Sfat de mama: Invata-ti copilul sa invete si sa se dezvolte

Sfat de mama: Invata-ti copilul sa invete si sa se dezvolte

QBebe


Astazi vreau sa te indrum pe calea de a fi un bun sfatuitor intr-ale vietii pentru copilul tau.

Buna, draga mea mamica invingatoare!


As vrea sa iti pun cateva intrebari:
Tu ce ai fi vrut sa se intample in viata ta si nu s-a intamplat?
Ce te-a oprit sa nu iti implinesti visurile din copilarie?
Ai avut visuri marete?
Te-a indrumat cineva sa iti faci?
Te-ai tinut de ele sau ai renuntat pe parcurs?
Tu ce ii spui copilului tau inainte de culcare?
Ii citesti si ii spui ca poate sa devina extraordinar? (Pe langa faptul ca e deja, nu?)


Si eu, dupa experienta nasterilor, mi-am pus multe intrebari.
De aceea am acum si multe raspunsuri, de aceea acum ma bucur ca am fost atat de provocata. Orice perioada grea iti da un impuls sa mergi mai departe si sa fii mai puternica.
Asa ca acum ma bucur ca s-a intamplat asa si ma bucur ca sunt aici sa ne sfatuim si, impreuna, sa ii crestem pe copiii nostri mai constienti de ei insusi si mai constienti de potentialul pe care il au.

Abia asteptam sa se faca un pic mai mare fetita mea sa ii pot explica in fiecare zi cate ceva despre lumea ce o inconjoara. Curand si fratiorul ei va fi mai mare si va intelege, iar eu voi fi acolo sa le spun amandorura ca pot face tot ce isi doresc ei sa faca, orice le aduce implinire, sa o ia in orice directie simt ei ca se pricep mai bine, isi pot aduce aportul si pot avea impact in vietile celorlalti.


Tu ce ai de gand sa ii spui copilului tau?
Sunt atat de multe lucruri pe care el nu le stie si despre care trebuie sa il impulsionezi sa vrea sa invete.
Invata-l sa priveasca lumea ca pe un tot unitar.
Suntem conectati intre noi, orice facem bine sau rau ne aducem contributia la binele sau raul universal.
Povesteste-i despre sensul vietii.

Explica-i ca, daca isi doreste sa invete, daca isi foreste sa se dezvolte, daca isi face o strategie si isi va face un scop din a deveni o fiinta mai evoluata si mai inteleapta cu fiecare zi atunci va putea, intr-adevar, profita din plin de viata si de tot ce are lumea sa ii ofere mai bun.

Invata-l ca nu exista sfarsit pentru aceasta calatorie, e o calatorie frumoasa, implinitoare iar copilul tau va putea trai constient de sine si de ceilalti si de ce anume poate face cu viata lui.
Orizonturile lui se vor largi mereu si niciodata potentialul si viziunea lui nu se vor mai putea restrange.
Potentialul uman este nelimitat, ne-o arata istoria si ne-o arata marii oameni ai istoriei.

Nu cred ca omul este construit sa stagneze, dimpotriva toti avem tendinta de a vrea tot timpul sa ne dezvoltam, pe orice plan ar fi acela. Mereu putem fi mai buni.
Cel mai important si aducator de satisfactii este acel scop de a vrea sa te dezvolti pe tine ca persoana. Restul va urma si tot ce se afla injurul unei persoane evoluate va reflecta interiorul, va fi pe masura asteptarilor si gandurilor de viitor ale acelei persoane.

Astfel, draga mea mamica, am astazi pentru tine cateva din ideile mele despre cum imi voi creste copiii astfel incat sa ajunga ce isi doresc ei si ce li se potriveste cel mai bine sa devina.

Bineinteles, poti sa completezi sau sa modifici lista si poti sa lasi si un comentariu sa citesc si eu si celelalte mamici noi idei.


1. Invata-ti copilul sa nu isi mai doreasca recompensa imediata

Mi se pare esential sa incep cu asta.
Recompensa imediata il va da inapoi de la ce vrea sa realizeze.
Toti avem tendinta de a alege intre a incepe sa construiesti ceva si a te relaxa calea mai usoara, recompensa.
Nu e nici o problema in a te recompensa. Important e sa nu incepi cu asta.

Important e ca dorinta de recomensa imediata sa nu te impiedice sa muncesti pentru a iti duce la indeplinire planul.
Invata-l pe copilul tau ca recompensa lucrului bine facut este mult mai mare decat acela de a sta la televizor sau calculator, de a iesi la relaxare cu prietenii, si asa mai departe...


2. Invata-ti copilul sa se gandeasca ce vrea sa devina si sa isi dezvolte abilitati in acel sens

Nu cred ca sunt multi acei oameni care pot spune raspicat ca nu au avut visuri marete cand erau copii.
Impulsioneaza-l si tu pe copilul tau sa isi doreasca sa devina un om important, sa aiba o cariera de succes, sau sa isi urmeze o pasiune.

Demonstreaza-i cum, daca isi dedica in fiecare zi un minim de timp pentru dezvoltarea abilitatilor in acest sens atunci visul se va contura din ce in ce mai bine si el chiar are sanse mari sa evolueze si sa aiba impact in domeniul respectiv.
Bineinteles, copil fiind, e bine sa incerce mai multe directii. In acest sens ar fi bine sa il inveti sa isi identifice puntele tari si punctele slabe pe care le are. Fiecare dintre noi suntem inclinati mai mult sau mai putin catre un domeniu.
Stimuleaza-l sa citeasca in fiecare zi.


3. Stimuleaza-ti copilul sa isi faca un plan maret si sa nu lase sa treaca nici o zi fara sa faca ceva pentru planul lui maret

De ce nu?
De ce ne-am multumi cu putin?
Nu e minunat sa te vizualizezi un om important care face lucruri importante?
Cu cat iti doresti mai mult sa ajungi sus cu atat ai sanse mai mari sa te pui pe treaba si sa te dezvolti in sensul acela.
Oportunitatile apar oamenilor care sunt deja pregatiti.

Invata-l pe copilul tau ca nimic nu e prea greu daca se preocupa sa se dezvolte, ca oamenii sunt limitati doar de propriile lor convingeri si ca, daca viseaza departe, are sanse mai mari sa ajunga departe decat daca nu isi propune nimic maret.
Astfel arata-i cum se poate inspira urmarind oameni de succes din domeniul in care si el isi doreste sa exceleze. Poate sa isi aleaga ca mentor un profesor sau un specialist in domeniu care sa il ajute sa parcurga pasi pe care ei i-au facut deja.
Relatia cu un mentor ii poate imbunatatii mai multe aspecte ale vietii. Cu toti avem tendinta de a asculta mai mult de un om din afara decat de un membru al familiei. Cu atat mai mult va asculta si va urma calea unui om care are deja succes.

Invata-l sa isi dedice intre 1 ora si 2 ore si jumatate pentru a se informa si a invata, pentru a pune in aplicare cel mai important proiect al lui.
Continuitatea il va ajuta sa nu se piarda pe parcurs, il va ajuta sa isi imbunatateasca abilitatile cu fiecare zi ce trece si il va ajuta sa isi seteze mintea si sa intre in starea aceea de flux favorabila creatiei.

4. Invata-ti copilul ce inseamna si cum sa isi faca introspectia

Invata-l ca nu trebuie sa treaca nici o zi fara introspectie. Noi deja nici nu mai stim ce inseamna si ce efect are. De multe ori nici nu ne mai facem timp sa gandim. Trecem la fapte si facem multe lucruri automat.

Dar nimic important nu poate fi realizat fara introspectie. Invata-l pe copilul tau ca in fiecare seara sa se gandeasca la ziua ce a trecut. Ce a facut bine si ce a facut mai putin bine. Ce oameni a intalnit si cat timp a dedicat proiectului lui cel mare.
Cat de atent a fost si ce invatat nou in ziua respectiva.
Invata-l sa se gandeasca cum maine poate sa faca fiecare lucru cate putin mai bine si sa isi faca un plan.

5. Invata-ti copilul sa se trezeasca mai devreme si sa isi faca o rutina

Arata-i copilului tau ce efect negativ are pierderea de vreme. Cum oamenii care au un talent in a isi pierde vremea ajung sa nu realizeze nimic important. E bine sa nu isi petreaca prea mult timp cu activitati gen televizor, jocuri pe calculator, e bine sa nu doarma prea mult si, daca se poate, sa se trezeasca mai devreme.

Sa ai o pasiune pentru ceva iti da din prima foarte multa energie. Cand te trezesti cu gandul ca astazi ai de facut ceva la care muncesti cu drag atunci te vei apuca entuziast de treaba. Invata-l sa isi faca o rutina, sa nu amane lucruri si sa treaca repede la actiune. Caramida cu caramida poate sa cladeasca orice.

6. Invata-ti copilul sa ramana concentrat

Astazi, mai mult ca oricand, suntem sclavii distragerilor. Foarte putin timp mai ramanem concentrati pe ce avem de lucru. Ne intrerupem imediat. Vine un mail, suna telefonul, ne cauta cineva pe messenger si, la final, deschidem facebook-ul sa vedem ce s-a mai intamplat. Obiceiurile aceastea sunt extrem de daunatoare.

Fa un calcul impreuna cu copilul tau. Aduna orele pierdute zilnic cu „distractiile" si aduna saptamanile, lunile si anii.
Explica-i cum poate sa ii intre in obicei sa piarda timpul si cum in timpul acela putea realiza altceva mai important pentru el si pentru cei din jurul lui sau pentru viitorul lui.

La sfarsit, invata-l sa nu se autoaglomereze, sa o ia pe rand. Sa nu incerce sa fie bun la toate, caci atunci nu va excela in nimic. Sa nu se imprastie si sa nu isi imprastie mintea.


Sper ca noi, mamicile de astazi, sa punem bazele viitorului copiilor nostri.
Stiu ca ne trebuie multa rabdare si multa puterede de munca.
De aceea nu uita, intre timp, sa ai grija si de tine.
Incepe prin a iti crea si tu o rutina care sa te ajute sa iti duci la indeplinire planurile pe care le ai pentru copilul tau.
Si nu uita sa te ajuti si pe tine insati sa devii, pe zi ce trece, o persoana ma buna, un exemplu pentru cei din jurul tau.

Te astept pe www.mamainvingatoare.ro  sa descarci ghidul „Cum sa pastrezi echilibrul familiei tale si dupa venirea copiilor".
Ai acolo cativa pasi ce te vor ajuta, asa cum m-au ajutat si pe mine, sa te organizezi mai bine si sa schimbi cateva aspecte importante pentru viata ta si a familiei tale.

Cu drag,
Cristina

Articolul urmator
Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul
Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    Regret enorm că mi-am obligat copilul să învețe un instrument muzical
    Regret enorm că mi-am obligat copilul să învețe un instrument muzical

    Unul dintre cele mai mari regrete ale mele este că nu am învățat să cânt la un instrument muzical în copilărie. Așa că, atunci când fiul meu de 9 ani, Tom, a...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    O mamă i-a făcut card fiului ei de doar 10 ani: „Vreau să învețe de mic să se organizeze cu banii”
    O mamă i-a făcut card fiului ei de doar 10 ani: „Vreau să învețe de mic să se organizeze cu banii”

    Când ne apucăm să-l învățăm pe copil despre administrarea finanțelor? Răspunsul depinde de fiecare, însă știm că educația financiară este un pas important...

    „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor
    „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor

    O mămică își educă copiii după o metodă neobișnuită: îi pune să plătească pentru tot ceea ce folosesc, inclusiv mâncare și internet. Toată povestea mai jos.

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    O mamă a încins spiritele în online după ce a spus că obișnuiește să se certe cu soțul în fața copiilor: „Îi ajutăm să învețe cum să gestioneze conflictele”
    O mamă a încins spiritele în online după ce a spus că obișnuiește să se certe cu soțul în fața copiilor: „Îi ajutăm să învețe cum să gestioneze conflictele”

    Cearta părinților în fața copiilor este sau nu benefică? Discuțiile în cuplu traumatizează copiii sau le oferă o perspectivă bună asupra argumentării și susținerii...

    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

    Nu doar că oferă o imagine drăgălașă foc, dar rostogolitul este o etapă normală în dezvoltarea bebelușului tău. Află de ce important ca cel mic să se rostogolească, precum...

    © 2024 Qbebe