10 trucuri de crestere a primului-nascut

10 trucuri de crestere a primului-nascut

Ioana-Catalina Pavel

A fi parinte este a doua meserie. Unii spun ca este o adevarata arta. De aceea atunci cand te hotarasti sa aduci pe lume un copil, trebuie sa te gandesti foarte bine la toate responsabilitatile pe care le implica acest lucru. Si e normal sa ai emotii si temeri mai ales atunci cand e vorba de primul copil.

 

Atunci cand e vorba de primul copil, ca si atunci cand e vorba de prima intalnire, primul sarut sau primul examen este cat se poate de firesc sa iti pui o multime de intrebari si sa ai sute de temeri. Se cheama frica de necunoscut.

Chiar daca ai auzit si ai vazut oameni in jurul tau care au facut sau au ceea ce tu vei face sau avea pentru prima oara, parca nu te ajuta cu nimic cand e vorba de a juca tu rolul respectiv. Asta pentru ca fiecare e unic. In functie de educatia, experienta si propria sa personalitate, fiecare vede si interpreteaza lucrurile intr-un mod personal.
E foarte important sa intelegi acest lucru, pentru ca in functie de aceasta intelegere va depinde si educatia copiilor tai.


Pentru ca copilul tau sa aiba o crestere armonioasa trebuie sa ai in vedere trei elemente: educatia trupului, a mintii si a inimii. Toate cele trei elemente sunt importante dar cel fundamental fara de care celelalte doua nu pot fi sustinute, este educatia inimii.

De ce este atat de important acest element?

Chiar daca nu iti da niciun semn, copilul tau are nevoie sa ii raspunzi de mic, inca de la primele luni, la niste intrebari existentiale. "De ce am venit pe lume?", "Care este scopul meu in aceasta viata?", "De ce trebuie sa fac acest lucru?", "Dar celalalt?" Nu e nimic exagerat aici. Copiii simt si vor sa stie raspunsurile la aceste intrebari de foarte mici, pentru ca numai astfel isi pot construi o motivatie solida pe care sa se intemeieze toate actiunile din viata lor.

Cel mai sigur si bun mod de a-l invata aceste lucruri, este sa fii tu insuti convins de aceste lucruri. Daca nu ai avut nici tu o copilarie fericita, acum este momentul sa te straduiesti sa oferi copilului ceea ce tu nu ai avut. Nu uita ca experienta de a creste un copil este in primul rand un exercitiu zilnic de a fi mai bun si mai onest cu tine insuti.

1. Asigura-i un trai decent dar nu uita ca dragostea e mai importanta!

Orice parinte va cheltui oricat pentru a asigura toate lucrurile necesare cresterii copilului sau. Si ma refer la mancare, hainute, jucarii si toate lucrurile utile pentru un bebe. Va face tot posibilul sa ii cumpere mai tarziu rechizite, uniforma si toate trebuitoare pentru proaspatul scolar. Este firesc sa faci si tu la fel cu copilul tau. Ai grija insa sa nu faci greseala de a confunda si inlocui dragostea cu lucrurile pe care i le cumperi.

2. Lasa-l sa experieze durerea!

A-i arata ca il iubesti nu inseamna a-i face toate poftele. Gandeste-te ca scopul tau de fiecare data cand interactionezi cu copilul tau este sa il inveti cate ceva despre viata. Cand nu poti sa ii cumperi un lucru sau cand nu trebuie sa faca un lucru, explica-i de ce nu are voie sa faca lucrul respectiv. Daca se incapataneaza sa il faca totusi (si nu este ceva foarte periculos cum ar fi sa vrea sa bage in manutele in priza), lasa-l sa il faca. Durerea pe care o va simti dupa ce a esuat (de exemplu o cazatura), il va ajuta sa inteleaga ca unele lucruri nu se fac in viata pentru ca ii pot face rau.

3. Cunoaste-ti copilul mai degraba decat sa il transformi intr-o prelungire a propriei personalitati

Multi parinti fac greseala sa considere copilul o prelungire a lor, a personalitatii lor. Pastreaza mereu in minte faptul ca copilul tau e o fiinta independenta de tine, inca din primele saptamani de la formarea zigotului in placenta. Nu-l transforma in sacul tau de frustrari si vise neimplinite ci mai degraba incurajeaza-l sa isi dezvolte propria personalitate.

4. Ajuta-l sa isi construiasca stima de sine

Chiar daca e o fiinta independenta, cel putin fizic, copilul tau e dependent cel putin in primii 7 ani de reactiile si parerile tale. Ajuta-l sa isi construiasca stima de sine. Lauda-l de fiecare data cand face un lucru bun, sau incurajeaza-i o calitate pe care el nu o vede. Fa-i un mic "wall of fame" al lui.

5. Construieste mesaje pozitive!

Trebuie sa ai in vedere ca lucrurile care poate tie ti se par marunte si lipsite de importanta, inseamna foarte mult pentru copilul tau. De exemplu daca vine si iti spune "mama, am pierdut bratara de la buni!", chiar daca ai treaba du-te langa el/ea, mangaie-l si spune-i: "Oh, si era bratara ta preferata". Atat limbajul trupului tau, ca si cuvintele si tonul afectiv vor contribui la mesajele pe care copilasul tau le va ingera si ii vor construi personalitatea pe viata. Da-i mesajul ca "tu esti important pentru mine, deci ceea ce simti si ceea ce ti se intampla este important pentru mine, si vei ramane important si te iubesc indiferent de ce faci sau ce ti se intampla".

6. Ai grija de anturajul in care isi petrece timpul

Pana la varsta de 18 ani, tu esti responsabil de comportamentul copilului. Trebuie sa ai grija cu cine se intalneste, ce prietenii isi face pentru ca poate strica ceea ce incerci tu sa construiesti. Lasa-l mai intai sa isi aleaga singur prietenii iar tu urmareste-l din umbra. Daca ceva nu e in regula, nu ezita sa intervii si sa ii spui calm si clar de ce crezi ca e periculoasa prietenia lui cu o anumita persoana.

7. Responsabilizeaza-l!


Copilul tau trebuie sa isi dezvolte abilitatile de orice fel, trebuie sa invete sa se cunoasca pe sine, sa inteleaga el ce ii place, pentru a pune inceput bun vietii si mai tarziu unei cariere. Pentru asta trebuie sa ii dai anumite sarcini, in gospodarie sau legate de viata de zi cu zi.

 

8. Lasa-l sa se exprime si incurajeaza-i initiativele

"Mami, uite ce am construit!", "Mami, de ce face trenul asa?" Copilul tau e cat se poate de sincer candi iti zice sau te intreaba lucrurile astea. Pentru el este foarte important sa exprime ceea ce simte, sa fie cineva care sa il asculte cu empatie si sa afle raspunsurile la niste intrebari. Toate astea ajuta la construirea unui simt bun de sine.

9. Cumpara-i carti si indeamna-l spre lectura si sport

E important sa ii propui copilului tau un anumit mod de viata, sa il indemni sa fie un om cult si sa acumuleze cunostinte si informatii din diferite domenii. Asta il va feri de ignoranta si va invata ca a fi informat poate fi un atuu foarte important in lumea in care traieste. De asemenea incearca sa il dai la fotbal, inot, tenis sau gimnastica. Sportivii de performanta marturisesc adesea ca sportul e cea mai buna educatie a trupului si a mintii.

10. Incurajeaza-i deschiderea spre spiritualitate

Du-l la biserica de mic, spune-i ceva despre Dumnezeu, si incearca sa ii inculci cat de cat o cunoastere spirituala. Asta il va ajuta enorm in viata. Va sti cum sa se pozitioneze fata de diferite persoane, cum sa faca fata necazurilor si suferintelor vietii si va afla poate locul cel mai potrivit de unde poate afla toate raspunsurile la intrebarile existentiale de mai tarziu.

Articolul urmator
De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința
De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Am mers la terapie de cuplu, ca să fim pregătiți pentru nașterea primului copil. Ce am învățat
    Am mers la terapie de cuplu, ca să fim pregătiți pentru nașterea primului copil. Ce am învățat

    Printre „probele” pe care le are de trecut un cuplu se regăsește și aceasta: partenerii să reușească să-și mențină o relație solidă și frumoasă și după ce familia...

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    Prima iubire a unei fetițe este cea pentru tăticul ei! Niciun bărbat nu se va ridica la nivelul primului bărbat iubit sincer, cu inima de copil
    Prima iubire a unei fetițe este cea pentru tăticul ei! Niciun bărbat nu se va ridica la nivelul primului bărbat iubit sincer, cu inima de copil

    Prima dragoste nu se uită niciodată. Iar pentru fetițe, cea mai mare dragoste care se înfiripă încă din anii copilăriei este pentru... tatăl lor. Cine poate concura cu o...

    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară
    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară

    În România, peste jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta înseamnă 1 din 54 de copii. Numărul ar putea fi chiar unul mai mare, având...

    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

    Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

    Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

    O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”
    O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”

    Dacă anumite mame nu acceptă deloc ideea de a fi fotografiate în momentele în care își aduc pe lume copiii, altele țin mult să aibă fotografii din timpul acestei...

    © 2025 Qbebe