Plansul inhibat este o cauza a racelilor la copii

Plansul inhibat este o cauza a racelilor la copii

Alexandra Irimiea

Intarirea sistemului imunitar si prevenirea racelilor sunt doua dorinte pe care le are orice parinte, indiferent de tara, de buget sau de cultura. Uneori insa facem lucruri care pot dauna sanatatii celui mic, asa cum este sa nu-l lasam sa planga atunci cand vrea. Afla care este legatura intre plans si imbolnavirea la propriu a copilului, de la medicul pediatru si homeopat - Adrian Dumitrescu.

Cine s-ar fi gandit ca plansul poate fi o cauza pentru imbolnavirea unui copil? Copiii racesc pentru ca intra in contact cu un virus, insa un sistem imunitar bine pus la punct ar trebui sa nu cedeze usor. Sezonul rece determina multe mamici sa le ofere copiilor siropele pentru imunitate, vitamine sau diverse retete cu miere, propolis, polen sau oua de prepelita. Insa toata aceasta pregatire ar putea fi in zadar daca cel mic nu are, in jurul lui, un mediu familial stabil din punct de vedere psihoafectiv.

Dr. Adrian Dumitrescu, medic pediatru si homeopat

Experienta de 5 ani intr-un spital de urgenta pentru copii din Capitala
Experienta de peste 10 ani in homeopatie

 

Vicepresedinte al Societatii Romane de Homeopatie

Site: http://www.cabinethomeopatie.ro/

Dr. Adrian Dumitrescu

In primul rand, cheia unui sistem imunitar eficient este o dieta corecta. Dr. Adrian Dumitrescu subliniaza ideea ca un copil poate fi mentinut sanatos daca are parte de o alimentatie ce include fructe si legume in stare proaspata, cruda, nefiarta. "Este necesara o hrana care sa aduca enzimi mii! Hrana fiarta nu mai aduce mare lucru. Ca sa tii un sistem imun intr-o stare buna, trebuie sa-i aduci enzime si vitamine", explica medicul.

Dar dieta nu este singurul factor in apararea organismului de raceli. Desi nu pare evident, un mediu familial instabil ii poate slabi imunitatea unui copil.

Este important ca un copil sa aiba un mediu familial psihoafectiv corespunzator, si anume, parinti care sa aiba grija sa nu-l pedepseasca in mod excesiv. "Mie imi repugna inclusiv ideea de pedeapsa si de recompensa. Un copil corect crescut este crescut fara pedeapsa si fara recompensa", considera specialistul.

Apoi, acesta a amintit de cursurile de parenting ale unor psihologi renumiti care merg pe acest principiu: fara pedepse, fara recompense. Unul dintre ei este dr. Aletha Solter, psiholog elvetian/american, speaker si consultant international.

Pedepsirea copilului

Aceasta este recunoscuta pe plan international ca expert in teoria atasamentului, psihologia traumelor si disciplina fara pedeapsa.

Stima de sine tine departe raceala

Dr. Adrian Dumitrescu este de parere ca acesti copii cresc intr-un mediu extraordinar, in care totul se negociaza, se explica, copilul intelege de ce, are o stima de sine crescuta, iar aceasta stima de sine mentine un sistem imunitar competent.

"Sunt multi copii care aduna frustrari, de exemplu cei care merg la gradinita, se despart de parinti un anumit timp si nu se simt in mediul lor, deci au un stres si aduna frustrari - acolo, in colectivitate se comporta frumos, dar acasa trantesc crize de furie", spune medicul.

Care este explicatia? De fapt, copilul a asteptat sa apara un mediu familial pe care sa-l perceapa ca fiind in siguranta si acolo a exteriorizat toate emotiile pe care le-a avut. Pentru acest lucru isi va gasi cel mai stupid motiv de a da drumul la o astfel de criza: nu-si gaseste papucul sau s-a rupt biscuitul.

Crizele de isterie, inabusite de parinti

Medicul homeopat considera ca aceste crize de isterie nu sunt corect tratate de parinti. "Imediat apare pedeapsa - de ce faci asa?, nu ai niciun motiv sa te comporti asa!, iar copilul este inhibat. A doua zi, tranteste o pneumonie pentru ca toata emotia pe care a strans-o in decursul unei zile, nu a fost lasat s-o exteriorizeze, de aceea o va exterioriza sub forma de boala", declara dr. Dumitrescu.

Plansul la copii asociat cu raceala

In continuare, el a povestit pentru Qbebe.ro o experienta personala care intareste aceasta teorie, el insusi fiind parintele unui baietel de 5 ani. Astfel, in prima luna de gradinita, la varsta de 3 ani, copilul a venit intr-o zi cu febra mare, 40 de grade Celsius.

"Atat de rapid a facut pneumonie incat nici n-am avut timp sa-i gasesc un remediu homeopat, a trebuit sa-i dau antibiotic propriului meu copil - unul din cele 5 antibiotice pe care le-am dat in cei 10 ani de experienta", a explicat el.

Nici nu a trecut o luna, iar baietelul a facut iar febra 40. De data aceasta, taticul a avut o luna la dispozitie sa se documenteze, pe baza caracteristicilor prezentate de copil la stres si la frustrare. "I-am gasit remediul, i l-am dat si a doua zi nu mai avea nimic. De atunci, cand copilul meu face o criza de furie sau plans, il las. Dupa 5 minute, toata ziua este de-o veselie extraordinara!", a mai spus el.

De cele mai multe ori, daca luam exemplele de cazuri observate pe strada, cele mai multe sunt tratate cu afirmatii de genul: "Este rusine!", "Nu-i bine", "Hai nu mai plange, ca-ti iau o jucarie" - dar nu se gandeste nimeni ca acel plans ar trebui lasat."Ganditi-va la un adult care plange. Dumneavoastra v-ar placea sa vina altcineva sa va zica: hai nu mai plange, n-ai niciun motiv, e rusine? Nu! V-ar conveni sa fiti lasat sa va exteriorizati", adauga dr. Dumitrescu.

Opinia psihologului despre plansul inhibat

In continuare, Qbebe.ro a solicitat opinia de specialitate a unui psiholog, pentru ca parintii sa-si faca o imagine mai clara despre mecanismele plansului la copii.  Cristiana Alexandra Levitchi, Psiholog

Cristiana Alexandra Levitchi,
Psiholog

Lucreaza in cadrul spitalului dr. "V. Gomoiu", dar si in particular, ca psihoterapeut, psiholog clinician, coach, facilitator constelatii. Ofera servicii de dezvoltare personala individuala si de grup, consultanta, psihoterapie (adulti, cupluri, familie), parenting, coaching, constelatii sistemice/familiale. 

Site: www.sensart.ro

Psihologul a subliniat importanta vietii intrauterine si a mamei pe perioada sarcinii. De asemenea, esential este atasamentul cu prima persoana, aceasta fiind de obicei mama. Insa, din pacate, tot  mai multe mame nu stau acasa in concediul de crestere copil, iar asta creeaza o trauma, considera specialistul. Daca atasamentul copilului nu a fost stabil, copiii sunt mult mai anxiosi.

Cand copilul plange, o face pentru ca nu ii sunt satisfacute niste nevoi fiziologice sau afective. Dar cand copilul plange prea mult, trebuie investigat - conteaza ce se intampla in familie, daca este vreun doliu, daca mama este anxioasa. Trebuie sa facem diferenta intre plansul normal si cel anxios.

Cand un copil plange din orice, ori avem de-a face cu un parinte extrem de critic sau unul depresiv.

Este bine sa fie lasat copilul sa planga atunci cand simte nevoia. Atentie insa! Tot plansul este metoda copilului de a schimba comportamentul parintilor, iar acest lucru se cheama manipulare sau puterea apei. Daca el este un fel de Dl. Goe, atunci plansul lui este strans legat de comportamentul parintilor.

Mecanismele plansului la copiiSunt mai plangaciosi copiii care au mame supraprotective, care fac totul pentru ei si nu le permite sa faca nimic singuri. Insa un copil trebuie crescut si invatat sa fie si independent.

Trebuie sa impui limite bune copilului pentru a nu-ti face rau lui sau altuia. Plansul trebuie sa fie adecvat, copilului trebuie sa-i explici de ce te-ai suparat sau ai facut o anumita actiune. Cuvantul "rusine" nu trebuie folosit, ci trebuie sa-i oferim niste argumente logice. La 2 ani poate nu merge, dar la 5 ani sunt multi parinti care nu pun deloc limite copiilor, iar acestia au toleranta la frustrare foarte joasa pentru ca nu li s-a pus limite cand trebuia.

Multi parinti le lasa pe fete sa planga prea mult, iar baietilor le spun ca trebuie sa fie barbati. Atitudinea este diferita, dar nu este buna nici una, nici alta. Este o chestiune de educatie, probabil ca asa au fost crescuti si parintii, ca trebuie sa fii puternic.

Orice adult plange cand este trist, dar totodata li se spun baietilor ca acest lucru este rusinos. Dar noi, adultii, nu plangem?

Nu este bine sa plangem din orice. Nu este bine nici sa ne abtinem sa nu plangem. Este normal sa ne traim tristetile.

La final, medicul homeopat a sfatuit mamicile ca, in cazul aparitiei unei raceli, sa apeleze cu incredere la echinaceea, propolis si vitamina C, pentru a ajuta organismul sa lupte. De asemenea, pentru fiecare copil in parte, exista si un tratament homeopat mai profund, dar care este stabilit de catre medic in urma unui consult amanuntit.

Articolul urmator
Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de un an a fost pălmuit în public de un barbat complet necunoscut, deranjat de plânsul lui
    Un copil de un an a fost pălmuit în public de un barbat complet necunoscut, deranjat de plânsul lui

    În Barcelona, un copil de numai un an a fost pălmuit și amenințat cu moartea de un bărbat străin. Tatăl a acționat rapid, dar motivele rămân necunoscute.

    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta
    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta

    În primele luni de viață ale bebelușului, mamele sunt în alertă continuă. Fug din duș sau de la bucătărie doar pentru că au auzit un plânset. Când ajung...

    Fiica mea este agresată din cauza numelui ei. I-am spus că mama ei l-a ales
    Fiica mea este agresată din cauza numelui ei. I-am spus că mama ei l-a ales

    Un tată de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit.com, că a fost nemulțumit de numele pe care soția lui l-a ales pentru fiica lor încă de când l-a auzit...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!
    Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!

    Trei copii din Iași au ajuns la spital, împreună cu mama lor, după ce soba din casa lor s-a defectat și a început să emane fum necorespunzător.

    Am decis să adopt doi copii adolescenți, deși am doar 23 de ani. Nu sunt luată în serios ca mamă, din cauza vârstei...
    Am decis să adopt doi copii adolescenți, deși am doar 23 de ani. Nu sunt luată în serios ca mamă, din cauza vârstei...

    O tânără din Statele Unite a adoptat doi copii adolescenți, deși este doar cu câțiva ani mai mare decât ei, ea având 23. Problema este că oamenii nu o iau...

    Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament
    Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament

    Mary nu mai ține minte de câte ori a sunat la salvare în ultimii ani, speriată că își va pierde băiețelul. De când s-a născut, micuțul Henry, în...

    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată
    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată

    Șapte ani și familiile bebelușilor care au pierit din cauza unor infecții nosocomiale la Maternitatea Cuza Vodă din Iași nu au primit niciun răspuns! Dosarul este încă pe...

    © 2024 Qbebe