Colman Noctor, un psiholog specializat pe psihologia copilului și adolescentului din cadrul Centrului de Servicii Medicale St. Patrick a urmărit evoluția generațiilor de-a lungul timpului și a constatat că majoritatea copiilor și adolescenților sunt efectiv epuizați de viață și de sarcinile pe care trebuie să le facă zi de zi. De-a lungul timpului, a susținut în lucrările și prelegerile sale nevoia de pauză pe care trebuie să le-o acordăm copiilor, însă mare i-a fost mirarea când pauza a venit de la sine, din păcate însă.. pentru o perioadă nedefinită de timp și în circumstanțe destul de dificil de digerat.
Poate că pentru mulți dintre noi, adulții, această perioadă a venit ca o gură de aer proaspăt, cu precădere pentru aceia dintre noi care ne confruntam cu stresul sau anxietate. În primă fază, mulți dintre noi am respirat ușurați, însă câteva luni mai târziu, aflați în aceeași situație, impactul la nivel psihologic începe să își facă loc cu pași rapizi, iar dacă pe noi ne afectează destul de puternic, despre un copil ale cărui mecanisme de apărare sunt ceva mai reduse, ce putem spune?
Cercetătorii sunt de părere că de fapt, contrar credințelor și îngrijorărilor noastre, copiii fac față cel mai bine acestei perioade. Se pare că mecanismul lor de reziliență este foarte bine dezvoltat, din ceea ce se poate observa în urma studiilor, iar micuții fac față cu brio perioadei de izolare, în mod special atunci când alături de ei se află un adult responsabil, calm și puternic. În astfel de situații, adulții acționează precum un scut de protecție. Ca urmare a faptului că micuții sunt precum burețeii (aud și văd MULT mai mult decât am crede noi), în momentele tensionate au nevoie de un scut, cu ajutorul căruia informația care ajunge la ei să fie semnificativ filtrată. Desigur că situația nu este tocmai roz, însă atât timp cât un copil percepe optimismul din comportamentul tău și se simte securizat și liniștit, nu are nevoie să cunoască detaliile negative.
Pentru micuți, această perioadă este nici mai mult, dar nici mai puțin decât o pauză: o simplă pauză pe care trebuie să o luăm cu toții, pentru a putea fi bine și pentru a reveni la viața de dinainte, sau cel puțin, la cea mai mare parte din ea. Oamenii de știință privesc cu încredere către viitorul celor mici, fiind aproape siguri că imediat după ce va trece pandemia, aceștia vor putea spune: „Mami, tati, a fost o perioadă dificilă, dar i-am făcut față cu brio!”
Sursa: irishtimes.com
Surse foto: istockphoto.com