Cati dintre parinti nu isi culca micutii cu ei in pat sau ii chelfanesc atunci cand nu sunt cuminti? Sunt oare aceste obiceiuri parintesti sanatoase pentru copii? Iata o lista cu 10 dintre cele mai controversate obiceiuri intalnite la parintii din toata lumea.
1. Dormitul impreuna cu bebelusul.
Acest obicei ramane la granita dintre "bun" si "rau". Expertii au pareri impartite, astfel ca nu se poate ajunge la o concluzie. Unii sunt de parere ca dormitul cu bebelusul creste riscul mortii subite. Altii cred ca in timpul noptii, se intareste legatura mama-copil prin contactul piele-piele si il tine departe pe micut de stres si anxietate.
Avantaje. Mamele care dorm cu bebelusii devin mai grijulii. Se pare ca sunt mai atente la nevoile copilului si il hranesc mai des. De asemenea, nu mai este necesar sa se deplaseze de fiecare data cand micutul plange.
Dezavantaje. Apare riscul ca micutul sa moara in timpul noptii. Involuntar, mama ii poate face rau in timpul somnului. Mama se trezeste destul de des si doarme incomod, cu gandul ca nu cumva sa-si raneasca bebelusul. Relatiile intime pot avea de suferit. Prezenta bebelusului in patul conjugal face imposibil contactul sexual dintre parinti.
2. Educatia prin bataie
Asa zisa "chelfaneala" este cel mai vechi si intalnit obicei parental, dar totodata si controversat. Multi dintre parinti sunt de parere ca o palma peste fund atunci cand copilul a gresit, il va face sa aiba grija data viitoare. Sa fie oare cea mai buna solutie?
Nu exista avantaje in obiceiul de a face educatie prin bataie. Orice fel de agresiune fizica va avea afecte in comportamentul copiilor cand ajung la maturitate. Pentru simplul fapt ca a fost adus pe lume, copilul nu se transforma in proprietatea parintelul. Este o fiinta independenta, cu personalitate proprie care nu trebuie ingradita la fiecare miscare.
Daca bataia este folosita ca forma de pedeapsa exista posibilitatea ca micutul sa nu repete greseala. Insa aceasta cu siguranta se va rasfrange asupra increderii sale de sine si va dezvolta la randul sau un comportament agresiv.
Atentie! Parintii sunt responsabili de ceea ce devin copiii lor la maturitate.
Citeste si: Top 10 metode de parenting controversate si de ce sunt ele cele mai bune
3. Metoda fara scutec
Acest obicei controversat presupune ca bebelusul sa nu aiba niciun contact cu scutecul. De la nastere pana in momentul in care isi poate face singur nevoile, acesta nu poarta scutec. Nici scutecul din panza, nici cel din comert nu fac parte din viata bebelusilor.
Fara scutec, copilul isi face nevoile nestingherit, oriunde si oricand. Fie ca este acasa si zburda prin camere imprastiind fecalele, fie este intr-un loc public si atmosfera devine brusc destul de uda.
Avantaje. Se pare ca aceasta metoda il ajuta pe copil sa deprinda mai repede folosirea olitei. Aceasta metoda vine si in ajutorul mediului, care nu va mai fi poluat de scutecele folosite.
Dezavanjate. Specialistii sunt de parere ca nefolosirea scutecului ii poate provoca copilului anumite probleme de sanatate, precum constipatie si infectie urinara.
4. Alaptarea prelungita
Obiceiul mamelor de a-si alapta copiii pana dupa varsta de 1 an este un subiect destul de controversat. Se pare ca pentru unii, compusii din laptele matern pot face minuni si dupa cele 12 luni. Altii, in schimb considera ca alaptarea prelungita influenteaza capacitatea copiilor de a deveni independenti.
Avantaje. Atunci cand copilul este hranit la san devine mai usor pentru mama sa-l alinte. Legatura dintre mama si copil este prelungita.
Dezavantaje. Odata cu varsta, copiilor le apar dintii, astfel ca mamicile pot avea parte de experiente de-a dreptul dureroase atunci cand alapteaza. Aparent, cu cat procesul de alaptare este prelungit, cu atat mai mult copilul nu se va putea detasa de mama sa.
5. Infasatul
Pentru parinti, infasatul este un obicei de multe ori salvator. Isi infasa bebelusii de teama ca nu cumva sa le faca rau sau sa-i pozitioneze mainile si picioarele corect. Exista foarte multe cazuri de parinti care spun ca este benefic pentru copil, dar si parinti care sunt total impotriva. De ce este un obicei atat de controversat?
Avantaje. Infasatul il ajuta pe bebelus sa doarma mai multe ore in timpul noptii. Are parte de o dezvoltare armonioasa a membrelor si a soldurilor, daca este infasat corect, astfel incat sa-si poata misca picioarele.
Dezavantaje. Atunci cand infasatul este facut incorect copilul va avea probleme de sanatate. Poate suferi de displazie de sold atunci cand este infasat foarte strans.
6. Metoda Ferber
Este metoda prin care parintii isi lasa bebelusii sa planga putin atunci cand se trezesc din somn. Acest obicei parental presupune ca micutul sa fie lasat sa se calmeze singur atunci cand se trezeste. Medicul pediatru, Richard Ferber este cel care a inventat aceasta tehnica, pentru a combate problemele de somn ale bebelusilor.
Avantaje. Bebelusul se autodisciplineaza si invat sa adoarma singur fara sa fie luat in brate, alintat sau hranit. Dupa o perioda de timp, va reusi sa adoarma o noapte intreaga.
Dezavantaje. Metoda este destul de criticata si considerata mult prea dura pentru bebelusi. De asemenea, unii specialisti considera ca plasul nu este confortabil pentru bebelus si chiar i-ar putea afecta dezvoltarea emotionala.
7. Folosirea excesiva a biberonului/suzetei
Ce poate fi mai simplu pentru parinti, decat sa-i dea suzeta copilului atunci cand acesta este nelinistit? Din ce in ce mai multi parinti apeleaza la biberon si suzeta ca solutii salvatoare in perioade tensionate.
Avantaje. Suzeta il ajuta pe bebelus sa se linisteasca si sa adoarma. Biberonul este considerat un ajutor de nadejde pentru ca parinti pot masura exact cat mananca bebelusul lor. Spre deosebire de alaptatul la san, alaptarea prin biberon este acceptata in locurile publice si poate fi facuta de catre tatici.
Dezavantaje. Atat in cazul suzetei, cat si in cazul biberonului folosit in exces dentitia copilului va fi afectata.
8. Metoda RIE
Presupune ca bebelusul sa faca lucrurile cand este pregatit. Fara sa il impingi de la spate in carut sau sa-l asezi pe burtica. Specialistii cred ca bebelusul trebuie tratat ca o persoana adulta si lasat sa descopere lumea in ritmul lui.
Avatantaje. Jucariile luminoase si zgomoate care fac toate acelasi lucru vor ramane in magazine. Banii economisiti pot fi folositi in alte scopuri.
Dezavantaje. Atunci cand este mic, bebelusul isi gaseste un obicet de siguranta. De cele mai multe ori este vorba despre o jucarie care ii creaza o stare de conform. In lipsa ei, parintii pot avea parte de plansete interminabile.
9. Vaccinarea
Unul dintre cele mai dezbatute obiceiuri parintesti este vaccinarea. Din ce in ce mai multi parinti aleg sa nu-si mai vaccineze micutii impotriva bolilor copilariei (rujeola, rubeola, oreon). Conform statisticilor, in Romania rata vaccinari este de 75%, cu 20 de procente mai putin decat nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Avantaje. Vaccinurile combat sau tin sub control anumite boli, care odata agravate pot fi letale.
Dezavantaje. Parintii aleg sa nu-si vaccineze copiii, din cauza compusilor din ser, care ar putea avea efecte adverse severe.
10. Pupatul copiilor pe gura
Obiceiul parintilor de a-si pupa copii pe gura este un subiect controversat. Parintii si copiii sunt conectati de un sentiment mai presus decat oricare altul. Gesturile de afectiune nu sunt niciodata limitate de timp si spatiu. Insa ce se intampla cand gesture devin nepotrivite?
In cazul acestui obicei, avantajele sunt inexistente pentru ca pupatul este o dovada de afectiune. Astfel, intra cu usurinta in categoria celor ai mari avantaje. Acest act va lua sfarsit atunci cand copilul nu se mai simte confortabil sa o faca.
Dezavantaje. Psihologii sunt de parere ca pupatul copiilor pe gura este perturbator si poate avea efecte negative asupra dezvoltarii lor psihice. In capul copiilor are loc o intreg amestec atunci cand vad ca mami il pupa pe tati pe gura si apoi amandoi ii pupa pe ei pe gura. De asemenea, prin contactul dintre buzele parintilor si al copiilor are loc schimbul de microbi care favorizeaza aparitia bolilor.
Surse: momsxyz.com, yahoo.com, theasianparent.com, newparent.com, thebump.com.