Studiul a fost realizat de „Universitatea Washington” (SUA) și a apelat la 100 de copii, cu vârsta de 19 luni. Coordonatorii studiului au ținut să precizeze că vârsta aceasta a fost selectată întrucât coincide cu etapa de dezvoltare a copilului ce presupune manifestarea primelor „crize emoționale”, în special când i se refuză ceva.
Copiii implicați în studiu au fost împărțiți în 2 grupuri: un grup de control și „grupul test”. Pentru cei aflați în grupul de control s-a folosit următorul test: o tavă cu bucățele de fructe „prietenoase” cu copiii (afine, banane, struguri) a fost pusă departe de un adult, dar la îndemâna copiilor. Adultul a fost rugat să nu-și manifeste nicio emoție în fața acestora, să nu încerce să ajungă la fructe.
În celălalt grup, adultul și-a exprimat dorința de a ajunge la fructe și s-a străduit să atingă tava. De asemenea, momentul în care s-a desfășurat testul nu a fost ales la întâmplare, ci s-a legat de o perioadă în care micuții erau probabil înfometați și de aceea ar fi putut fi tentați să-și păstreze fructele.
În urma derulării celor două teste, s-a ajuns la următoarele concluzii:
• Numai 4% dintre bebelușii din grupul de control au luat fructe din tavă și au venit pentru a le înmâna adultului
• Peste 37% dintre cei din „grupul-test” s-au dus să-i dăruiască și adultului din fructele de pe tavă
Cercetătorii și-au dat seama că, în ciuda foamei, copiii au fost capabili să renunțe la fructe și să-l lase pe adult să ajungă la ele, fără să fie încurajați, așa cum procedează și unii dintre adulți în situații similare. Chiar dacă nu este vorba de altruism în adevăratul sens al cuvântului, au explicat aceștia, cel puțin comportamentul copiilor poate fi de ajutor pentru a înțelege mai bine mecanismul acestei calități.
Potrivit autorilor studiului, 58% dintre copiii din „grupul test” au fost motivați de dorința adultului de a ajunge la fructe.
În urma derulării studiului s-a dezvăluit că pe viitor este necesar să se înțeleagă exact mecanismul care îi determină pe cei mici să-și manifeste altruismul. De asemenea, specialiștii au atras atenția asupra următorului aspect: altruismul unui copil se leagă și de prezența fraților/surorilor, dar și de mediul din care provine, în sensul în care acesta promovează un astfel de principiu.
Înțelegându-se mai profund cauzele care duc la declanșarea atitudinilor altruiste la vârste fragede, a afirmat coordonatorul studiului menționat, este posibil ca pe viitor copiii să poată fi mai mult stimulați în această direcție, spre binele societății.
Surse: edition.cnn.com, thehill.com, washington.edu
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com