Deşi uneori ai senzaţia că nu există nicio cale de comunicare cu copiii, că nu îi poţi face să accepte cu recunoştinţă tot ceea ce îi înveţi, trebuie să ştii că există anumite moduri prin care să îi poţi sfătui fără să pari că îi judeci, că le subestimezi capacitatea de decizie sau discernământul sau că le impui ceva. Iată câteva metode de a-i sfătui pe copii fără ca aceştia să reacţioneze negativ.
1. Contează foarte mult să te exprimi corect, astfel încât copiii să aibă senzaţia că le spui ce ai face tu în situaţia respectivă, nu că le impui ce să facă ei. Începe fiecare frază cu "eu" în loc de "tu" sau "voi". Astfel, copiii vor şti că nu îi judeci, ci că te pui în locul lor.
2. Ai grijă să dai impresia că sugerezi, nu că insişti sau impui. Iarăşi modul în care te exprimi va face toată diferenţa între a fi ascultată sau ignorată de copii. Repetă mereu sintagme de genul "eu mă gândeam" şi "eu mă întrebam dacă..." Astfel, copiii vor înţelege nu că le impui ce să gândească sau să facă, ci doar le spui ce idei aveai tu.
3. Încearcă să îi implici mai mult în discuţie punând mai multe întrebări, în loc să faci afirmaţii declarative. De exemplu, foloseşte întrebări care încep cu "ce părere ai despre..." sau "cum te gândeşti să acţionezi în această situaţie?..."
4. Încearcă să deschizi o discuţie fără să pară că ai de gând să îi dai vreun sfat sau să vorbeşti despre ceva ce are legătură cu el. Începe discuţia spunând "m-am tot gândit la..." sau "Am ideea asta că..."
5. Oferă-i copilului ocazia să aleagă. Astfel, dacă faci sugestii şi dai sfaturi, copiii vor avea tendinţa să accepte măcar unul dacă le dai de ales. Adică, tu nu le impui nimic, iar alegerea este doar a lor.
6. Deşi, în majoritatea cazurilor, copiii fie nu te cred, fie nu le pasă, asigură-i atunci când le oferi un sfat că le vrei doar binele. Încearcă să le explici de ce este mai bine să îţi urmeze sfatul.
7. Sugerează o altă perioadă de timp, spunând ceva de genul "pe viitor poate ai vrea să iei în considerare că...". Acest mod de abordare îi sugerează copilului că nu este obligat să îţi ia în considerare sfatul în acest moment, ci este liber să îl urmeze data viitoare când se va mai aplica.
8. Demonstrează că ai încredere în judecata copilului, mai ales dacă are probleme la acest capitol. Evident că vrei să îi dai un sfat atunci când vezi că ezită sau nu pare să ia o decizie corectă, însă, în acelaşi timp, vrei şi să îi arăţi că ai încredere în el. Poţi începe sfatul cu formula „Dacă ţi se pare bine, ai putea încerca să..."
9. Oferă-ţi ajutorul, nu numai sfatul şi copilul te-ar putea percepe ca parte a soluţiei la problema sa, nu ca o persoană din exterior care ştie mai bine şi îi impune ce să facă. Încearcă să îl abordezi spunându-i că "te susţin în această acţiune şi poate că te-aş putea ajuta făcând asta..."
10. Inoculează-i copilului ideea că eşti tot timpul alături de el, gata să îl susţii, să îl sfătuieşti, dar şi că ai încredere în capacitatea lui de a lua decizii corecte. De asemenea, arată-i şi spune-i că eşti recunoscătoare că are încredere în tine şi în sfaturile tale şi că aveţi o relaţie apropiată bazată pe încredere reciprocă.
Trebuie să ştii că aceste metode de a sfătui copilul funcţionează foarte bine şi în cazul adulţilor mai reticenţi la sfaturi. Poţi încerca aceste metode cu membrii familiei, cu prietenii, dar şi cu colegii de la serviciu. Ai grijă să adaptezi fiecare modalitate de abordare în funcţie de personalitatea şi temperamentul celui pe care vrei să îl sfătuieşti. Scopul tău este să ajuţi copilul, adolescentul, prietenul sau colegul într-o manieră care îi menţine acestuia atât încrederea în tine, cât şi în forţele proprii. Iar acest scop va fi atins doar dacă persoana sfătuită nu se va simţi presată să facă un anume lucru ca tine, nu ca el.
Sursa: huffingtonpost.com