Copiii stau prea mult la TV. Faci curățenie, dar într-o clipă sunt toate iar în dezordine. Trebuie să gătești ceva și nu mai ai nicio idee. Școala de acasă te așteaptă, în fiecare dimineață, să-ți pui haina de profesor, să explici cu răbdare și cu zâmbetul pe buze. Și nu doar atât. Pe lista ta se pot adăuga multe altele: rufe curate, verificare provizii, urmărirea știrilor. Iar dacă și lucrezi de acasă, în regim full-time, atunci… agenda ta mai are nevoie de o agendă. Să le faci pe toate, chiar și în aceste vremuri de pandemie, înseamnă mult. Peste toate, presiunea de a sta în casă, pe cât posibil, fără să știi care e termenul limită, te provoacă mental, sufletește și fizic chiar.
Sarah Rosensweet, parenting coach in Toronto, mamă a trei copii de 12, 15 și 18, are următoarele trucuri pentru noi, pe care le-a publicat recent în publicația The Globe and Mail.
1. Coboară standardele de parenting
E OK să-ți lași copiii să consume mai mult TV decât de obicei. Aici includem, bineînțeles, jocurile pe telefon sau YouTube-uri pe tabletă. E OK dacă la cină faci niște paste rapide și nu ai chef să gătești vreun fel de mâncare sofisticat. E OK dacă nu te descurci așa de bine cu toate lecțiile copiilor, ei vor recupera, cu siguranță, aceste capitole de materie. E OK să-ți vezi copiii plictisiți fără să simți presiunea de a le găsi o preocupare utilă, educațională și distractivă pe deasupra. E OK și dacă-ți mai sare țandăra din când în când. Fă ce trebuie, cere-ți scuze, repară situația și mergi mai departe. Trăim vremuri neobișnuite, așa că fii blândă cu tine!
2. Râzi. Râzi mult!
Știi că râsul e un remediu foarte bun anti-stres. E bun pentru organism și e bun și pentru sufletul tău! Fă-ți un program de râs. Petrece cel puțin 10 minute pe zi râzând, împreună cu copiii tăi. Mai mult decât atât, obții și un timp de calitate cu ei. Vă conectați mai bine. Apoi colaborați mai ușor. Ai pe Internet multe resurse: bancuri, video-uri, emisiuni TV. Evită însă gâdilatul în exces. Deși provoacă râsul instantaneu, îi poate face pe cei mici să se simtă neajutorați și nu eliberează stresul la fel ca un râs sănătos la o glumă bună.
3. Conectează-te cu familia
Da, pandemia de coronavirus este treabă serioasă și gravă, dar dacă tot stăm în case, haideți să petrecem acest timp ca pe o vacanță neașteptată, un dar primit de care să ne bucurăm în familie. Știu, nu e chiar o vacanță, avem restricții de mișcare, dar totuși putem să ne facem acasă micul nostru rai pe pământ. Când am mai avut ocazia să stăm cu toții acasă, împreună, fără stresul zilei de luni când o luăm de la capăt cu rutina muncă-școală-activități copii-dormit?
Ai ocazia să-i spui copilului: „Sunt numai al tău în următoarele 15 minute. Ce vrei să facem?“. Acest timp prețios este un dar minunat. Petrece-l cu cei pe care-i iubești. Implică-i pe copii în sarcinile de acasă. Știi cât de mult le place să ajute celor mici. Iar cu cei mari ai, în sfârșit, timp să discuții lucruri în profunzime, probleme ce-i preocupă… E adevărat că tuturor ne e dor de obiceiurile noastre sociale, de prieteni, dar putem organiza conferințe video și să ne bucurăm unul de altul măcar așa.
4. Ieși la aer, dacă poți
Este important să stăm în case, să intrăm în contact cu cât mai puțini oameni, dar la fel de important este pentru sănătatea noastră și să ieșim puțin la aer. Stai pe balcon și bea cafeaua acolo, stai puțin la geam sau ieși în curte, dacă ești un norocos care are posibilitatea asta. Poți să citești afară și dacă este puțin frig. Te îmbraci mai gros, pui o pătură pe tine. Natura ne încarcă pe toți cu energie și avem nevoie de ea.
5. Gestionează-ți, mai întâi, anxietatea ta
Încearcă să rămâi calmă. Nu te ajută cu nimic să te îngrijorezi excesiv. Mai mult decât atât, îi afectează negativ și pe cei mici. Creierele noastre sunt făcute să oglindească emoțiile celor din jur, așa că dacă tu ești stresată, copiii tăi vor fi la fel. Și apoi ai de gestionat și anxietatea lor.
Dacă te fură gândurile negre încearcă următoarele tehnici de calmare: respiră adânc de câteva ori și spune-ți niște cuvinte pozitive, afirmații care să te facă să ai gânduri frumoase: „Pot să fac față“, „E o situație temporară. Va trece.“ Spune-ți singură lucruri care știi că te calmează. Dacă ești panicoasă de fel, atunci limitează consumul știrilor și cere ajutorul prietenilor. Încearcă să rămâi în prezent, moment de moment, alături de copiii tăi. Fii flexibilă. Nimeni nu știe ce va fi săptămâna viitoare, luna viitoare sau anul următor. Dar nu ești singură. Suntem toți în problema asta! În final, totul va fi bine!
Sursa: The Globe and Mail