Nu putine sunt cazurile in care copiii refuza sa se desprinda de mama in prima zi la cresa, in prima zi de gradinita sau de scoala. Specialistii avertizeaza ca acesta este rezultatul unui proces de socializare incomplet in perioada prescolara ce determina dependenta de parinti si teama de a intra in contact cu alte persoane. Copilul nu stie sa comunice cu cei care nu vorbesc pe limba sa, nu stie sa-si astepte randul, nu stie sa imparta lucrurile si jucariile, fapt ce-i provoaca de multe ori neplaceri si suferinte. Este usor de inteles de ce va refuza apoi sa se intoarca in aceste locuri, de care il leaga experiente neplacute. Cu timpul, va invata si se va obisnui sa socializeze cu persoanele din jurul sau, insa nu fara costul suferintei si al exercitiului.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-i oferi copilului tau confortul social de care are nevoie si care va vor scuti de suferintele primei despartiri:
Foloseste muzica pentru a comunica
Acesta este primul pas spre socializare, pe care parintii il pot face inca de cand copilul este in fasa; s-a constatat ca muzica este cel mai eficient mijloc de comunicare cu bebelusii, foarte asemanator ganguritului din primele luni de viata. Copilul tau va intelege ca tu incerci sa vorbesti "pe limba lui" si intre voi se va crea o legatura unica, care il va linisti si ii va influenta comportamentul. Mai mult decat atat, conform studiilor, cantatul impreuna din perioada copilariei influenteaza formarea identitatii si ajuta, ulterior, la dezvoltarea creativitatii muzicale.
Incurajeaza-l sa-si faca prieteni
Socializarea in afara familiei este un aspect extrem de important pentru ca acesta va iesi din zona lui de confort pentru a explora noi relatii. Daca in cadrul familiei, acestuia i se permite ocazional sa faca vreo nazbatie, fara a fi pedepsit, in grupurile sociale va fi sanctionat. Acest lucru il va ajuta sa se autodisciplineze, sa fie responsabil de faptele sale si sa suporte consecintele actiunilor lui.
Inscrieti-va in grupuri de socializare parinti-copii
Chiar de la varsta de 1-2 ani, copilul tau trebuie sa intre in contact cu alti copii de varsta lui. Acest lucru este posibil astazi prin participarea la sesiunile de playgroup, unde copiii si parintii deopotriva socializeaza cu persoane de varsta lor, participa la activitati distractive si educative si chiar iau o gustare impreuna. Prin participarea la playgroup, ii dai ocazia micutului tau sa isi faca noi prieteni, sa invete sa imparta, sa nu mai fie timid, sa se spele pe maini inainte de o gustare, gest care va fi impus si repetat de catre toti copiii si chiar sa manance singur, dezvoltandu-si astfel motricitate.
In Bucuresti, exista un loc unde se organizeaza saptamanal sesiuni de playgroup tematice, in care scopul principal este acela de socializare. "Sesiunile de playgroup au fost create in egala masura pentru parinti si copii. Pe langa activitatile de muzica si miscare, desen sau citit povesti care ajuta foarte mult la dezinvoltura si socializarea copiilor, parintii au ocazia de a comunica intre ei, de a-si impartasi experientele si de a primi doza de suport emotional si intelectual de care au nevoie", afirma Alina Tudor, unul din sustinatorii conceptului de playgroup si managerul de programe al Academiei de Creativitate feel smART.
Vei observa ca odata ce copilul tau si-a format comportamentul de socializare cu ceilalti inca din primii trei ani de viata, ii va fi mult mai usor, pe viitor, sa formeze si sa intretina relatii de amicitie. Copilul incepe sa-si contureze personalitate si, cand va merge la scoala, va incepe o noua etapa de socializare in viata lui, mult mai usoara si mai naturala avand in vedere experienta sa de pana atunci.