Replici simple, dar neașteptat de eficiente
1. Îmi este greu să te înțeleg când vorbești astfel
Obiectivul acestei reguli: să înceteze cu văicăritul, țipătul și lipsa de politețte. Această regulă necesită o aplicare riguroasă. Dar în esență este simplă: pur și simplu o enunți când copilul îți ordonă să faci ceva, se plânge fără rost sau îți vorbește pe un ton pe care nu îl agreezi. Repetă regula pe un ton calm și nu ridica vocea. Un copil care se văicărește sau este nepoliticos caută atenție și dramă, așa că nu îi vei oferi niciuna. Funcționează deoarece îi conferă putere copilului sugerând că are ceva mai important de spus, dacă se exprimă adecvat și îți permite să invalidezi complet forma nepoliticoasă de prezentare.
2. Încerci degeaba să obții ce vrei și să faci o criză
Obiectivul acestei reguli: să scapi de veșnica dispută despre cine are mai mult desert în farfurie sau despre cine a vorbit mai urât. Această regulă funcționează pentru că vorbește despre inechitățile arbitrare ale vieții și singurul răspuns acceptabil la nedreptatea lumii: nu faci o criză de tantrum. La început o vei privi cu scepticism, dar chiar va fi acceptată de copii deoarece în loc să se concentreze pe noțiunea abstractă de corectitudine vorbește direct despre situația în sine.
3. Este interzis să ne certăm pe tema banilor
Obiectivul acestei reguli: să înceteze să cerșească să le cumperi diverse lucruri. Această regulă trebuie în mod constant reîntărită, însă ideea de bază este că îi poți spune copilului da sau nu la orice cerință de a-i cumpăra ceva, însă nu o discuți. În cazul în care protestează, îi repeți cu calm că nu vă certați pe tema banilor. Cheia succesului este că trebuie să o consideri o convingere și nu o impunere. Este valabilă și în cazul în care copilul vrea să își cheltuie banii din pușculiță în care intervii doar dacă este vorba despre sănătatea și siguranța sa. Funcționează pentru că distragi atenția de la obiceiul de a se văicări la o politică financiară. Practic nu mai dezbați niciun subiect legat de bani.
4. Poți să stai cu mine în cameră atunci când lucrez doar dacă lucrezi și tu
Obiectivul acestei reguli: să îți convingi copilul să te ajute sau cel puțin să înceteze să te deranjeze în timp ce tu ai treabă. Evident, ca părinte sau ca adult ai de efectuat diverse activități casnice sau poate că lucrezi de acasă. Și nu-ți dorești ca al tău copil să îți ceară să îi găsești pantoful pierdut păpușii sau roata mașinuței. Această situație poate genera multă frustrare, mai ales dacă ai o familie numeroasă. Regula aceasta de disciplină este eficientă deoarece copiii își doresc de cele mai multe ori doar să petreacă cât de mult timp pot cu tine și apoi pentru că nu îi poți forța să te ajute în vreo modalitate care să fie cu adevărat utilă. Astfel le oferi și controlul de a decide dacă vor sau nu să rămână.
5. Programul de muncă se încheie la ora 8 pm
Obiectivul acestei reguli: să stabilești o oră clară de culcare atât pentru copii cât și pentru tine. Nu poți proclama o regulă care să impună o rutină lină de culcare pentru ca tu să poți respira la final de zi pentru că nu va fi pusă în practică. Însă dacă creezi o regulă care are legătură cu tine și nu le indică celorlalți ce să facă, totul va deveni mult mai simplu. Atât copiii, cât și partenerul tău vor înțelege treptat că nu ești disponibilă în permanență și te vor ajuta mult mai mult. În plus, se vor strădui să se încadreze în intervalul orar în care tu ești activă. Funcționează tocmai pentru că nu le poți spune ce să facă, însă poți stabili clar niște limite care te privesc.
6. Fă gălăgie în altă parte
Obiectivul acestei reguli: pace și liniște. Cu siguranță cel puțin odată ai avut de a face cu un copil care pare să vrea cu tot dinadinsul să îți calce nervii în piciaore. Un copil este de la sine înțeles o mică mașinărie provocatoare de zgomot, dar ar putea să se oprească preț de câteva minute când vorbești la telefon să repete un cântecel pe care l-ai mai auzit de un milion de ori. Practic îi permiți să facă ceea ce își dorește, însă în altă cameră. Este valabilă și pentru momentele când se văicărește. Această regulă funcționează pentru că le oferă copiilor o alternativă și nu interzice, reușind să facă acest lucru fără a-i respinge.
7. Plictiseala este ceva inexistent
Obiectivul acestei reguli: să prevină copilul să spună că este plictisit și îl învață să se distreze de unul singur. Această regulă funcționează pentru că schimbă termenii în care are loc dezbaterea părinte-copil, de la o provocare pentru tine la una care li se aplică lor. Dacă al tău copil învață cum să se distreze singur nu se va plictisi niciodată. Iar acesta este un dar care va persista pentru întreaga viață.
Sfatul specialistului
Doamna Simona Cernea, Psihoterapeut Cognitiv Comportamental, cu competențe în Terapia Sistemică pentru cuplu, familie copil, Psiholog Clinician, 0723509082, www.simonacernea.wordpress.com:
Am spus-o în nenumărate rânduri și o voi repeta la infinit: copiii, toți copiii, indiferent de vârstă, au nevoie de un sistem de reguli din partea părinților. Apartenența la un sistem (toate sistemele au reguli) ne securizează, pe oricare dintre noi, iar în cazul copiilor cu atât mai mult. De cele mai multe ori copiii crescuți fără un sistem de reguli ajung cumva să forțeze controlul parental prin comportamente de eșec scolar, implicare în acțiuni reprobabile, abuz de substanțe sau comportamente deviante pentru că subconștient percep lipsa disciplinei și a regulilor drept un fel de nepăsare din partea părinților. Așadar de reguli și disciplină este nevoie, dar cum facem să nu „ne răcim gura degeaba"? printre cele mai importante „metareguli"(a se citi reguli de setare a regulilor) eu aș enumera:
• calmul și răbdarea: sunt numeroase studii care arată că atunci când țipăm și ne pierdem calmul în fața copilului ne pierdem și credibilitatea, pe de o parte, și de cele mai multe ori reușim doar să inducem frica; aceasta poate funcționa pe termen limitat și scurt, dar pe termen lung nu are efectele dorite
• consecvența și perseverența: cu o floare nu se face primăvară! La fel și în cazul copiilor, este nevoie poate să repetăm de mai multe ori o regulă, o limită pe care le-o impunem, și mai ales să nu schimbăm regula jocului în timpul jocului! Desigur, putem avea pe langa regulile nenegociabile și reguli ce se pot negocia (cum ar fi ora de culcare în vacanță sau o bomboană în plus), la fel cum putem da dovadă de flexibilitate în aplicarea regulilor (poate e mai bine să înțelegem o notă proastă dacă cel mic a fost bolnav) dar acestea ar trebui să fie excepții pe care copilul să le cunoască.
• Setarea de reguli pozitive: cu toții reacționam mai bine la ceva pozitiv decât la o frază care implică o negație. Până în jurul vârstei de doi-trei ani subconștientul copilului nici măcar nu recunoaște negația (motivul pentru care atunci când spunem unui pitic ce abia a învățat să meargă „Nu te duce la priză!" el tocmai înspre acolo se îndreaptă - pentru că în micul creieraș propoziția este interpretată fără negație!). Așadar ar fi de dorit să găsim alternative de propoziții pozitive care să enunțe o regulă, indiferent de vârstă: „nu mai țipa în casă"= „în casă se vorbește încet", „nu ai voie să te culci mai târziu de ora 10:00"= „este indicat să fii în pat înainte de 10:00", „nu-l mai lovi pe fratele tău"= „poartă-te frumos cu fratele tau", „oprește-te din a-l lovi pe fratele tău"
• Exemplul personal: este de departe preferata mea și funcționează de minune pe termen lung și în cele mai diverse situații de viață, atâta timp cât uităm sloganul „să faci ce zice popa, nu ce face popa!". Educația prin imitare funcționează fie că vrem fie că nu, suntem modelele copiilor noștri și din iubirea și respectul pe care ni-l poartă se vor comporta asemenea nouă. Așa că de ce să nu profităm de asta și să alegem ce comportamente vrem să le inoculăm?!?! Ți se pare importantă hidratarea? Bea și tu apă și nu ține sucuri în casă. Este important ca cel mic să citească și să învețe? Ar fi bine să vadă că și tu citești, că mai mergi la un curs câteodată și că ești interesat să cunoști lucruri noi. Vrei să țină papucii în casă? Cumpără pentru toată familia și ai grijă să îi porți cu mândrie. Ți se pare important să nu mintă? Abține-te să spui unei prietene la telefon că nu poți ieși la cafea fiindcă ai mâncarea pe foc, când de fapt ai musafiri!
Ca un epilog la cele spuse mai sus, disciplinarea se face în primul rând pe baza unei relații strânse, pozitive, în care copilul se simte iubit, respectat și apreciat. Copiii nu ar trebui să facă niciun efort pentru a plăcea și a fi iubiți de propria familie. Odată ce această bază este setată și solidă, avem un vast teritoriu de explorat, educat și disciplinat!
Mulțumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.
Citește și: Reguli de disciplina ciudate care chiar functioneaza
Surse: www.parenting.com; http://edition.cnn.com; http://kid101.com