Cunostintele si comportamentul sexual al copilului se modifica in functie de:
-varsta;
-lucrurile pe care le observa in jur (inclusiv comportamentele sexuale ale membrilor familiei si prietenilor acesteia cu care intra in contact);
-lucrurile pe care le invata de la adulti (inclusiv conceptiile culturale si religioase privind sexualitatea);
0-4 ani
La inceput, in primii 4 ani, copiii sunt extrem de curiosi in legatura cu organele lor genitale, si vor cauta sa isi observe propriile organe dar si pe cele ale fratilor sau colegilor de joaca, atat in public, cat si in particular.
Isi freaca partile genitale cu mana sau cu un obiect.
Incearca sa atinga sanii mamei.
Isi da hainele jos si vrea adesea sa ramana dezbracat.
Cauta sa vada si alti oameni dezbracati, in special pe cei din aceeasi casa.
Pune intrebari celor mari despre tot ceea ce inseamna organe genitale, nasterea de copii si vorbeste cu prietenii despre aceste subiecte.
|
4-6 ani
- Se atinge in mod intentionat in partile intime ale corpului (adica practica masturbarea), uneori chiar in fata altor persoane; Odata ce copiii intra la scoala, incep sa devina mai interesati de regulile sociale si mai modesti, vor mai multa intimitate, mai ales pe langa adulti. |
Desi masturbarea si micile jocuri sexuale cu alti copii continua, la aceasta varsta incep sa le ascunda fata de adulti, intelegand parca faptul ca nu este un lucru „frumos si bun". Pe masura ce inainteaza spre varsta pubertatii, creste curiozitatea copilului despre comportamentul sexual al adultului si cauta sa gaseasca tot mai mult material (la TV, calculator) despre acest subiect. In aceasta perioada, au tendinta sa spuna intre ei glume si povesti „murdare" cu tenta sexuala.
Cateva sfaturi pentru tine:
1. Daca iti prinzi cumva copilul in unul din scenariile de mai sus (jucandu-se de unul singur sau cu un coleg cu organele genitale sau urmarind materiale „interzise minorilor" pe calculator), incearca sa ramai calma, eventual numara pana la 10. Poti chiar sa inchizi usa putin, sa iti revii, chiar sa vorbesti cu un prieten sau chiar cu sotul, daca e prin preajma, si apoi sa te intorci cand esti pregatita sa intri din nou si sa vorbesti cu el intre 4 ochi.
2. In cazul in care te-a vazut deja, si se simte rusinat, este un moment bun sa ii explici, cu calm, cateva lucruri despre sexualitate si comportamentele sexuale.
3. Pentru a evita cat mai mult situatiile de mai sus, este bine sa fii proactiva. Ia-l si vorbeste din timp cu el despre acest subiect. Copilul tau are nevoie sa fii deschisa cu el si nu sa il consideri un subiect tabu. La urma urmei, sexualitatea este ceva ce face parte din firea omului si trebuie tratat la fel de normal ca orice alt subiect.
|
4. Informeaza-te cu privire la acest subiect si asigura-te ca ai inteles bine ce presupune dezvoltarea sanatoasa sexuala a unui copil.
Tu ai intampinat probleme cu copilul tau privind sexualitatea?