Suicidul este de cele mai multe ori comis din disperare, a cărei cauză este adesea atribuită unei boli mentale cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia, alcoolismul sau dependența de droguri. Depresia rămâne, însă, una dintre cele mai frecvente cauze ale suicidului.
O adolescentă reușește să salveze zeci de vieți cu un simplu bilețel
O tânăra adolescentă din Anglia a decis să le dea o mâna de ajutor celor care se gândesc să își pună capăt zilelor, printr-un gest simplu: scrie diferite mesaje pe niște bilețele, pe care mai apoi le leagă de podul Wearmouth din Sunderland.
În bilețele, fata le reamintește oamenilor care vin pe pod cu gândul de a-și pune capăt zilelor, că sunt iubiți, că sunt importanți și că în mod sigur în viață lor există persoane care le-ar simți enorm lipsa dacă aceștia nu ar mai fi.
- „Chiar dacă acum lucrurile îți par foarte dificile, viața ta contează! Ești o lumină strălucitoare într-o lume întunecată, așa că rezistă”;
- „Unele zile sunt mai rele decât altele, dar crede-mă, chiar o să fie bine!”
- „Nu ești singur”.
Citește și: Si copiii pot suferi de depresie
Acestea sunt doar câteva mesaje pe care Paige, adolescență de 21 de ani, le scrie pe bilețele. Fata a început acest proiect în anul 2018, când avea doar 18 ani, iar demersul ei a fost încurajat de poliția locală, care a simțit nevoia să o felicite pe această pentru ceea ce face pentru persoanele care se gândesc să se sinucidă.
„Am considerat că este important să aplaudăm munca depusă de Paige și ajutorul pe care l-a oferit celor din Sunderland care trec printr-o criză de sănătate mintală. Paige a dat dovadă de o înțelegere incredibilă a persoanelor vulnerabile care au nevoie de sprijin, iar acesta este un mod inovator de a ajunge la cei care se află într-un impas. Pentru cineva atât de tânăr, Paige a dat dovadă de o adevărată maturitate și ne-am gândit că ar fi corect să îi mulțumim personal. Ar trebui să fie foarte mândră de ea. Este important să încurajăm oamenii să vorbească și să sensibilizăm publicul cu privire la problemele de sănătate mintală și la impactul acestora asupra vieții oamenilor.”, au explicat reprezentanții poliției locale din Sunderland, Anglia.
Citește și: Pandemia a dublat cazurile! Boala gravă care afectează din ce in ce mai mulți copii
În România, potrivit Alianței Române de Prevenție a Suicidului, în fiecare an, se înregistrează aproximativ 13 decese prin sinucidere la 100 000 locuitori, situându-se pe locul trei în ierarhia circumstanţelor de moarte violentă. Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) este o organizaţie non-profit, care s-a înfiinţat cu scopul menţinerii şi promovării calităţîi vieţîi prin prevenirea actului suicidar. Aceștia oferă suport emoțional tuturor celor aflăţi în criză suicidară şi apropiaţilor acestora, prin serviciul gratuit şi confidenţial de consiliere telefonică.
Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară, îi poți contacta pe specialiștii din cadrul contacta ARPS între 19:00 – 07:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email la sos@antisuicid.ro.
- Surse: scarymommy.com, who.int, antisuicid.ro, wikipedia.org
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com