Cum ajutăm copilul să iubească școala, nu doar să o suporte

Cum ajutăm copilul să iubească școala, nu doar să o suporte

Irina Olteanu - Redactor Senior

De cele mai multe ori școala este resimțită de către copii ca o corvoadă și nu merg cu plăcere la ore. Află că stă în puterea ta să schimbi acest lucru, prin câteva gesturi simple. Te ajutăm în acest articol cu informații și sfaturi prețioase pentru ca cel mic să îndrăgească școala.

Este un sentiment natural ca un copil să se simtă agitat că merge la școală, mai ales dacă este primul an sau dacă face schimbarea la o nouă șcioală. Pare o misiune dificilă ca școala să îi pară interesantă, iar copilul să vrea să meargă cu drag la ore. În cazul unui copil mai mare este important să te concentrezi pe cauzele problemelor, precum notele sau materiile, respectiv colectivitatea. Există însă o mulțime de lucruri pe care le poți face în calitate de părinte pentru a-ți ajuta copilul să iubească școala; dacă începi să cultivi iubirea de cunoaștere chiar înainte de începerea școlii este și mai bine.

1. Ajută-ți copilul să iubească școala stimulându-l să învețe

Învățarea nu este limitată la sala de clasă. În realitate, cele mai frumoase lucruri se învață în afara acesteia. Reține că există oportunități de învățare extraordinare pretutindeni în fiecare zi. Petreceți împreună timp afară, deoarece nimic nu poate întrece curiozitatea unui copil pentru natură. Mergeți la plimbare, escaladați munți, explorați locuri noi și nu uitați de locurile de joacă și parcurile din apropiere. Cu siguranță copilul va adresa întrebări despre lumea înconjurătoare, așa că asigură-te că te implici în aceste conversații. Fii atent la lucrurile pe care nu le înțelege din cărți sau din materiale informative. Încercați să descoperiți împreună răspunsurile pentru că astfel îl vei încuraja să iubească școala și studiul. Pentru copii prezența la școală este extrem de importantă deoarece are legătură cu dezvoltarea educațională și personală. Îl poți înscrie la diverse programe sau activități extrașcolare, respectiv preșcolare dacă nu are încă vârsta necesară.

sa iubeasca scoala

2. Ajută-ți copilul să iubească școala experimentând

Majoritatea copiilor găsesc știința și matematica drept materii dificile în școală. În plus, le găsesc nu de puține ori plictisitoare. Din acest motiv diverse experimente științifice pe care le puneți în practică îi pot ajuta să privească cu alți ochi știința. Există o mulțime de experimente destinate copiilor pe care le puteți găsi online, dovedindu-le că există și o latură distractivă a materiilor școlare. În ceea ce privește matematica, o mulțime de numere înșirate pe hârtie nu înseamnă pentru un copil de vârstă mică la fel de mult ca viața reală. Obiectele tangibile îți vor ajuta copilul să învețe concepte precum adunarea/scăderea/mai mare/mai mic mai bine decât sarcinile care necesită hârtie și creion și în plus i se vor părea și mult mai distractive.

3. Ajută-ți copiilul să iubească școala fiind punctual

Copiii se pot simți excluși dacă ajung la școală și restul se joacă deja sau sunt implicați în alte activități. De asemenea, se pot simți abandonați sau îngrijorați cu privire la siguranța ta dacă întârzii să îi iei de la școală. În cazul celor care sunt extrem de timizi sau anxioși, faceți un efort suplimentar să ajungeți la timp în zile importante precum prima zi de școală sau plecarea într-o excursie cu clasa. Dacă nu ești o fire punctuală, setează-ți alarma ca să te avertizeze.

4. Ajută-ți copilul să iubească școala citind lucruri amuzante și făcând activități distractive

Testele pe care le primesc copiii la școală în prezent pot fi extrem de intimidante și copiii ajung să fie constant evaluați și judecați. Din păcate, atracția față de învățare se pierde în urma testelor și evaluărilor. Programa școlară ajunge să fie deseori predată atât de repede că cei mici nici nu apucă să înțeleagă materia. Prin urmare, este important să încerci activități de învățare mai distractive și care implică mai puțină competiție dar pot să ofere informații importante. Gândește-te la personajele preferate ale copilului tău și caută cărți sau jocuri cu acestea. Cărțile de colorat care conțin și mici paragrafe de citit sunt la fel de utile.

5. Ajută-ți copilul să iubească școala încurajând abilitățile sociale

Unul dintre cele mai plăcute aspecte care țin de școală presupune petrecerea timpului cu colegii și legarea de noi prietenii. Dacă observi că ai un copil mai timid, îl poți ajuta în acest sens organizând vizite la colegi/prieteni, fie chemându-i în vizită, fie mergând împreună la locuri de joacă sau organizând întâlniri de joacă, extrem de utile în special în zilele reci. Sunt de mare ajutor și jocurile de rol pe care le puteți exersa împreună acasă, chiar înainte de începerea școlii. Aceste jocuri ajută nu doar la pregătirea pentru diverse situații de viață, ci și la scăderea anxietății și a temerii față de necunoscut.

6. Ajută-ți copilul să iubească școala încurajându-i creativitatea

Niciun copil nu va putea să se bucure de școală dacă i se stăvilesc propriile interese. Unii copii pot prefera materii care le permit să își exprime creativitatea. În acest sens, încearcă să nu îi limitezi interesele chiar dacă consideri că este nevoie să se concentreze și pe alte materii. Implică-l în schimb în activități extrașcolare care îl captivează pentru a-i sprijini pasiunile și interesele.

7. Ajută-ți copilul să iubească școala

În continuarea punctului anterior, verifică activitățile disponibile pentru copilul tău la școală și înscrie-l. De exemplu, se poate să fie vorba despre cluburi sportive, cercuri literare etc. Chiar și grădinițele au astfel de activități, inclusiv cluburi de lectură sau cercetași. Prin participarea la astfel de activități le va crește gradul de implicare școlară. Dacă observi că ai un copil atras de muzică, îl poți înscrie la cor sau într-o formație. Dacă îi place un sport, caută un club sportiv în apropiere. Reține că nu trebuie să îi supraîncarci programul cu activități, fiind necesar și un timp de odihnă în fiecare zi.

sa iubeasca scoala

8. Ajută-ți copilul să iubească școala având o atitudine pozitivă

Toată lumea poate face greșeli. Prin urmare, se întâmplă ca la anumite materii copilul tău să nu exceleze și nici măcar să nu se arate interesat. Nu trebuie să te enervezi. Nu vei obține nimic dacă urli la el și îl ameninți. Asigură-te însă că folosești mereu încurajări pozitive pentru ca el să fie dispus să fie mai perseverent pentru propriul său bine. Dacă simți că cel mic se confruntă cu o stare permanentă de îngrijorare, anxietate sau depresie cu privire la abilitățile sale, chiar dacă primește încurajări pozitive, poate fi de ajutor să apelezi la un consilier specializat, care te va ajuta să îi îmbunătățești respectul de sine și încrederea.

9. Ascultă-ți copilul

În cazul în care copilul tău pare supărat de un anumit lucru, ascultă-l. Chiar dacă ți se pare o problemă nesemnificativă sau prostească, este important să îi validezi experiența și sentimentele cu voce tare. Întreabă-l care este problema și de ce este supărat. Oferă-i înțelegere și empatie și demonstrează-i că îi ești alături în permanență și în mod necondiționat. Poți să îl încurajezi să își rezolve diverse probleme școlare cerându-i părerea cu privire la soluțiile pe care le vede într-o anumită situație.

Surse: https://kidsplaysmarter.com,www.wikihow.com, www.care.com

 

Articolul urmator
Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?
Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"
    Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"

    Mamele minore care își continuă studiile vor primi o bursă lunară de 700 de lei. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse speră să desurajeze astfel abandonul...

    I s-a spus că mai are doar patru luni de viață, dar această mamă nu se dă bătută. „Vreau să-mi văd copilul mergând la școală”
    I s-a spus că mai are doar patru luni de viață, dar această mamă nu se dă bătută. „Vreau să-mi văd copilul mergând la școală”

    Această mamă din Sydney, Australia, are cancer la sân în fază terminală, iar medicii i-au spus că mai are doar 4 luni de viață. Totuși, nu vrea să se dea bătută și...

    Anxietatea de moarte la copii. Cum îi ajutăm să o depășească
    Anxietatea de moarte la copii. Cum îi ajutăm să o depășească

    Anxietatea sau frica de moarte este foarte comună în rândul copiilor. Toți copii vor experimenta la un moment dat, anxietatea legată de moarte. Parcurge articolul pentru a-ți...

    Băiețelul Ioanei Tufaru a fost refuzat la 4 școli. Cum a reușit fiica Andei Călugăreanu să-și pregăteasca fiul pentru prima zi de școală doar cu câțiva lei
    Băiețelul Ioanei Tufaru a fost refuzat la 4 școli. Cum a reușit fiica Andei Călugăreanu să-și pregăteasca fiul pentru prima zi de școală doar cu câțiva lei

    17 lei! Atât a investit Ioana Tufaru și soțul ei, Ionuț Mardare, în rechizitele fiului lor, Luca. Băiețelul a intrat în clasa a doua, după ce a fost respins de 4...

    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”
    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”

    Cabral și soția lui, Andreea Ibacka, formează un cuplu de mai bine de 10 ani și sunt părinții a doi copii: o fetiță (Namiko) și un băiețel (Tiago). Namiko va împlini...

    Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt
    Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt

    Ne dorim ce este mai bun pentru copiii noștri, inclusiv ca aceștia să se iubească pe sine, trup și suflet. Însă noi, părinții, ce relație avem cu al nostru corp? Îl...

    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

    Tony a fost diagnosticat cu o boală genetică rară la vârsta de 3 ani. Este vorba despre encefalopatia epileptică și de dezvoltare asociată genei SynGAP, care îi cauzează...

    O mamă a încins spiritele în online după ce a spus că obișnuiește să se certe cu soțul în fața copiilor: „Îi ajutăm să învețe cum să gestioneze conflictele”
    O mamă a încins spiritele în online după ce a spus că obișnuiește să se certe cu soțul în fața copiilor: „Îi ajutăm să învețe cum să gestioneze conflictele”

    Cearta părinților în fața copiilor este sau nu benefică? Discuțiile în cuplu traumatizează copiii sau le oferă o perspectivă bună asupra argumentării și susținerii...

    © 2024 Qbebe