Studiu: Surorile te fac un om mai bun

Studiu: Surorile te fac un om mai bun

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu numai părinții sunt cei cu care avem unele dintre cele mai îndelungate și mai frumoase relații din viața noastră, ci și surorile noastre sau frații. În ceea ce privește surorile, specialiștii consideră că rolul lor este mai mult decât important în existența oricăruia dintre noi, marcându-ne atât copilăria, cât și viața de adult. Astfel, studiile din ultimii ani au arătat că datorită surorilor noastre putem deprinde comportamente și abilități ce ne pot face oameni mai buni, mai împăcați cu noi înșine, mai echilibrați.

Cine are surori va fi o persoană mai capabilă să ofere compasiune

Un studiu realizat în cadrul „Brigham Young University" (din Marea Britanie) a demonstrat faptul că existența surorilor te poate face o persoană mai generoasă, mai plină de compasiune. Motivul pentru care se întâmplă așa este următorul: surorile ne arată dragoste și afecțiune, ceea ce ne va obișnui să adoptăm comportamente pozitive, printre care și cele legate de a le dărui celor din jur atenția și grija noastră.

Studii recente, efectuate în SUA, au arătat că inclusiv micile „bătăi" între frați, când există încă afecțiune, le pot fi benefice copiilor, ajutându-i să dobândească deprinderi ce-i vor ajuta, inclusiv când vor deveni adulți, să-și regleze emoțiile și să relaționeze cu cei din jur.

Având surori poți deveni o persoană mai ambițioasă, care își va contura obiective bine definite

Studiile din domeniu au arătat că surorile/frații mai mari sunt cele/cei ce-și conturează obiective pe care vor încerca apoi să le atingă. Ele/ ei vor fi adevărate modele pentru frații/surorile mai mici, care vor fi mai tentați/tentate să le/să îi imite.
Străduința, dorința de a-ți atinge un obiectiv te pot face un om mai bun, mai apt să treacă peste dificultăți, să-și rezolve problemele pentru ca în final să obțină ceea ce și-a propus.

Fata la festivitatea de absolvire, alaturi de sora ei

O soră te poate face mai independent/ă, mai doritor/doritoare să fii tot mai bun/bună în ceea ce faci

Un studiu britanic, efectuat în anul 2009, a arătat că o persoană ce a crescut cu cel puțin o soră alături va deveni mai independentă decât una care a trăit doar alături de frați.
Explicația dată de experți, pentru care un om poate deveni mai bun datorită prezenței constante a unei surori, este următoarea: acesta își va stabili scopuri mai clare, va avea dorința de a se autodepăși.

Prin prezența unei surori vom reuși să ne găsim mai ușor echilibrul interior

Același studiu din anul 2009, efectuat pe un grup de 571 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani, a evidențiat următorul aspect: surorile își pot ajuta celelalte surori sau frații să-și găsească mai ușor liniștea interioară. Cu alte cuvinte, o persoană care are alături cel puțin o oră va reuși să-și gestioneze mai eficient problemele vieții, iar din acest motiv va fi mai puțin stresată.
Cine are o soră va avea ocazia să comunice mai mult cu aceasta, să-și împărtășească emoțiile/sentimentele și astfel va ajunge să fie mai relaxată, mai aptă să se bucure de viață.

Surorile te pot ajuta să fii mai blând/blândă

O altă dovadă a beneficiilor pe care le pot avea surorile în viața noastră este și un studiu din anul 2010. Prin intermediul acestuia au fost analizate 395 de familii cu mai mult de un copil, dintre care unul avea între 10 ș 14 ani. Celui care se încadra în această categorie de vârstă i s-au pus diverse întrebări cu privire la fratele/sora ce avea vârsta mai apropiată de el/de ea. Răspunsurile date au fost înregistrate. În anul următor, adolescenților li s-au pus aceleași întrebări și au fost iar înregistrați.
Concluzia finală a studiului a fost că surorile au fost cele ce au avut cel mai mare impact asupra adolescenților, determinându-i să fie mai buni, mai blânzi. Totodată, s-a constatat că un rol esențial în armonia de familie îl au surorile.

Când ai surori, vei deprinde abilități de comunicare mai bune

Cercetări recente au arătat, de exemplu, că băieții care vor crește alături de surorile lor vor fi mai abili în a comunica cu fetele decât aceia ce au fost singuri la părinți sau au tot frați. Aceste abilități sunt valabile, desigur, și pentru comunicarea în viață în general. În general, s-a putut sesiza următorul fenomen: băieții ce au cel puțin o soră sunt mai disponibili să se angajeze într-o conversație, spre deosebire de cei ce nu surori sau au doar frați.
De altfel, de-a lungul timpului s-a ajuns la concluzia că băieții care au șansa să crească alături de o soră și fetele ce cresc alături de un frate vor fi mai capabili să-i înțeleagă mai bine pe cei de sex opus, prin prisma informațiilor, a comunicării pe care au cu aceasta/cu acesta. Mai mult decât atât, această comunicare va fi cea care va întări și legătura dintre ei, o legătură care se va putea păstra puternică și pe parcursul vieții de adulți.

Dacă ai o soră vei deveni mai apt/aptă să-ți gestionezi conflictele

Psihologii consideră că persoanele care au surori vor învăța, de la o vârstă fragedă, să-și rezolve conflictele.
Mai ales confruntările dintre frați și surori vor fi cele ce îi vor ajuta pe copii să învețe să-și exprime punctele de vedere, să se autocontroleze și să învețe să facă și compromisuri. Oricare dintre aceste abilități sunt necesare pentru ca un copil să învețe și singur să-și gestioneze conflictele, fără a avea nevoie de intervenția unui adult.
În plus, când învață să gestioneze un conflict, un copil are nevoie să dobândească și abilități ce țin de empatie, ce îl vor face un om mai bun. Tot datorită surorilor se vor deprinde mai ușor și asemenea abilități.

Citește și: Ce să faci ca să nu mai existe rivalitate între frați

Prezența unei surori ne poate ajuta să ne construim relații mai solide, mai frumoase

Inclusiv când vine vorba de o relație de tip romantic se pare că influența surorilor în viața noastră este mai mare decât ne imaginăm.
Spre exemplu, un studiu din SUA a demonstrat că dacă facem parte dintr-o familie cu mai multe surori vom avea mai puține șanse să divorțăm sau să ne separăm de partenerul nostru/de partenera noastră.

Grație prezenței unei surori, un copil poate trece mai ușor peste dificultățile adolescenței

Orice părinte știe cât de dificil este să facă față perioadei de adolescență a copilului său. Cu toate acestea, cine are mai mulți copii, printre care și fete, va vedea că nu va mai fi atât de greu să depășiți această etapă plină de provocări.
Psihologii spun că prezența unei surori va fi mai mult decât utilă pentru copilul ce este adolescent. Acesta din urmă are mare nevoie de cineva căruia să i se poată confesa, în care să aibă încredere deplină. O soră îl va putea asculta oricând, iar adolescentul, nemaifiind sub presiunea autorității de tip parental, va fi mai dispus să comunice deschis.
Datorită posibilității unei asemenea comunicări, copilul aflat în perioada de adolescență va deveni mai încrezător în sine, mai empatic, mai echilibrat, mai relaxat. Toate acestea îl vor ajuta să devină o persoană mai bună, dar și mai echilibrată.

Surorile te pot ajuta să te bucuri de o sănătate mintală mai bună

Un studiu efectuat în anul 2010, publicat în „Journal of Family Psychology", a arătat că prezența unei surori te poate ajuta să ai o sănătate psihică mai bună, întrucât vei fi mai puțin supusă riscului de a te simți singură, neiubită, neglijată și vei fi ferită să te mai confrunți cu multe temeri. În aceste condiții, vei avea și o stimă de sine mai crescută și vei fi mai fericită.
De asemenea, datorită surorilor tale, familia ta va rămâne mai unită chiar și după dispariția părinților voștri. Ideea de a face parte dintr-o familie unită este și ea esențială pentru o bună sănătate mintală.

Frate si sora

Voi știați până acum că surorile ne pot face să fim persoane mai bune?

Citește și: 10 avantaje pe care le ai dacă ai un frate sau o soră

Surse:
www.abcnews.go.com, www.bustle.com, www.huffingtonpost.com, www.look.co.uk

Articolul urmator
Refuz să fac temele copilului meu și iată de ce
Refuz să fac temele copilului meu și iată de ce

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun
    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun

    Una dintre cele mai importante provocări cu care te confrunți mai ales în primii ani de viață ai copilului tău este aceasta: să îți învingi oboseala acumulată...

    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare
    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare

    Cauți idei despre cum să îți organizezi eficient debaraua, în așa fel încât să fie mereu ordine și să găsești foarte ușor produsele de care ai nevoie? Ei...

    Am renunțat la liceu ca să pot avea grijă de surorile mele mai mici, după ce părinții noștri ne-au abandonat
    Am renunțat la liceu ca să pot avea grijă de surorile mele mai mici, după ce părinții noștri ne-au abandonat

    O poveste de viață cutremurătoare și adevărată despre dragostea de frați și sacrificiul făcut în numele familiei! O tânără s-a dedicat complet creșterii frățiorilor...

    Mi-am dat seama că m-am îndrăgostit de un bun prieten, după 20 de ani de prietenie. Ce fac acum?
    Mi-am dat seama că m-am îndrăgostit de un bun prieten, după 20 de ani de prietenie. Ce fac acum?

    Prieteniile din copilărie sunt unele dintre cele mai frumoase relații de care putem avea parte, adesea durând toată viața. În unele cazuri însă, când nici nu te...

    M-am săturat să fiu dădacă pentru surorile mele mai mici și menajeră pentru părinții mei
    M-am săturat să fiu dădacă pentru surorile mele mai mici și menajeră pentru părinții mei

    Nu puține sunt cazurile în care frații mai mari au grijă de frățiorii sau surioarele lor mai mici. Dacă diferența de vârstă este considerabilă și depășește...

    Am avut grijă de surorile mele după ce a murit mama. Cum am găsit echilibrul între figura maternă și cea de soră
    Am avut grijă de surorile mele după ce a murit mama. Cum am găsit echilibrul între figura maternă și cea de soră

    Boala unui membru al familiei tale, în special când este vorba despre unul apropiat, te poate determina să-ți schimbi radical planurile. Prin așa ceva a trecut și o...

    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?
    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?

    Printre marile provocări cu care se confruntă mamele se regăsește și aceasta: să poată petrece în mod constant timp de calitate cu copiii. În condițiile în care,...

    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu
    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu

    O mămică de peste granițe povestește, pentru site-ul scarymommy.com, că nu se înțelege deloc bine cu mama prietenului cel mai bun al fiului ei. Femeia spune că deși la...

    © 2025 Qbebe