Pot sa prezic temperamentul lui bebe dupa cum loveste?
Oamenii de stiinta spun ca da. Ei au studiat activitatea prenatala si au confirmat: nivelul de energie pe care il dovedeste bebele incepand de pe la 6 luni in burtica anunta cat de energic si temperamental va fi dupa ce isi face aparitia pe lume. Asa ca daca este linistit si sfios, incat aproape uiti ca il ai acolo, poti sa te astepti la un copil cuminte si analitic, sau impaciuitor. Daca te loveste de nu poti dormi noaptea, va trebui sa tii pasul cu el si dupa nastere.
Pot sa prezic temperamental lui bebe dupa cum se lasa alaptat?
Alaptarea nu constituie pentru bebelus numai hrana: in orice stadiu de dezvoltare, pe perioada cat bebele papa la san, el cauta intimitatea mamei si sentimental de siguranta, calmul, atingerea, alintul. Imediat dupa nastere, o perioada, se va cocolosi la pieptul tau ca intr-un cuib, deseori adormind acolo si uitand sa manance. Pe masura ce mai creste, interactiunea sociala isi face loc pe parcursul ritualului si ei devin mai activi: unii copii isi intind manutele ca sa mangaie fata mamei, altii se opresc din supt si iti zambesc. O asemenea evolutie este clasica. Ceea ce te poate ajuta sa distingi intre stiluri anume sunt obceiurile "culinare" ale celui mic.
Mamicile care au depasit perioada aceasta iti pot povesti cum fiecare copilas are un stil propriu de a se hrani. Unii sorb lent, delicat, savurand imperturbabili caldura si laptele maternal.
Altii fac mofturi, se satura repede insa "cer" la fel de repede, cate putin si des. Lasa sfarcul din gura, isi iau o scurta pauza, apoi il cauta ambitiosi - dupa care episodul se repeta. Pe cand alti bebelusi sorb si inghit ca "nemancatii", cu hotarare, avand chiar tendinta de vomita dupa. Cel mai probabil, si cand vor mai creste vor inghiti de multe ori nemestecat, in graba, avand prea multa energie si nerabdare pentru un ritual al mesei.
Stilul in care bebele mananca la san persita de regula de-a lungul vietii, regasindu-se in modul in care se hraneste si in modul in care abordeaza situatiie vietii. Acesta este un fapt: insa cum anume se va dezvolta tine de o suita de factori ce vor interveni pe parcurs. Nu poti "prezice" ce fel va fi copilul tau la 3, 7, 15, 20 de ani. Dar iti poti face o idee destul de clara despre temperamentul lui in general.
Stai de vorba cu o mamica si iti va confirma: copilul care sorbea pe indelete, ritmic, se va dezvolta intr-un pusti atent, constiincios, destul de linistit, poate flegmatic. Unii dintre copiii care manifesta o astfel de concentrare, sustinuta pe parcursul alaptarii pe o perioada lunga, vor dovedi pe viitor o mai mica receptivitate la stimuli din mediul inconjurator. Ei sunt cei care prefera propria companie, sau cel putin nu se simt inconfortabil asa. Pot avea o imaginatie indeajuns de bogata, sau o gandire suficient de analitica, incat sa ii tina absorbiti cu usurinta in propria lume interioara. Ca rezultat, se poate sa aiba un nivel al concentrarii in sarcina mai scazut si sa faca eforturi mai mari decat alti copii pentru a-l mentine adecvat. Cu alte cuvinte, sa fie nevoiti sa devina mai muncitori. In relatiile interpersonale, nu vor actiona - de regula - impulsiv. Vor absorbi si analiza spusele oamenilor, sau din contra, e posibil sa le treaca pe langa ureche, daca sunt foarte concentrati pe un scenariu interior. Nu e rea-vointa: e mai degraba tendinta caracteristica spre neatentie.
|
Pe de alta parte, fetita care nu putea fi "educata" sa pastreze sanul mamei in gura pana cand termina de mancat, va deveni o domnisoara care prefera sa faca lucrurile in propriul ei ritm, domnule! Haide sa indraznim si aici niste generalizari: ar putea sa devina genul neobosit - prin urmare putin cam neatent - care se implica in multe activitati, dar nu le finalizeaza pe toate la timp. Are nevoie de stimuli frecventi si de noutate, sau de recompense, pentru a putea mentine un nivel sustinut de activitate. Fie pentru ca se plictiseste destul de repede, fie pentru ca resursele energetice necesita un "refill" constant. Perseverenta s-ar putea sa nu fie cea mai mare calitate a ei, caz in care va dezvolta o tarie de caracter peste medie ca sa poata duce lucrurile la bun sfarsit. Sau din contra: hotararea de a finaliza ceva este foarte clara. Dar o face in ritmul propriu, eventual cu pauze mai mici si mai dese, alegand solutia mai putin incercata.
Cat despre "gulpavul" neostenit, banuiesti deja ca anunta un bebelus si un tanar plin de energie, cu inclinatie sa "faca", nu sa "stea". Destul de grabit, plin de energie, poate chiar incapatanat, el ar putea dovedi un control mai slab al impulsurilor. Dar va fi cu certitudine un copil activ si curios, asertiv, rezistent si pornit pe fapte mari.