„Nu faci nimic cum trebuie!"
Un copil are nevoie să știe că nu poate face mereu totul perfect, greșelile fiind ceva normal. Cu cât se va insista să nu greșească, copilul își va pierde încrederea în sine, nu va mai avea curajul să încerce lucruri noi, creativitatea sa devenind limitată, spun psihologii.Pentru a nu se ajunge în această situație, se recomandă să i se spună unui copil că „Este absolut normal să mai greșești câteodată", acordându-i în continuare încredere că poate să reușească.
„Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!"
Aceste cuvinte pot fi și ele dăunătoare dezvoltării emoționale sănătoase a unui copil, consideră specialiștii.
Înainte de a țipa la un copil și a-i cere să se liniștească, ar trebui să fie identificate motivele pentru care a reacționat așa și să conștientizeze faptul că și crizele de furie fac parte din dezvoltarea sa firească. Ele sunt mai frecvente la copiii între 2 și 6 ani, dar sunt prezente și la vârste mai mari, precizează experții în psihologia infantilă. Aceștia dau părinților următorul sfat: o atitudine care nu-i va dăuna copilului, ajutându-l totodată să învețe să-și înțeleagă și să-și exprime emoțiile, ar trebui să se bazeze pe:
• Reducerea stresului (Atât pentru copil, cât și pentru părinte)
• Încercarea de a empatiza cât mai mult cu copilul, arătându-i că nu este singur când suferă
• O discuție menită să-l ajute pe copil să înțeleagă ce l-a supărat și cum ar trebui să procedeze pentru a evita să aibă de suferit
„Nu te mai saturi, mereu vrei și vrei"
Psihologii îi avertizează pe părinți că această replică îi poate face rău unui copil. Explicația lor este: auzind aceste cuvinte, copilul se va simți limitat și va crede că nu este normal să-și dorească mai mult de la el, de la viață. Cu timpul, se va obișnui să se resemneze și nu va mai avea inițiativă.
Urmând sfatul specialiștilor, un părinte ar trebui să-l încurajeze pe copil să se autodepășească, să îi transmită că nu este nimic rău în a vrea mai multe de la el și de la cei din jur, că este important să facă eforturi în acest sens.
Surse:
www.adevarul.ro, www.redbookmag.com, www.raisingchildren.net.au