Literatura pentru copiii mici
A scrie pentru copii reprezinta o provocare pentru autori. Pe langa scenariul captivant si personajele interesante, trebuie sa se gandeasca si la capacitatea micului cititor de a intelege textul.
Cartile cu ilustrate despre natura, forme si animale sunt cele mai bune pentru "pre-cititori", copiii intre 3 si 5 ani. Aceasta este perioada in care copilul incepe sa descopere si este momentul sa profiti de asta. Un pre-cititor invata in medie 9 cuvinte pe zi, ajungand la un numar de 14.000 de cuvinte inainte de a merge la scoala. Arata-i o carte cu imagini din paduri, flori sau animale si micutul va porni intr-o calatorie a cunoasterii. Textul trebuie sa fie scurt cu formulari clare. Citeste povestile cu voce tare, explica-i imaginile si incurajeaza-l pe el sa iti povesteasca ce a inteles. Acest lucru nu ii imbunatateste doar vocabularul ci si memoria.
Citeste si: Talentul nativ pentru muzica
Literatura pentru prescolari
"Cititorii emergenti", categoria copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 6 ani sunt acei care incep sa faca cercetari pe cont propriu. Le plac in continuare cartile ilustrate, dar acum trebuie sa existe si o poveste. Ce poti sa faci pentru a-l ajuta? Mergi impreuna cu el sa cumparati carti si lasa-l pe el sa-si aleaga ceva ce nu are legatura cu activitatile de la gradinita/scoala.La aceasta varsta, literatura plina de povesti dinamice si personaje puternice este cautata. Textul trebuie sa aiba propozitii scurte care sa exprime o singura idee.
Literatura pentru scolari
Cuvintele si propozitiile nu mai sunt o enigma pentru "cititorii timpurii" si anume, copiii intre 6 si 8 ani. Cunosc literele, au invatat sa citeasca si nu mai au atat de mare nevoie de ajutorul tau. Literatura pentru aceasta varsta cuprinde cartile de tranzitie, caracterizate prin stilul usor de citit. Aici intervin personajele cu puteri supranaturale care salveaza lumea de fortele raului. Trebuie sa fii atenta la ce carti are copilul acces, pentru ca violenta devine din ce in ce mai prezenta in literatura.De la varsta de 10, 11 ani copilul selecteaza ceea ce doreste sa citeasca, in functie de eroii preferati. De la poeziile si fabulele pe care le citea in urma cu ceva ani, a trecut la basme si povesti cu zmei si cavaleri. Literatura nu mai este un sector intunecat, pentru ca odata cu invatarea alfabetului, s-a facut lumina in calea lui.
Citeste si: Cartile recomandate copilului in functie de varsta
Literatura pentru adolescenti
Adolescenta aduce cu sine, o schimbare, o trecere catre o noua etapa. Copilul se dezvolta psihic si intelectual si se apropie cu pasi repezi de noi responsabilitati. Adolescentul este "cititorul fluent" care are capacitatea sa citeasca tot ce ii cade in mana. De la romane de dragoste, la poveste SF si chiar enciclopedii. Literatura devine modalitatea de aprofundare a limbii romane. Adolescentilor le place ironia si sarcasmul si citesc cu placere texte pline de substrat. Adora cuvintele cu intelesuri diferite si se dau in vant dupa expresii cu dublu inteles.
In ultimul timp, literatura a palit in fata retelelor de socializare si a tehnologiei avansate, insa este de preferat ca din cand in cand, oamenii si copii, de toate varstele sa-si indrepte din nou atentia spre povestile ce se ascund in cartile din biblioteca.
Surse: www.parents.com,www.scholastic.com,www.writing-world.com, www.bbc.com.