Sunt convinsa ca pana sa ai copii nu puteai intelege de ce mamicile rasufla usurate atunci cand copiii coboara din masina sau de ce sunt atat de extenuate dupa un drum de numai 100 de kilometri. Eu, inainte sa conduc insotita de un copil, credeam ca toti copiii sunt dragalasi si veseli si ca sofatul este o placere. Dupa aproximativ 100 de kilometri (din 2000 pana la destinatie), copilul dragalas s-a transformat intr-un terorist mai temut decat Osama si sofatul a devenit o corvoada. Sa mai spun ca imi venea sa renunt la vacanta si sa ma intorc din drum? Iata cateva trucuri pe care le-am aflat si eu ulterior calatoriei mele si care te pot ajuta sa sofezi linistita insotita de un copil, speram, cuminte.
1. Fa itinerariul calatoriei pe harta
Copiii se pot simti mai "mari" si pot fi mai cuminti pe parcursul calatoriei daca inainte de a porni le arati pe o harta itinerariul vostru. Harta este un mod in care ii poti tine preocupati din cand in cand pe parcursul calatoriei. Pune-i sa caute locul de unde ati pornit, locul unde va opriti si ce urmeaza pana la destinatie. Daca nu iti pasa prea mult de harta, lasa-i sa deseneze cu o carioca traseul si sa il urmareasca.
2. Provoaca-i la povestit
Calatoria cu masina poate fi o ocazie excelenta de a afla mai multe despre copiii tai. Eu, de exemplu, am aflat ca nepotica mea este fan Shakira, ca are o expozitie personala de desen la scoala si ca deja are un admirator. Pune-le intrebari despre colegi, prieteni, jocurile lor si apoi lasa-i sa vorbeasca. Tu fii atenta la drum. Copiii tind sa monologheze, asa ca nu va fi o tragedie daca nu vei retine numele catelului din curtea scolii.
3. Ia o sacosa mare cu jucarii pentru copil
O sacosa mare cu multe jucarii. Nu glumesc. Nu trebuie sa fie jucarii mari sau electronice, nici macar sa fie jucarii noi, trebuie doar sa fie multe, ca sa tineti copilul ocupat. In astfel de situatii pot fi utile mai ales cariocile si cartile de colorat. Cartile de citit (pentru copiii mai mari) sau cu poze sunt si ele bune, dar mare grija la drumurile cu multe serpentine sau curbe. Copiilor li se poate face greata daca citesc in aceste momente.
4. Recompenseaza comportamentul bun
Da, stiu, asta se numeste mita si nu este indicata folosirea ei in educatia copiilor. Dar, crede-ma, in astfel de situatii orice metoda este buna daca faci un copil sa stea linistit, cu centura de siguranta, fara urlete si tipete, cateva ore. Poti sa ii oferi bani sau o jucarie noua la prima benzinarie daca sta cuminte, sa zicem, doua ore. Sau 100 de kilometri. Sau poate sa aleaga ce cd ascultati daca sta linistit pana la urmatoarea oprire.
5. Jucati jocuri amuzante
Acesta este momentul sa iti amintesti toate joculetele amuzante ale copilariei. Mai stii "fazan", jocul acela de cuvinte care incep cu ultimele doua litere ale cuvantului precedent? Sau Tomanap (tari, orase, munti, ape, nume, animale, povesti). Este o modalitate foarte buna sa "blochezi" nazdravaniile copiilor. Mai puteti juca jocuri inventate ad-hoc, cum ar fi numaratul masinilor care seamana cu a voastra sau pe cele cu mamici la volan...
6. Cantati
Da, poate pentru unii nu este o idee atat de buna, dar atunci cand copii canta nu mai fac alte prostii, cum ar fi vaitatul ca drumul e lung sau urcatul picioarelor pe cel de langa ei. Provoaca-ti copilul sa cante tot ce a invatat la gradinita sau scoala. Sau sa imite cantaretul preferat. Orice, numai sa stea linistit.
7. Dvd-player portabil
Una dintre solutiile salvatoare este, fara indoiala, un dvd player-ul portabil. Poate ti se pare un moft sau o cheltuiala inutila, dar nu este nici una, nici alta, iti garantez. Un astfel de aparat si cateva dvd-uri cu desenele sau filmele preferate ii pot tine pe cei mici linistiti ore intregi. Ba chiar nu vor mai vrea sa coboare din masina la popasuri, daca nu s-a terminat filmul.
8. Gustari si bauturi racoritoare
Poate ca inainte sa calatoresti cu copiii in masina aveai si tu regula stricta "fara mancare in masina". Acum, aceasta regula este depasita si masina ta trebuie neaparat sa contina snacksuri, biscuiti, fructe, sucuri, apa. Este uimitor cum putina foame transforma copiii cuminti in mici monstri care se plang, tipa, dau din picioare. Incearca sa ai cu tine gustari care le plac si care sunt sanatoase, de exemplu, banane, felii de mar, sandvisuri si in caz de forta majora, snacksuri. Mancarea ii va potoli pentru o vreme.
9. Da-le pauze de miscare
Trebuie sa recunosti ca celor mici le place sa se miste. In timpul unei calatorii cu masina care dureaza mai mult de o ora, este o idee buna sa faci popasuri dese pentru a da copiilor ocazia sa coboare din masina. Nu te opri pe marginea autostrazii pentru ca pot alerga in fata masinilor care trec pe langa voi. Alege locuri special amenajate si supravegheaza-i atent.
10. Incearca sa calatoresti noaptea
Daca ai de facut un drum lung impreuna cu copiii, este o idee buna sa calatoresti noaptea. Ai grija doar ca tu sa fii foarte odihnita, eventual sa mai ai un adult cu tine care, la nevoie, te poate inlocui la volan. Copiii au un ritm biologic mai strict, asa ca daca ii vei obosi bine peste zi vor adormi linistiti chiar dupa primii kilometri. Ai grija sa pui in masina cate o pernuta pentru fiecare copil si o patura care sa ii acopere.