Trebuie sa incepi cu lucruri marunte, de zi cu zi.
A ajuta pe altii nu înseamna sa donezi în fiecare luna bani pentru o cauza nobila sau sa calatoresti în tari sfasiate de razboi. Copilul tau trebuie sa vada ca esti dispus sa-i ajuti pe altii în fiecare zi. De exemplu sa faci cumparaturile pentru o vecina imobilizata, sa oferi scaunul in autobuz unei femei insarcinate sau chiar sa faci un ceai sotului care este racit.
Copiii de varsta prescolara invata in special prin imitatie, iar modelele si le aleg din randul adultilor care ii inconjoara, dar si din randul personajelor din lumea fantastica a povestilor si a desenelor animate. Chiar din noua serie de desene animate, Goldie si Ursulet, care se difuzeaza in fiecare zi de la ora 10:30 pe Disney Junior, copiii pot invata de la personajele principale ce este compasiunea si de ce este bine sa-si ajute prietenii. In Padurea de Basm, unde zglobia Goldie si prietenul ei Ursulet sunt mereu in cautare de noi aventuri, apar si personaje celebre din povesti. Printre acestea si cei trei purcelusi pe care Goldie si Ursulet ii ajuta sa-si repare casutele daramate de Lupul cel Rau. Si acesta este doar un exemplu, caci in urma vizionarii episoadelor din „Goldie si Ursulet", intre parinti si copii se pot naste tot felul de discutii despre compasiune, despre ce inseamna sa ajuti pe cineva si despre satisfactia pe care o ai atunci cand faci un bine cuiva.
Vrei ca baietelul sau fetita ta sa ii ajute pe altii? Atunci nu face aceste greseli:
Din pacate, foarte des facem diverse greseli minore care il descurajeaza in mod eficient pe copil sa fie de ajutor. Cum facem acest lucru? Pe la 2-3 ani, copiii au primele initiative si doresc sa faca ceea ce fac mama si tata, respectiv sa ajute la treburile casnice. Dar ce le spunem noi? „Nu, puiul meu, nu poti sa o ajuti pe mami la curatarea legumelor, cutitul este prea ascutit". Sau „nu ,draga mea, nu trebuie sa ma ajuti la intinderea rufelor, du-te sa te joci", (facem acest lucru pentru a nu prelungi operatiunea de intindere a rufelor).
Orice activitate pe care copilul o face pentru prima data este normal sa o execute cu stangacie. Dar nu exista nici o alta cale de a învata! Asadar nu-l descurajati pe cel mic atunci cand vrea sa va ajute, ci gasiti o solutie viabila pentru el. Cu timpul isi va imbunatati abilitatile si va simti o mare satisfactie pentru ca va poate ajuta.