Si am inteles importanta acestor clipe cand am lasat-o cu bunica in una dintre seri. La intoarcere am intrebat-o daca a adormit usor. Si am aflat ca nu a vrut sa i se citeasca povestile, nu si-a dorit nimic special, nu a stat de vorba cu buni, a pus capul pe perna si pur si simplu a adormit. Astfel, am realizat, ca, de fapt, Anya nu tine neaparat la acele povesti, nu isi doreste sa le auda, ea, de fapt, isi doreste sa aiba parte de atentia pe care i-o oferim cand i le citim.
Apoi, am rasfoit cartile de psihologie, si, dupa cateva sute de pagini studiate cu atentie, am tras o concluzie importanta pentru noi si pentru copilul nostru: acele 10 minute pe care le petrecem seara discutand cu ea si citindu-i povesti sunt cele mai importante 10 minute din zi pentru ea. Sunt totul! Totul pentru dezvoltarea ei emotionala, totul pentru dragostea ei de la si pentru parinti, totul pentru sentimentul de siguranta pe care trebuie sa i-l ofere sanul familiei.
De-a lungul zilei, copilul, indiferent daca si-o petrece alaturi de noi sau nu, are parte de suisuri si coborasuri. Este dezamagit, entuziasmat, suparat, trist sau vesel, este toate emotiile la un loc. Viata unui copil este agitata, ametitoare, bulversanta pentru el. Si poate ca in acel moment, cand emotia puternica il copleseste nu intelege, nu-si poate explica ce se intampla cu el si nu ne poate cere ajutorul. Iar cand vine vorba de emotiile negative, efectele pot sa fie uneori dramatice in dezvoltarea lui emotional.
Aici intervin cele mai importante 10 minute!
Indiferent de varsta lui, ca are 1 an sau 8 ani, copilul are nevoie de atentia parintilor sai, iar cel mai sensibil moment este cand copilul asteapta somnul, cand este relaxat, satul, linistit si te vrea alaturi de el. Acela este momentul cand la 1 an, chiar daca nu iti intelege prea bine vorbele, va asocia vocea ta, ochii calzi, mangaierile, cu dragostea pe care i-o porti, cand la 2 ani va alunga toate emotiile negative ale zilei, pentru ca tu ii oferi dragoste si atentie, cand la 4 ani iti va destainui cele mai mari bucurii ale lui dar si cele mai adanci temeri ale zilei, cand la 8 ani va intelege ca a fi mai mare nu inseamna sa porti povara unei zile grele.
Aceste 10 minute pe zi sunt cele mai importante pentru dezvoltarea emotionala a copilului tau. In aceste 10 minute intreaba-l cum i-a fost ziua, priveste-l in ochi, asculta-l, nu-l judeca, nu ii spune niciodata nu si nu incerca sa repari nimic. Tot ce trebuie sa faci este sa fii acolo, langa el!
Cu drag,Gabriela Paladi
Redactor Sef Qbebe