Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii

Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Experții în psihologia infantilă ne asigură de următorul lucru: când știm cum să ne lăudăm copilul, putem să-l determinăm să aibă mai multă încredere și stimă de sine, fiind mai dispus să adopte comportamente pozitive și să evolueze. În schimb, dacă vom face anumite greșeli când încercăm să-l lăudăm, cuvintele noastre îi pot face mai mult rău decât bine. De aceea, este bine să știm ce ar trebui să evităm să spunem când vrem să ne lăudăm copilul, astfel încât să nu transformăm lauda în ceva dăunător pentru acesta.

Care sunt modurile în care ne putem lăuda copiii

Psihologii precizează faptul că ne putem lăuda copiii în oricare dintre aceste moduri:

Lauda pe baza abilităților, talentelor personale ale copilului

Acest tip de laudă evidențiază talentele native ale copilului, precum talentul de a cânta sau de a rezolva probleme la matematică. Desigur, este bine să ne lăudăm copilul pentru oricare asemenea talente, dar să nu exagerăm, întrucât acest demers i-ar putea fi dăunător copilului din următoarele puncte de vedere:
• Copilul nu va mai avea la fel de multă încredere dacă, la un moment dat, va avea vreun eșec în cadrul unei activități legate de talentul său. Mai mult, el poate fi tentat să nu se mai implice în altfel de activități, de teamă că nu s-ar pricepe destul de bine la acestea.
• Copilul nu va mai fi motivat să progreseze într-un anumit domeniu, în condițiile în care va avea senzația că este deja expert

Altă formă a laudei față de copil este cea legată de eforturile propriu-zise ale copilului

Conform experților, ea va fi mai benefică pentru el întrucât:
• Îi va spori încrederea în forțele proprii și stima de sine
• Îl va motiva mai mult să progreseze
• Îl va face să conștientizeze mai ușor faptul că numai grație eforturilor îți poate atinge obiectivele
Mai mult, lauda pe baza eforturilor copilului este mai la îndemână de gestionat de către noi, părinții, în sensul în care putem alege „doza" în care o vom lansa, precum și momentele cele mai adecvate pentru a-l stimula să persevereze.
Nu în ultimul rând, lauda ce ține de eforturile copilului este mai specifică și va încuraja comportamente pozitive și va impune standarde realiste pentru acesta. Cu alte cuvinte, al nostru copil va realiza că numai străduindu-se va deveni mai bun și va încerca să se autodepășească.

Cele mai frecvente greșeli pe care le putem face în momentele în care ne lăudăm copilul

Mama sta de vorba cu fiica ei

Ne orientăm mai degrabă spre rezultatul final și nu spre proces

Studii recente au demonstrat că, dacă alegem să ne lăudăm copiii având la bază niște rezultate ale lor, obținute datorită unor abilități native, le vom face mai mult rău decât bine.
De exemplu, un studiu efectuat în SUA pe un grup de copii de clasa a cincea cărora li s-a spus să rezolve niște probleme la matematică a ajuns la concluzia că micuții ce au fost lăudați pentru talentul la matematică au suportat mai greu eșecurile ulterioare prin comparație cu aceia ce au fost lăudați pentru efortul lor de a duce la capăt problemele respective.
De aceea, este preferabil să le dăm copiilor ocazia să audă de la noi cât de mult îi apreciem pentru ceea ce au făcut la un moment dat: „Știu că nu a fost ușor să rezolvi astfel de probleme la matematică, dar mi-a plăcut cum ai ales să procedezi pentru a le finaliza".
O asemenea atitudine a noastră va fi un real stimulent pentru copil și îl va provoca să devină tot mai bun. Totodată, nu îl va face să resimtă presiunea de a fi mereu cel mai bun, permițându-i astfel să suporte mai ușor un posibil eșec.

Este o greșeală să ne lăudăm copilul spunându-i că este cel mai bun, cel mai inteligent etc.

Chiar dacă putem fi tentați să-l vedem pe al nostru copil ca fiind cel mai bun dintre toți, nu va fi benefic pentru el să-i spunem acest lucru.
Nu numai că îi vom dezvolta exagerat latura competitivă, dar îl putem transforma într-o persoană arogantă, ce va ține mereu să fie deasupra celorlalți. De asemenea, există riscul să-l facem mult mai vulnerabil în fața eșecurilor, întrucât va crede că pentru el (care este „cel mai bun") nu este acceptabil să aibă parte de vreun insucces.

Lăudarea în exces a copilului nu este deloc bună

Părintele care își va lăuda copilul prea mult și prea des nu procedează bine. Așa cum sunt de părere și psihologii, un copil ce este lăudat în exces va deveni dependent de laude și nu va mai fi tentat să progreseze, să adopte comportamente pozitive. El va considera că laudele i se cuvin și atunci va deveni autosuficient.
În același timp, lăudatul în exces al unui copil nu va face altceva decât să-l facă mai vulnerabil în situațiile în care meritele sau munca sa nu vor fi recunoscute. Din acest motiv, el va putea deveni frustrat și furios pe cei din jur.

Ferește-te de așa-numita „laudă artificială"

Probabil că și tu ești tentată, uneori, să-ți lauzi copilul doar de „dragul" de a-l lăuda. Specialiștii ne sfătuiesc să evităm o asemenea abordare, în condițiile în care copiii pot sesiza că nu suntem sinceri, mai ales dacă sun mai măricei. Din acest motiv, lauda va fi inutilă, copilul neavând parte de atitudinea potrivită pentru a-l stimula să adopte comportamente pozitive și să aibă încredere în sine.
De exemplu, evită, pe cât posibil, dacă al tău copil vrea să-ți arate un desen al său să-i spui doar „Frumos!". Mult mai bine va fi să-i spui: „Apreciez cum ai folosit culorile pentru a obține desenul X".

Citește și: Pentru parinti intelepti: Efectul advers al laudei asupra copiilor

Când vrei să-ți lauzi copilul, va fi o greșeală să strecori în lauda ta vreo ironie

Specialiștii ne avertizează asupra următorului fapt: fie ne lăudăm copilul din toată inima, fiind convinse că merită să fie lăudat, fie ne abținem. În niciun caz nu va fi recomandat să strecurăm, în lauda noastră, vreun cuvânt malițios sau vreo ironie. De pildă, ferește-te să-i spui copilului: „Este o încântare să stau în camera ta. Cred că ai stat mult să faci ordine pe-aici! Vezi, este mult mai plăcut să poți vedea și podeaua de aici, nu-i așa?".
Afișând o asemenea atitudine nu vei face altceva decât să distrugi sentimentul pozitiv pe care lauda ta ar fi trebui să i-l insufle copilului. Mai mult, un copil mai mare va sesiza ironia și nu se va simți deloc în largul său, ci mai degrabă va fi frustrat.

Nu este indicat să-ți lauzi copilul în fața fraților/surorilor

Deși oricărui copil îi place să audă cuvinte de laudă, va fi o greșeală să-l lauzi în fața vreunul frate sau al unei surori. Procedând așa, nu vei face altceva decât să-i transmiți celui lăudat următorul mesaj: ești superior fratelui/surorii tale. De asemenea, cel ce aude lauda ta nu se va simți confortabil și va considera că nu merită să fie lăudat/lăudată de către tine.
O asemenea abordare nu va face altceva decât să încurajeze rivalitatea dintre frați. Mult mai bine va fi să-ți lauzi copiii individual sau străduiește-te să găsești ocazia potrivită pentru a le transmite că ești mândră de toți, în aceeași măsură.

Mama alaturi de copiii ei

Citește și: Ce să faci ca să nu mai existe rivalitate între frați

Voi ați făcut până acum asemenea greșeli când ați încercat să vă lăudați copiii?

Surse:
www.familyshare.com; www.huffingtonpost.com; www.parents.com;www.time.com; www.understood.org

Articolul urmator
Scrisoare pentru mamele care își bat copiii
Scrisoare pentru mamele care își bat copiii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea
    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea

    O profesoară de liceu de peste hotare transmite un mesaj clar și răspicat tuturor părinților - să-și lase copiii să facă greșeli. De ce? Citește articolul.

    Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici
    Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici

    A apărut un nou termen: generația sandwich, care include persoanele care au grijă deopotrivă de copiii lor, cât și de părinții bolnavi sau neputincioși. Iată o mărturie care...

    Povestea celor 9 copii premianți care trăiesc cu părinții lor într-o mașină. Dorm îmbrăcați și își fac temele pe bordul mașinii
    Povestea celor 9 copii premianți care trăiesc cu părinții lor într-o mașină. Dorm îmbrăcați și își fac temele pe bordul mașinii

    Greu de crezut că se poate așa ceva, nu? 11 suflete își duc traiul de pe o zi pe alta, într-o mașină, după ce tatăl a rămas fără loc de muncă, în perioada...

    Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate
    Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate

    Când se oprește monitorizarea părinților și când încep copiii să își câștige independența? Într-o lume plină de pericole, de părinți speriați...

    Da, urăsc sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă în casă
    Da, urăsc sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă în casă

    O femeie mărturisește pe un forum de parenting din Marea Britanie că urăște sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă prin casă. „Știu că toată lumea o...

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    © 2025 Qbebe