Top 5 trucuri pentru a convinge copilul sa se imbrace

Top 5 trucuri pentru a convinge copilul sa se imbrace

Louise Tanase - Contributor

Copiii refuza uneori cu incapatanare sa se imbrace si tu incepi sa iti pierzi rabdarea din ce in ce mai repede de la zi la zi. Indiferent ce metoda ai aplica, micutul nu vrea sa se imbrace cand ii spui tu, cu ce ii spui tu si, mai ales, pentru ca asa vrei tu si el nu vrea. Qbebe iti ofera cateva trucuri eficiente pentru a pacali copilul sa se imbrace.

Indiferent de momentul zilei, de cat de obosit sau odihnit este sau de motivul pentru care micutul tau trebuie sa isi schimbe hainele, exista zile in care acesta refuza cu incapatanare aceasta activitate. In cazul in care si tu te-ai lovit de aceasta problema, probabil ca la inceput ai crezut ca este o toana de moment si ca daca insisti, copilul va ceda. Minute bune mai tarziu, rauri de lacrimi si tipete care au fost auzite si de locuitorii cartierului vecin, micutul tau tot nu este convins ca trebuie sa se imbrace si tu ti-ai pierdut rabdarea. Inainte de a pleca spre gradinita cu copilul imbracat in pijamale, incearca si unul dintre urmatoarele trucuri. Multe mamici spun ca acestea functioneaza.

Imbraca micutul imediat cum se trezeste

 

Unele mamici prefera sa isi imbrace micutii pe jumatate adormiti, cand sunt prea molesiti de somn ca sa faca o criza de nervi sau sa incerce sa se opuna. Singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pregatesti de seara o tinuta pentru a doua zi (de preferinta una pe care si cel mic sa o aprobe), iar dimineata sa imbraci copilul inainte ca acesta sa apuce sa se razgandeasca in privinta hainelor. Este adevarat ca aceasta tactica nu va functiona o vesnicie - mai devreme sau mai tarziu cel mic se va prinde, insa metoda iti va putea asigura totusi cateva saptamani sau chiar luni de liniste si pace. In plus, pana cand micutul tau va intelege ca il pacalesti, poate ca invata ca asta este rutina de dimineata: intai se imbraca si apoi mananca micul dejun sau priveste la televizor cateva minute.

Experienta de mamica: Ioana, mamica a doi razboinici de 4 si 5 anisori, ne povesteste: "Imbracatul de dimineata era un cosmar in primele zile de gradinita ale lui Mario. Din fericire, atunci cand am aplicat aceasta metoda, totul a devenit mai usor si mai rapid: era atat de moale si ametit de somn ca nici nu stia ce se intampla. Cu Radu, totul a mers mult mai usor pentru ca am inceput fix cu aceasta metoda testata pe fratiorul sau mai mare."

Treziti-va mai devreme

 

Inainte de a te grabi sa cauti metode mai creative sau mai complicate de a face copilul sa se imbrace, incearca cel mai simplu truc din lume: acorda-I mai mult timp. Unii copii sunt mai lenesi dimineata, iar faptul ca ii pui sa se imbrace ii face sa inteleaga ca nu mai pot pierde timpul in pat sau in fata televizorului si ca ziua lor trebuie sa inceapa repede. In loc sa iti dezbraci micutul de pijama in cea mai mare viteza si sa ii determini sa se imbrace agitat si repede, incearca sa te pui in locul lui si sa ii oferi mai mult timp de adaptare pana sa fie nevoit sa intre in rutina zilnica. In plus, incearca sa nu mai pierzi timpul de dimineata cu anumite lucruri pe care le poti face seara, cum ar fi pregatirea ghiozdanelului pentru gradinita sau a hainelor pe care le va purta. De asemenea incearca sa ii pregatesti micul dejun inainte sa il trezesti pentru a elimina momentele in care micutul trebuie sa astepte sa indeplineasca anumite parti din rutina zilnica, fapt ce l-ar putea irita.

Experienta de mamica: Emilia, mama unei fetite de 7 ani si-a dat seama abia dupa cateva luni de gradinita ca fiica ei are nevoie de mai mult timp dimineata: "La inceputul gradinitei, diminetile erau un cosmar. Ana nu vroia nimic, era maraita, necooperanta si pana plecam la gradi plangeam amandoua de nervi. Apoi m-am uitat cu atentie la tatal ei si la mine: amandoi suntem cam lenesi dimineata si avem nevoie de ceva timp pentru a intra in ritmul cotidian. Asa ca m-am gandit sa ii creez un ritual mai lejer dimineata, sa aiba si ea timp pentru tabieturile ei. Asa ca am inceput sa ne trezim cu jumatate de ora mai devreme, iar Ana a inceput sa fie cooperanta pentru ca avea timpul necesar sa se adapteze."

Citeste si:
Top 10 metode de parenting controversate si de ce sunt ele bune
Cine are dreptate? Mama sau copilul? 3 dileme si rezolvarile lor

Ofera-i variante, insa nu foarte multe

Majoritatea mamicilor au constatat ca in perioada in care micutii lor refuza sa se imbrace cu ceea ce li se ofera, acestia nu incearca decat sa isi impuna personalitatea. De aceea, mamicile au inteles ca exista o modalitate de a-i convinge pe copii sa se imbrace fara sa mai faca o criza de nervi pentru acest lucru: oferirea alternativelor vestimentare. Poti incerca sa ii oferi si tu cateva alternative, insa nu prea multe, pentru ca altfel veti pierde jumatate din zi asteptand ca cel mic sa se poata hotari asupra unei tinute. Mamicile cu experienta te sfatuiesc sa ii pregatesti micutului tau 2 sau 3 alternative si sa il rogi sa aleaga tinuta preferata pentru ziua respectiva. In cazul in care nu se poate hotari, insa nici nu iti accepta ajutorul, spune-i ca are la dispozitie 5 minute sa se decida, apoi il vei imbraca tu cum vei crede de cuviinta. Mamicile care au incercat aceasta metoda spun ca functioneaza, in majoritatea cazurilor.

Experienta de mamica: Dana spune ca se simte norocoasa ca are un baietel si ca alternativele pe care trebuie sa i le ofere in ceea ce priveste hainele sunt mai reduse: "Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost ca Andrei sa fie fetita. Acum ii pregatesc de seara jeansii si 3 sau 4 bluze, pentru ca daca ii impun cu ce sa se imbrace nu vrea sa se imbrace deloc si avem scandal la prima ora. Asa, isi alege o bluza, chiar daca, uneori, dupa ce il imbrac se uita in oglinda si spune ca totusi trebuia sa aleaga tricoul cu dinozaur si il schimb. Daca era fetita si vroia si alta fustita, si o jachetuta si alte fundite in par... Cred ca imi lua o vesnicie sa ies cu ea din casa. Asa, ca e baiat, il las sa aleaga o bluza si scap de mofturi repede."

Creeaza un album digital cu tinutele preferate

Deoarece suntem in epoca digitala, noi iti sugeram o varianta simpatica de a-i oferi celui mic nu doar posibilitatea de a alege o tinuta, ci si de a compune o tinuta intr-un mod amuzant, fara a fi nevoie sa rascoliti tot dulapul in cautarea unei bluze care sa se asorteze cu pantalonii preferati. In primul rand, trebuie sa profiti de fiecare moment in care cel mic este imbracat intr-o tinuta pe care o indrageste sau pe care a ales-o el singurel si sa il fotografiezi. Fa un album cu tinutele copilului in telefon, tableta sau laptop si ai grija ca in diminetile in care micutul tau face nazuri sa ii oferi albumul sa isi aleaga o tinuta. Chiar daca ti se pare o pierdere de vreme, trebuie sa tii cont de faptul ca in schimbul catorva minute pe care tu ai senzatia ca le pierzi fotografiind tinutele micutului tau sau lasandu-l sa rasfoiasca un album, tu, de fapt, ii oferi posibilitatea de a-si exercita vointa.

Experienta de mamica: Cristina, mamica unei fetite de 5 ani cu veleitati de fashionista, a trebuit sa accepte ca fiica ei vrea sa isi aleaga ea singura hainele si chiar ca vrea sa poarte niste tinute mai deosebite: "Anais este o mica fashionista. Poate ca nu stie inca ce se poarta sau cum se asorteaza corect culorile, insa cu siguranta are dorinte clare in privinta hainelor. Mi-a luat ceva vreme sa inteleg ca pot scurta discutiile si elimina o criza de nervi sau de plans daca o las, pur si simplu, sa se imbrace cum vrea. Si chiar daca pare pierdere de vreme, ii fac poze de fiecare data cand poarta ceva ce a ales ea. Uneori chiar se uita in telefonul meu si imi cere exact ce poarta intr-o poza care ii place. Chiar daca asta inseamna ca trebuie sa o las la gradinita in mijlocul iernii cu o rochita de vara peste un pulover de iarna si jeansi."

Avertizeaza-l asupra consecintelor

Uneori micutul tau poate dovedi atat de multa incapatanare incat nicio tactica nu pare sa functioneze. Mamicile si psihologii recomanda ca in asemenea zile sau momente sa uiti de orice tactica aplicata vreodata si sa incerci, pur si simplu, sa il tratezi ca pe un adult, explicandu-i (pe intelesul sau, desigur) care vor fi consecintele refuzului sau de a se imbraca. De exemplu, daca micutul tau refuza sa se dezbrace de pijama pentru a se imbraca in hainele pentru gradinita, ii poti spune ferm: "dragule, in 5 minute iesim din casa, fie ca te imbraci, fie ca ramai in pijamale. Tu alegi! Sunt curioasa insa ce parere vor avea colegii tai de gradinita cand vei intra in clasa imbracat asa". Specialistii spun ca trebuie, din pacate, sa te tii de cuvant macar o data. In afara de faptul ca se va simti penibil cand ceilalti copii vor rade de el, nu se poate intampla nimic negativ. In cel mai bun caz, crizele de personalitate la vremea imbracarii vor disparea pentru o vreme.

Experienta de mamica: Alina are 4 copii si chiar daca in timp, a tot invatat de la fiecare copil ce functioneaza si ce nu in materie de mofturi si crize de nervi, recunoaste ca tot se mai loveste de asemenea episoade neplacute: "Ai crede ca atunci cand ai 4 copii nimic nu te mai poate lua prin surprindere si ca stapanesti la perfectie arta educatiei. Ei bine, nu! Exista zile in care unul sau altul dintre copii nu vor sa se imbrace dimineata. Nici cu ce le ofer, nici cu altceva. Avand 4 copii care trebuie porniti spre gradi sau scoala cam la aceeasi ora, timpul meu este destul de limitat, asa ca nu am timp de negocieri. Acesta este motivul pentru care una dintre fetele mele a ajuns la scoala in clasa intai imbracata cu pijamaua si halatul de baie, iar unul dintre baieti a iesit afara in ploaie incaltat cu slapii cu care sta in casa. Poate ca unii cred ca sunt o mama rea: Alessia a fost tinta glumelor tuturor colegilor, iar Robert a racit putin. Insa toti 4 au invatat ca nu tot ceea ce vor ei este ok si ca e mai bine sa ma asculte."

Voi ce trucuri folositi cand cei mici nu vor sa se imbrace?

Articolul urmator
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele
    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele

    Trebuie să recunoaștem, când vine vorba de ingeniozitate tăticii sunt cei mai capabil în a găsi soluțiile care să le ușureze viața. Așa este și cazul acestui tătic,...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist
    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist

    ”Mami, azi ești bine dispusă, nu-i așa?”, mi-a spus ieri Anya exasperată în mașină când am luat-o de la școală. M-am uitat în oglinda retrovizoare...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    © 2024 Qbebe