Sa privim si noi inapoi, la varsta de 6 ani si sa ne amintim care erau acele jucarii magice, care ne-au colorat copilaria si care ne-au oferit amintiri nepretuite dar si acel oftat prelung pe care il respiri cand citesti aceste randuri. Gabriele Galimberti este nascut in Arezzo, Italia, in 1977 si de mic a fost cucerit de fotografie si de ideea de a reda realitatea prin proprii sai ochi, cu ajutorul lentilei aparatului de fotografiat. Recent el s-a intors dintr-o calatorie de 18 luni in jurul lumii, si a impresionat cu proiecte minunate, care duc fotografia documentara si de calatorie catre un succes binemeritat. Proiectul Toy Stories spune, printr-o simpla fotografie, povestile copiilor din prezent, copii din cele mai diverse colturi de lume, fotografiati fiind in mediul in care ei se simt acasa, alaturi de jucariile preferate. Proiectul lui Galimberti doreste sa sublinieze un adevar general care depaseste granitele figurate ale timpului dar si cele reale ale natiunilor: Copiii vor sa se joace!
Jucariile nu tin cont de spatiu!
"Copiii mai bogati erau mult mai posesivi. La inceput, nu ma lasau sa le ating jucariile, si aveam nevoie de mai mult timp ca sa ma lase sa ma joc cu ei, spune fotograful italian. "In tarile mai sarace, a fost mult mai usor. Chiar daca aveau numai 2-3 jucarii, nu prea le pasa. In Africa, copiii se joaca mai mult pe afara, cu prietenii lor. Pe de alta parte, fotograful spune ca atunci cand vine vorba de functiile jucariilor, imaginatia copiilor este foarte asemanatoare, si nu exista diferente in acest sens, indiferent de mediul in care creste copilul. Asa ca o fetita din Malawi crede, ca si un baietel din Texas, SUA, ca dinozaurul de jucarie o protejeaza de monstrii noptii. Diferenta este ca baietelul din Texas considera monstrii oamenii care rapesc copiii, pe cand fetita din Malawi se teme de animale veninoase.
SUA, Texas
Malawi
Tot ele, jucariile, reflecta si lumea in care fiecare copil s-a nascut. Galimberti spune ca o fata din Mumbai iubeste Monopoly pentru ca iubeste ideea de a construi case si hoteluri in tara ei, pe cand un baiat din Mexicul rural iubeste camioanele, pentru ca le vede zilnic trecand catre plantatia de zahar de langa satul lui.
Mumbai, India
Mexic
Si, in final, fotograful spune ca jucariile preferate ale copiilor reflecta si dorintele si ambitiile acestora. "Facand asta, am invatat mai multe despre parinti decat despre copii." O mama din Letonia lucreaza ca sofer de taxi, si ii ofera fiului ei numai masinute; fata unui fermier italian are ca jucarii preferate lopatele, greble si o roaba. De asemenea, parintii din Orient si Asia isi fortau copiii sa fie fotografiati, chiar daca la inceput erau emotionati sau suparati, pe cand in Europa si in America parintii erau "foarte relaxati si imi spuneau sa fac ce doresc, atata timp cat copilul nu este deranjat de asta.", mai spune Galimberti.
Letonia
Italia
Jucariile nu tin cont de timp!
Revenim si pe meleaguri romanesti, si intrebam mai intai generatia anilor '80-'90 cu privire la jucariile preferate. Raspunsurile apar neintarziat, si oarecum unanime: papusile Barbie si Cindy, masinutele, roboteii si animalele de plus. Imaginatia pare-se ca era, este si va ramane baza unei copilarii fericite. Denisa ne spune ca "jucariile mele preferate erau o ratusca de plus si doua papusele mici, tot de plus, cu care ma jucam toata ziua impreuna cu fratele meu. Le primisem de Craciun si, initial, nu mi-au placut. Dar, datorita fratelui meu, au inceput sa imi placa de cand inventaseram impreuna o poveste cu cele trei personaje, care, in fiecare zi, traiau noi aventuri. Erau cele mai fericite momente pentru mine."
Aspectul jucariilor nu este deloc important, ci mai degraba mesajul social si emotional pe care il transmit. Mihaela ne spune ca jucaria ei preferata "era un urs foarte moale facut din material de fas, primit de la o matusa batrana din satul bunicilor. Arata in ultimul hal, ca il purtam peste tot, dar nu as fi renuntat deloc la el (chiar si acum il mai am pe dulapul din dormitor)". Aceasta pasiune pentru anumite jucarii, pentru povestea din spatele lor, pentru simbolul lor se regaseste si in sufletul copiilor generatiei 2000. In afara de dezvoltarea tehnologiei, de aparitia tabletelor, a computerului, a televizoarelor si telefoanelor inteligente, nu s-au produs prea multe schimbari in lumea grozava a jucariilor preferate de copii.
Asa cum ne arata Galimberti, jucariile transcend spatiul, timpul si chiar si materia. Nu conteaza tara unde copilul traieste, nu are importanta capacitatea financiara a familiei lui: o fetita de 6 ani din Haiti se va juca la fel de curat si frumos cu o papusa Barbie precum o alta fetita dintr-o familie bogata din Italia, la fel si un baietel din Lebanon, care va conduce masinuta lui de jucarie pe soselele imaginatiei cu la fel de mult entuziasm precum un baietel din Islanda. Iar pentru un copil pretul unei jucarii nu are importanta, importanta este povestea pe care el o creeaza cu acea jucarie. Gabriela ne spune ca jucariile ei preferate erau "albia pe care o foloseam pe post de masina si cazemata din scaune si paturi."
Haiti
Italia
Lebanon
Islanda
Asa se intampla si cand vorbim de granitele timpului: copilul tau, de 6 ani, se joaca cu setul de animale de ferma la fel de captivat precum te jucai si tu, cand ofereai animalelor personalitate si construiai in imaginatie cele mai frumoase lumi si povesti. Iata un detaliu care ne ofera oarecum un confort sufletesc, noua parintilor. Este minunat sa observam modul in care se joaca copiii nostri, este si mai minunat sa vedem ca prefera aceleasi jucarii pe care le preferam si noi, si, superlativul apare o data cu unul dintre cele mai mari daruri pe care copiii nostri ni le ofera: sansa de a ne retrai copilaria. Pe de alta parte, dragi parinti, trebuie sa subliniem ca atat pentru copilul din Africa, care traieste intr-o scorbura de copac, cat si pentru copilul din Los Angeles care are propria lui casa din lemn construita in copac, copilaria inseamna joaca, imaginatie si iubirea neconditionata a parintilor.
Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor Sef Qbebe
Iata si restul de fotografii din galeria de poze a proiectului Toy Stories, semnat de fotograful Gabriele Galimberti:
Kenya
China
Ucraina
Egipt
Indonezia
Zanzibar
Africa de Sud
Australia
Algeria
Tailanda
Filipine
Malaiezia
SUA
Zambia
Maroc
Suedia
Costa Rica
Nicaragua
Zanzibar
Surse: The Times Magazine, www.gabrielegalimberti.com