„Este foarte important să nu aruncăm copii în luptă cu mâinile goale, ci să le oferim armele necesare pentru a se reusi in viata. Adică instrumente și strategii principale ce pot fi folosite pentru a acumula o experiență valoroasă în începerea, conducerea și dezvoltarea unei afaceri. Bineînțeles, toate adaptate la vârsta și abilitățile lor. Astfel tinerii înțeleg ce înseamnă lumea afacerilor. Deja, din acest punct, lupta e pe jumătate câștigată", ne explică expertul în finanțe, Silvia Daniela Pohrib.
Fără să ne dăm seama, primii pași spre o educație antreprenorială se fac încă de la cele mai fragede vârste, iar curiozitatea copiilor pentru ea se aprinde de fiecare dată. Cine nu își amintește prima pușculiță colorată în care adunam cu grijă banii primiți de la bunici, de la colindat sau după ducerea la bun sfârșit a unor sarcini trasate de părinți? Și cu siguranță rețineți bucuria cu care spărgeați pușculița și cu banii câștigați și atent gestionați v-ați cumpărat jucăria mult dorită. Continuarea unei astfel de educații antreprenoriale în școli e vitală și poate fi cel puțin la fel de captivantă, ne asigură antreprenoarea brașoveancă: „Cheia succesului constă în metode ușor de înțeles și o abordare creativă. E foarte interesant pentru copii să studieze ce sunt banii, de unde vin și cum funcționează. Să își administreze finanțele și să le multiplice în viața reală. Dobândind aceste cunoștințe, tinerii realizează că administrarea propriilor bani e distractivă și le poate aduce multe beneficii".
Educația antreprenorială pune o cărămidă la temelia tânărului pe care vrem să îl construim, ne explică Silvia, la rândul ei mamă: „Copilul de azi este angajatul de mâine sau poate fi un bun antreprenor? Ii place să fie un bun executant sau vedem în ochii lui licărirea unui lider, licărire pe care merită să o ținem vie? I se potriveste mai mult statutul de anjagat sau cel de antreprenor? Sunt întrebări la care o educație financiară poate da răspunsuri surprinzătoare. Astfel ea este doar un potențator a mai multor calități ce zac, așteptând să fie descoperite, în fiecare copil. O educație antreprenorială încă din școala gimnazială ajută enorm la dezvoltarea încrederii în sine, a abilităților de comunicare și negociere, la gestionarea conflictelor sau munca în echipă și multe altele".
Silvia Daniela Pohrib are peste 20 de ani de experință în domeniul finanțelor, consultanței financiară și al educației, iar în prezent susține, monitorizeaza și dezvoltă un nou concept educațional bazat pe 3 piloni fundamentali: LEGO-ROBOTICĂ, ANTREPRENORIAT și CREATIVITATE.
www.learnex.ro @silviadanielapohrib
Photo credit: Arhiva personală 2018