Conectează-te cu copilul
Ca să reuşeşti să fii ascultată, este esenţial să câştigi atenţia copilului. De exemplu, stai cât mai aproape de el, priveşte-l în ochi, atinge-i blând umărul sau ia-l de mânuţă şi după acea vorbeşte-i pe un ton cât mai calm. De asemenea, este recomandat să îl determini să fie atent la tine şi adresându-i următoarele cuvinte: "Pot să-ţi spun ceva"? Vei observa că nu mai este absent, ci va fi mai dispus să te asculte şi să respecte ceea ce l-ai rugat, în condiţiile în care te-a simţit aproape de el şi dornică să i te adresezi.
Cu cât vei repeta mai des acest demers, vei vedea cum şi copilul, la rândul său, va fi dispus să procedeze şi el la fel pentru ca şi tu să îl asculţi.
Fă-ţi cunoscute aşteptările
Pentru ca un copil să se simtă permanent în siguranţă, să nu aibă senzaţia că i se cere să realizeze o schimbare bruscă, este bine să te străduieşti să-i precizezi cât mai precis ce aştepţi de el. Dacă este posibil, vezi cum poţi să incluzi ceea ce îi ceri în rutine pe care să le poată urma adesea.
În acelaşi timp, fii dispusă să asculţi şi întrebările copilului, întrucât aşa va înţelege mai bine ce are de făcut şi se va familiariza mai bine cu respectarea instrucţiunilor, a regulilor. Nu uita că, în general, copiii ascultă şi adoptă comportamente pozitive cu precădere când nu li se impune un anumit lucru, ci când li se explică de ce ar trebui să îl facă.
Cooperaţi
Există posibilitatea, în anumite situaţii, să vezi că micuţul tău se implică într-un anumit demers după ce ai stat de vorbă cu el, dar nu îţi dă vreun răspuns prin care să confirme că a înţeles ce ar fi trebuit. În această situaţie, cel mai simplu va fi să găsiţi împreună o formulă pe care să o utilizeze pentru a-ţi demonstra că a ajuns la el mesajul, solicitarea, venite din partea ta. Spre exemplu, învaţă-l să spună: "Ok", "Da, mami" sau orice altă replică pe care îi este la îndemână să o rostească.
Fii cât mai empatică
În unele cazuri, există posibilitatea ca un copil să nu reacţioneze imediat la ceea ce i s-a spus întrucât nu se simte bine sau nu ştie cum să realizeze un anumit demers. De aceea, dacă îl vezi că stă pe gânduri, spune-i: "Văd că ai nevoie de puţin ajutor astăzi. Hai să...". Practic, îi vei arăta că îi eşti alături, că îl înţelegi şi în acest context va fi mai dispus să fie cooperant şi să te asculte de prima dată.
Foarte bine este, când se poate, să-i oferi opţiuni. Procedând aşa, va putea şi să aibă satisfacţia că poate să găsească şi singur soluţii.
Încearcă să faci o pauză
Desigur, în tumultul vieţii cotidiene, eşti adesea foarte grăbită, iar acest fapt se va regăsi şi în modul în care te aştepţi ca cei din jur, inclusiv copilul tău, să-ţi răspundă solicitărilor. Când vine vorba de cei mici, aceştia au nevoie ca mai întâi să simtă că persoana ce li se adresează se conectează cu ei, că este calmă şi răbdătoare.
Când ai ceva să-i soliciţi copilului tău şi îţi doreşti să te asculte cât mai repede, renunţă să te mai implici în mai multe activităţi simultan. Vino lângă el, priveşte-l în ochi şi, pe un ton calm, explică-i ce aştepţi de la el. Va fi o modalitate adecvată pentru a-l determina să fie receptiv şi dispus să ţină seama de ce i s-a spus.
Utilizează cât mai puţine cuvinte
În special copiilor mici le poate fi dificil să urmărească tot ceea ce li se zice şi din acest motiv pot ajunge chiar să uite ce ar trebui să facă. Pentru a te face ascultată, este ideal să foloseşti cât mai puţine cuvinte, dar care să fie cât mai clare, astfel încât copilul tău să înţeleagă exact despre ce este vorba. Spre exemplu, dacă îţi doreşti să îţi aducă o farfurie de pe masă ca să o speli, spune-i doar atât: "Dragul meu/Draga mea, farfuria, te rog!"
Citeşte şi: Ghid de la psiholog: 10 motive din cauza cărora copilul nu te ascultă
Surse: ahaparenting.com, mother.ly, proactiveparenting.net, parentingfromtheheartblog.com
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com