024 Qbebe