De ce este important să îi ceri iertare copilului tău

De ce este important să îi ceri iertare copilului tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, ți se poate întâmpla să greșești față de el și fără să îți dai seama. Să nu îl asculți cu multă atenție când îți spune ceva, să reacționezi cu furie în loc să rămâi calmă, să te grăbești să îl pedepsești sau să nu te ții de cuvânt în ciuda promisiunilor făcute sunt doar câteva exemple de situații în care și tu poți comite greșeli. Important este să-ți acorzi un răgaz pentru a-ți analiza comportamentele și să îți dai seama când și cum ar trebui să-ți ceri și tu iertare față de el. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi câteva dintre principalele motive pentru care nu ar mai trebui să stai pe gânduri când vine vorba să-i ceri iertare copilului. Vei vedea cât de multe lecții de viață îi poți transmite prin intermediul acestui demers, insuflându-i valori de care va ajunge să țină seama și când va fi adult.

Îi vei oferi copilului un model

Părinții sunt primele și unele dintre cele mai semnificative modele pentru copiii lor, determinându-i să se familiarizeze cu atitudini, cu comportamente și insuflându-le valori. Astfel, printre principalele motive pentru care ar trebui să îi ceri iertare copilului tău este că îi vei demonstra cum să realizeze acest demers. În primul rând, odată ce îi vei adresa scuzele, regretele tale, va deveni și el mai deschis în a proceda la fel față de tine, învățând treptat să nu mai opună rezistență din acest punct de vedere. Spre exemplu, va vedea ce înseamnă corectitudinea, recunoașterea propriilor greșeli, ajungând să realizeze că a-i ceri cuiva iertare nu este un semn de slăbiciune ci, dimpotrivă, de capacitate de a-ți observa și „punctele” mai slabe.

În al doilea rând, odată ce îi va fi mai la îndemână să îți ceară ție iertare sau altor membri ai familiei, va putea să procedeze la fel și în prezența persoanelor străine. Pe măsură ce va crește, își va da seama că anumite comportamente ale sale i-au deranjat pe ceilalți și se va strădui să le îndrepte.

Nu în ultimul rând, dacă te vei strădui să-i ceri iertare copilului îl vei ține departe de confuzia rezultată din următorul context: când va vedea că adulții nu respectă aceleași reguli pe care ar trebui să le respecte copiii și că nu li se atrage atenția asupra acestui fapt. Ceea ce va trebui să conștientizeze este că fiecare dintre noi poate greși, dar că este bine să ne recunoaștem greșelile și să ne cerem iertare pentru ele pentru ca relațiile cu ceilalți să aibă cât mai puțin  de suferit.

mama-stand-pe-o-canapea-de-piele-alaturi-de-fetita-ei-si-incercand-sa-o-consoleze

Îl vei învăța să fie mai responsabil și mai empatic

În construirea caracterului unui copil și în pregătirea sa pentru viață, va conta să faci tot posibilul să-ți ceri și tu iertare față de el în anumite situații. Exprimându-ți regretul îi vei arăta cum să procedeze în acest sens și îi vei face o demonstrație legată de cât de mult contează să își asume responsabilitatea față de comportamentele sale. După ce îți arăți regretul, vei preciza că data viitoare vei încerca să nu mai repeți greșeala. Procedând așa, copilul va fi pus în situația de a sesiza că oricine poate greși, dar că este necesar să ne gândim și la consecințele pe care greșelile noastre le vor avea asupra celor din jur. Pe măsură ce va crește, ar trebui să învețe să-și răspundă la întrebări precum: „Cum se simte celălalt?”, „Ce am făcut de l-am determinat/am determinat-o să se simtă așa?”, „Ce aș putea face pentru a schimba lucrurile în bine” etc.

Pentru a reuși, copilul va trebui să învețe să se pună în locul celuilalt. În acest scop, vino permanent cu explicații și transmite-i exact ce simți tu însăți în momentul în care îți vei ceri iertare de la el. De pildă, i-ai putea spune: „Văd că te-a supărat ceea ce ți-am spus și îmi pare rău că ți-am adresat aceste vorbe. Sunt tristă și știu că am greșit.”

Îi vei arăta că nu suntem perfecți și că este firesc să comitem greșeli

Să îi ceri iertare copilului presupune și să-l pui față în față cu un moment din care are ce să învețe. Spre exemplu, îi vei dovedi că recunoști faptul că nu ești perfectă, că și tu greșești, că nu ești cea mai bună, că nu ești mai presus de el sau de alte persoane. Ceea ce trebuie să îl inveți este că din greșeli avem posibilitatea să învățăm, să devenim mai buni și că unul dintre scopurile majore ale vieții noastre este să ne însușim lecțiile primite.

Odată ce te vei obișnui să acționezi în acest mod, vei realiza că ai avut și momente în care poate ai cerut prea multe de la copilul tău și că ai crea multă presiune pentru el. Gândește-te și că nu te-ai abținut să-i faci observații dure în diverse situații, că te-ai arătat dezamăgită și l-ai descurajat, l-ai determinat să îi fie frică de eșecuri și că a venit momentul în care ar trebui să îți recunoști și tu greșelile față de el. De exemplu, nu te feri să rostești următoarele cuvinte: „Îmi pare rău, am greșit; am spus ceea ce am spus pentru că eram supărată și îmi dau seama că nu am făcut ceea ce trebuia.”

Auzindu-te și pe tine, principalul său model, că ai curajul să recunoști asemenea lucruri, copilul va ajunge să învețe că oricine greșește, dar că din greșeli învățăm și că întotdeauna contează să ne cerem iertare față de ceilalți pentru a continua să rămânem în relația respectivă și să arătăm că ne pasă.

Îi vei demonstra ce înseamnă respectul reciproc

Pentru a vedea că ai un copil care te respectă și te apreciază, nu va fi suficient să-i arăți de fiecare dată că doar tu știi de toate, că ești cea care impune regulile și că el trebuie să le urmeze întotdeauna. Ca să te bucuri de cât mai mult respect în ochii săi, contează enorm și să admiți când comiți o greșeală față de el. De fapt, îi vei transmite o lecție de onoare, de corectitudine, de putere de a recunoaște că nu putem fi mereu cei mai buni. Odată ce vei putea să-i transmiți des asemenea „lecții”, copilul te va respecta și te va aprecia din ce în ce mai mult, admirându-te. În aceste condiții, nu este de mirare că va fi dornic să te imite, iar relația dintre voi va putea deveni mai solidă, mai frumoasă. 

mama-incercand-sa-si-impace-fetita-trista

Practic, psihologii consideră că a-i ceri iertare copilului tău reprezintă un act de iubire, de generozitate, prin care îi vei transmite numeroase învățături care îi vor fi utile pe parcursul întregii vieți (de exemplu, să fie receptiv la nevoile celor din jur, să accepte și eșecul, să-și ceară scuze sincer etc.) și prin care îi vei dovedi că într-o familie este esențial să știi să ierți și să cooperezi pentru ca fiecare să poată dărui ceea ce are mai bun.

Îi vei aduce în atenție cum funcționează o relație sănătoasă

Ori de câte ori îi vei cere iertare copilului, vei avea șansa să-i arăți cum funcționează o relație normală. Practic, indiferent de tipul de relație în care va fi implicat, pot surveni oricând situații în care cineva o să comită greșeli, pentru care va trebui să se exprime regretele și să se facă eforturi pentru îndreptarea lucrurilor.

Una dintre lecțiile majore pe care copilul ar trebui să le învețe de la tine este că sunt necesare scuzele pentru momentele în care ne ieșim din fire, recunoscând faptul că furia sau frustrările sunt cele care au condus la acest tip de reacție. Esențial va fi să vadă că o atitudine calmă, rațională este benefică indiferent de context.

Grija ta ar trebui să fie să-i arăți cum să-și ceară iertare pentru a-și putea menține o relație strânsă, marcată de dragoste și de respect. În acest scop, se vor putea realiza pași precum:

  • Pregătirea unei motivări clare pentru care se cere iertare- Nu va fi suficient să se spună: „Scuză-mă/Iartă-mă”, ci să se adauge și: „Scuză-mă/Iartă-mă pentru că...”
  • Să se reflecteze asupra motivelor care au dus la crearea unei situații tensionate- De pildă, copilul va trebui să se învețe să-și răspundă la întrebări precum: „Ce aș mai fi putut face în loc să...”, „Cum se simte X după ce i-am spus că...” etc..
  • Îți vei ajuta copilul să facă pași concreți pentru a-și cere iertare- Înainte de toate, trebuie să-i spui că este foarte important să fie sincer când își va cere iertare. Adaugă faptul că îl înțelegi că nu îi este ușor să facă acest demers, dar că odată ce va reuși relația respectivă va putea redeveni iar strânsă și frumoasă. Poți să îi dai idei copilului tău în legătură cu vorbele pe care ar trebui să le adreseze când își va cere iertare
  • Dă-i un răgaz pentru a se calma- Uneori, furia și frustrările pot fi atât de puternice, încât copilului îi va fi greu să-și ceară iertare. Spune-i că mai întâi ar trebui să se mai liniștească și abia după aceea va putea să se gândească mai bine la scuzele pe care le va adresa
  • Include întotdeauna sentimentele într-o discuție legată de cum ar trebui să-și ceară scuze- Spre exemplu, poți veni cu explicații precum: „Te-ai supărat tare când X ți-a luat jucăria. Și X a fost supărat când ai țipat la el/la ea și s-a speriat...”. Venind cu astfel de explicații, îl vei determina să devină mai empatic și mai dispus să-și ceară iertare

Surse: crosswalk.com, drstevesilvestro.com, greatergood.berkeley.edu, laparent.com, momremade.com, ourkidsmagazine.com, time.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii
Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani
    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani

    Atunci când eram mici, nu a avut cine să ne educe financiar, însă astăzi, datorită informațiilor pe care le avem la dispoziție, putem face asta cu ai noștri copii....

    Soțul meu m-a pus să îngenunchez și să îi cer iertare fiului meu de 3 ani, pentru că nu trebuie să se supună femeilor
    Soțul meu m-a pus să îngenunchez și să îi cer iertare fiului meu de 3 ani, pentru că nu trebuie să se supună femeilor

    Este extrem de dificil să îți dai seama când relația de cuplu devine abuzivă, mai ales când dragostea este încă prezentă și are și un copil drept rezultat....

    Cum să-ți ceri jumătatea în căsătorie, în funcție de zodie
    Cum să-ți ceri jumătatea în căsătorie, în funcție de zodie

    Dacă anumite persoane preferă să fie cerute în căsătorie într-un cadru cât mai intim, în familie sau la o cină în doi, pentru altele contează mult ca un...

    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?
    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?

    Love bombing-ul este o tehnică de manipulare emoțională prin care o persoană, sau un grup de persoane, copleșește o altă persoană cu afecțiune, atenție și gesturi romantice...

    Îi cer iertare fiicei mele în fiecare zi pentru numele trăznit pe care i l-am pus la 18 ani, când am născut-o
    Îi cer iertare fiicei mele în fiecare zi pentru numele trăznit pe care i l-am pus la 18 ani, când am născut-o

    Samantha Anderson are trei copii și povestește, într-o postare pe Quora, că nu există zi în care să nu îi ceară iertare fiicei sale mai mari pentru numele ciudat pe...

    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?
    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?

    Acordarea primului ajutor este o abilitate care ne învață cum să intervenim într-o situație de criză, ca să salvăm viața cuiva. Putem învăța să acordăm primul...

    De ce este important mersul „de-a bușilea”?
    De ce este important mersul „de-a bușilea”?

    Mersul de-a bușilea este o etapă pe care bebelușii o ating în jurul vârstei de 9 luni, înainte să meargă în picioare. Uite de ce este important ca cel mic să...

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    © 2024 Qbebe