Ordinul comun al miniștrilor educației și sănătății care face posibilă revenirea la școală a tuturor copiilor, chiar de a doua zi după ce incidența cazurilor de COVID scade sub 1 la mie, a fost publicat deja de luni seară în Monitorul Oficial. Astăzi CMBSU s-a reunit în ședință și a luat decizia de reîntoarcere a tuturor copiilor din București în bănci.
Citește și:
- Școala online a devenit obligatorie: află ce reguli se aplică
- Unei fetițe i-a fost tuns părul scurt la școală fără aprobarea părinților. Ce a răspuns conducerea instituției
- Alte schimbări în educație: școala ar putea începe pe 6 septembrie și ne întoarcem la trimestre
Elevii care vor rămâne în online
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seara la Digi24 că dorește să elimine „acel zvon cu privire la obligativitatea (învățământului față în față - n.r.) impusă în orice fel de condiții”. Astfel, elevii care au vulnerabilități sau prezintă simptome de Covid, pot să rămână în online, școala fiind obligată să le ofere acces la educație.
„Elevilor care prezintă simptome specifice de orice fel li se recomandă să nu intre în comunitate. Elevii care au vulnerabilități medicale sau au alte motive întemeiate vor trebui să aibă asigurat procesul de învățare în online. Dacă ai simptome specifice, nu trebuie să aștepți confirmarea medicală. Anunți școala că propriul copil are simptome specifice, motiv pentru care nu va fi prezent la școală și vrea să aibă asigurat în sistem online procesul de învățare. Eu cred că puține sunt clasele unde să nu existe cel puțin un elev în acestă situație, deci recomandarea este să fie camerele video pregătite”, a subliniat ministrul educației.
Mai mult, acesta a precizat, întrebat fiind de părinții cărora le este teamă de a duce copilul la școală din cauza risului de îmbolnăvire, că „eu aș încadra asta la vulnerabilități. Teama exagerată este o vulnerabilitate. Cadrul legal acesta este: simptome specifice de orice fel sau vulnerabilități sau motive întemeiate. Sunt convins că în școli va exista înțelegere”.
În acest moment sunt aproximativ 7800 de elevi din București care au optat în continuare pentru școala online și cărora ”trebuie să li se asigure accesul la învățământ online”, precizează Cîmpeanu. În țară sunt în jur de 100 de clase, deci aproximativ 1000 de copii care au activitatea în online, din cauza confirmării unor cazuri de Covid-19. Lor li se mai adaugă încă câteva sute de elevi care au intrat în contact cu persoane bolnave. „Rata de infectare este foarte mică, sunt 260 în întreaga ţară, 43 în Bucureşti, 260 în întreaga ţară, de elevi confirmaţi pozitiv. Dar există. De asta trebuie să respectăm în continuare regulile, pandemia nu a trecut”, a ținut să precizeze Ministrul Educației.
Surse: Digi24, Libertatea, Mediafax