Adevărul este că desenele animate pot avea un impact benefic asupra copiilor, atâta timp cât nu sunt vizionate în exces. Urmărind desenele animate preferate, cei mici își îmbogățesc vocabularul și învață și o limbă străină, dacă episoadele nu sunt dublate în limba română. Exact așa cum am învățat noi engleza din desenele animate de pe Cartoon Network! De asemenea, animațiile stimulează creierul și contribuie la dezvoltarea imaginației și creativității. Asta pe lângă faptul că reprezintă o formă de distracție și de relaxare pentru cei mici.
Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra anumitor animații și spun că unele pot fi periculoase pentru micuții noștri. Potrivit telegraph.co.uk, Disney interzice câteva filme animate clasice copiilor sub 7 ani, din cauza unor scene care ar conține stereotipuri sau prejudecăți rasiale.
Astfel, animatii celebre precum „Peter Pan”, „Dumbo”, „Cartea Junglei” și „Pisicile Aristocrate” nu mai sunt accesibile copiilor mici, pe platforma de streaming video Disney+, deţinută de compania Walt Disney. Ele pot fi totuși accesate de pe un cont de adulți și sunt însoțite de avertismente referitoare la conținutul rasist și la acțiunea negativă prezența în respectivele animații.
„Acest program conține descrieri negative și/ sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri”, este mesajul care apare atunci când cineva vrea să vizioneze una dintre cele patru animații clasice, potrivit Digi24.
De ce interzice Disney animațiile clasice copiilor sub 7 ani
Decizia plaformei Disney+ a iscat deja controverse și mulți se întreabă care sunt, concret, argumentele pe care își bazează decizia. Explicațiile vin tot din partea companiei!
Foto: Pixabay
Dacă ai urmărit clasică animație „Pisicile aristocrate” cu siguranță îți amintești că la un moment dat, în timp ce personajele cânta celebra melodie „Everybody wants to be a cat”, apare o pisica galbenă care cânta la pian cu bețișoare chinezești. Ei bine, Disney+ explică faptul că această animație portretizează în mod rasist persoanele asiatice.
Citește și: 6 desene animate pe care copiii nu ar trebui să le vadă niciodată
„Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantură proeminentă. Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti”, explică cei de la Disney+, potrivit Digi24.
În filmul „Peter Pan” amerindienii vorbesc o limbă neinteligibilă și sunt deseori numiți «piei-roşii», un termen jignitor, precizează Disney+. De asemenea, la un moment dat Peter Pan și prietenii săi încep să danseze purtând peruci indiene și făcând mișcări exagerate, iar acest lucru, explică Disney+, este o bătaie de joc la adresa culturii amerindienilor.
„Doamna și vagabondul” este o altă animație interzia copiilor sub 7 ani, pe motiv că ar avea mai multe secvențe considerate rasiste și care înfățișează stereotipii culturale. În animația „Dumbo” s-ar face referire la legile segregaționiste Jim Crow aplicate în SUA în perioada 1876-1964, îndreptate împotriva americanilor de culoare.
Ce spune criticul de film Irina Margareta Nistor despre aceste măsuri
Criticul de film, Irina Margareta Nistor, este de părere că aceste măsuri sunt exagerate și spune că argumentele aduse de Disney+ sunt stupide și ridicole fiindcă cei mici nu sesizează toate aceste lucruri, ci se bucură de desenul în sine.
„Mi se pare o exagerare. Așa, absolut în orice poți să găsești câte ceva, dacă ne străduim, mai ales ăștia care am prins și până în 1989, știm foarte bine să găsim absolut oriunde. Așa cum până în 1989, la „Tom și Jerry” dispărea orice masă cu prea multă mâncare pe ea, pe ideea că alimentarele erau goale, cam pe acolo suntem. Copilul nu sesizează lucrurile astea, el se bucură de desenul în sine, de muzică în sine, nu face distincția asta, adică nu deodată o să strige după un coleg de-al lui de culoare „Ce faci, măi, cioară?”. Nu, asta e o prostie. Copilul nu face distincții, tocmai asta e foarte frumos la un copil, el nu face segregări, fiindcă nu are noțiunea”, explică Irina Margareta Nistor, potrivit rfi.ro.
„Pe lângă faptul că-i stupid, bun, interzici copiilor sub șapte ani, copiii sunt acasă, tot părinții lor decid dacă se uită copilul sau nu la filmul cu pricina. Plus că să iei niște clasici, înțeleg să interzici niște filme din astea care sunt prea violente, cu niște personaje urâte că naiba, că toată lumea să-și dorească să arate înfiorător și așa mai departe, adică mi se pare mult mai gravă chestia asta sau tot felul de desene animate de groază, pe când astea sunt unele mai mult decât foarte clasice și nu știu ce le veni deodată”, a mai precizat criticul de film.
- Surse: The Telegraph, Digi24, RFI, DailyMail
- Sursă foto principală: captură YouTube
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com, pixabay.com