Părinții neimplicați
Acest tip de părinți utilizează adesea expresii precum „Fă ce vrei/ Nu îmi pasă ce faci.". Poate suna straniu, însă din păcate acești părinți există și există într-un număr relativ măricel. A nu te prezenta la evenimentele importante din viața copilului tău sau a nu îi oferi un sfat atunci când tânjește după el reprezintă momente marcante, cu care micuțul va crește.
Citește și Cele 3 tipuri de atașament pe care orice părinte trebuie să le știe
Probleme de atașament
Atașamentul unui copil rezultă ca urmare a relației acestuia cu părinții. Un atașament securizant este reprezentat de o relație în care părinții sunt atenți la nevoile copilului, iar copilul se simte în siguranță în preajma lor, indiferent de situația în care se află. Copilul se va simți încrezător în sine să exploreze lumea din jur, având părinții care îl sprijină, alături. Pe de altă parte, un copil care nu posedă un atașament securizant va întâmpina probleme severe în stabilirea unor noi relații de-a lungul vieții.
Ce probleme vor avea copiii cu părinți indiferenți?
Copiii cu părinți neimplicați vor avea probleme serioase la nivel emoțional - incapacitatea de a-și controla emoțiile (furie nestăpânită, tristețe acută, nevoia de a atrage atenția sau o atitudine extrem de docilă, necaracteristică unui copil). De asemenea, vor întâmpina dificultăți majore în formarea relațiilor și cunoașterea persoanelor noi. Frustrându-se mult mai ușor față de copiii cu atașament securizant, șansele ca ei să nu exceleze în mediul academic sunt foarte mari, cel mai probabil întâmpinând dificultăți severe (absenteism, incapacitatea de a se menține cu lecțiile la zi).
Citește și: Lasă jos telefonul și privește-ți copilul în ochi!
Surse: cdc.gov, psychologytoday.com, livestrong.com