În fiecare seară mă strecor în patul Anyei și, înainte să adoarmă, povestim amândouă despre ziua fiecăreia. Uneori ni se alătură și tati. Sunt acele 30 de minute la final de zi când, așa cum spun americanii, ”îi scobesc mintea” (pick the brain) ca să o cunosc mai bine, să o înțeleg și să fim, pur și simplu, împreună. Deși locuim în aceeași casă și stăm izolați de la începutul pandemiei, și toți avem activitățile zilnice online, nu apucăm să comunicăm prea mult în timpul zilei, sau, cel puțin, nu calitativ.
În astfel de momente am descoperit că fiica mea, de 9 ani și jumătate, are un simț al umorului grozav, că este super creativă, că are replică pentru orice și că are puterea, la vârsta ei să își asume greșelile și defectele.
În astfel de momente, ca mamă, am mici șocuri de parenting, care îmi spun cu vârf și îndesat că vremea bebelușiei s-a dus și că acum Anya are mai puțin nevoie de noi pentru lucruri de bază și mai multă nevoie pentru susținere, iubire necondiționată și înțelegere. În astfel de momente descopăr cât de grozavă este relația mamă-fiică și că îmi doresc să fiu pentru ea mai mult o prietenă, decât un dictator. Pentru că ador conversațiile cu ea din fiecare seară, au devenit mai interesante, mai amuzante și mai intense decât cele cu adulții.
Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis
”- Mami, ce ai? Azi ești cam tristă.
- Nu sunt tristă, sunt un pic dezamăgită de oameni, de la articolul pe care l-am scris despre vaccinare. Reacțiile unor oameni, comentariile lor, de fapt, m-au dezamăgit.
- Tu mi-ai spus că oamenii sunt răi, adică bullies, când au o viață rea și vor să se răzbune pe alții pentru asta. Ca atunci când colega mea s-a enervat că nu am vrut să intru pe grupul ei de whatsapp și m-a amenințat și mi-a vorbit urât. M-am gândit că ea probabil nu are prea mulți prieteni. Și am intrat apoi. Ce poți să faci tu ca să le faci lor viața mai bună?
- Bună întrebare. Probabil că tot ce pot face este să nu le răspund cu aceeași răutate. Poate că dacă sunt tratați cu bunătate, dacă nu pe moment, măcar cu timpul, se vor schimba, măcar puțin.
- Dar ce ți-au zis?
- Că ar trebui să fiu plătită că am făcut vaccinul.
- Eh, na! Parcă vaccinul e gratis, nu? Trebuia să îi spui că cele mai frumoase lucruri în viață sunt gratis. Uite, eu sunt cel mai bun exemplu. Sau când mă joc cu Mia. Așa și vaccinul. E gratis și e frumos că ne ajută să mergem iar în parcuri de distracții.”
Vă spun eu că jumătatate de oră pe zi în care acordați toată atenția voastră copilului, indiferent de vârsta lui, poate să schimbe vieți și destine. Astfel de mici conversații pot să rămână în memoria emoțională a copilului pentru tot restul vieții și mici sfaturi sau vorbe să devină pentru el cărămizile fundației lui de adult. Și, de cele mai multe ori, aceste 30 de minute devin mai importante pentru noi decât pentru ei, pentru că, iată, după o zi mai puțin plăcută, cele mai frumoase lucruri chiar sunt gratis.