S-a dus la mormântul copilului său de ziua fratelui său geamăn
Un tată de peste hotare a apelat la o rețea de socializare pentru a vorbi despre pierderea enormă pe care el și soția sa au suferit-o: unul dintre copiii lor gemeni a murit la scurt timp după naștere. De atunci, an de an, tatăl se străduiește să ajungă la mormântul fiului dispărut chiar în ziua aniversării copiilor săi. Pentru „Reddit”, bărbatul a mărturisit că:
„Fiul meu a avut un defect din naștere și de aceea a trăit numai trei ore. A primit un nume, a avut doi părinți care l-au iubit și acum are un mormânt în cimitirul local, fiind îngropat alături de alți membri ai familiei noastre. Sora lui geamănă, care s-a născut perfect sănătoasă, a împlinit cinci ani săptămâna trecută.
În fiecare an, de aniversarea copiilor mei, mă duc să vizitez mormântul fiului meu. De obicei soția mea mă însoțea, însă în acest an a refuzat să facă asta. I-am respectat decizia, însă eu tot m-am dus la cimitir.”
Soția lui a fost deranjată de gestul său
Aceasta i-a reproșat soțului ei că „trăiește în trecut” și, mai mult decât atât, s-a supărat pentru că s-a dus la cimitir de ziua fiicei lor, rămasă în viață. De atunci, mama a refuzat să mai stea de vorbă cu soțul ei, așa cum reiese și din confesiunea pentru sursa citată:
„Săptămâna trecută, după ce m-am întors de la cimitir, am avut o confruntare cu soția mea. Mi-a zis că „s-a săturat de mine pentru că trăiam în trecut.” Mi-a reproșat mai multe lucruri care m-au afectat, însă cel mai mult m-a durut a fost când mi-a zis: „El este mort, abia dacă a trăit! M-am săturat să dispari mereu ore în șir chiar în noaptea aniversării fiicei mele. Încep să cred că îl iubești mai mult decât pe ea și decât pe mine.”(Mă duc întotdeauna la cimitir după ce fiica mea merge la culcare.)
M-am simțit îngrozitor. Nu mă gândeam că are astfel de sentimente. După aceea, am fost furios pe soția mea pentru că a spus despre fiul nostru că „abia dacă a trăit”. Îmi este rușine să recunosc faptul că am țipat la ea, iar în momentul de față s-a mutat la părinții ei. Mi-am cerut scuze pentru răbufnirea mea prin mesaje pe telefon, însă ea nu mi-a răspuns. Faptul că nu își dorește să discute cu mine mă face să cred că am făcut ceva de neiertat. Oare sunt o persoană rea?”
Părinții care și-au pierdut unul dintre copii au parte de susținere în mediul online
După ce au văzut postarea tatălui care a povestit că a fost la mormântul fiului său chiar în ziua aniversării fiicei sale, rămasă în viață, utilizatorii de „Reddit” nu au ezitat să-și exprime susținerea pentru părinții care au trecut printr-o grea pierdere. Pe de o parte, tatălui nu i se reproșează faptul că a ales să meargă la mormântul fiului său. Pe de altă parte, părinții sunt sfătuiți să se adreseze unui terapeut care să-i ajute să facă față mai ușor durerii. Iată câteva exemple de asemenea comentarii, disponibile chiar în sursa menționată:
- „Nu ești o persoană rea. Poți să-ți exprimi durerea așa cum simți nevoia. Cred că răbufnirea soției tale are legătură cu încercarea ei de a trece peste durere. Faptul că își dorește să meargă înainte în felul ei nu te obligă să procedezi și tu în același mod. Cred că v-ar prinde bine să vă adresați unui terapeut specializat în consilierea după moartea unui copil”;
- „Nu cred că ești o persoană rea. Ai nevoie de psihoterapie. Îmi pare rău că ai suferit o asemenea pierdere”;
- „Nu ești deloc o persoană rea. Nu există o modalitate greșită sau corectă prin care alegi să îți plângi copilul. Niciunul dintre voi nu ați greșit cu nimic”;
- „Ai tot dreptul să îți plângi copilul, iar soția ta greșește pentru că încearcă să te oprească să mai faci asta”;
- „Faptul că vizitezi mormântul fiului tău de ziua lui nu este greșit. Nu este ca și cum te-ai duce la cimitir zilnic și ți-ai neglija familia. În plus, te duci acolo după ce fiica ta merge la culcare. Încerci să-ți onorezi copilul dispărut. Din acest punct de vedere, nu ești o persoană rea. Însă trebuie să iei în calcul faptul că soția ta vede gestul său ca pe o modalitate de a se întoarce iar la durerea resimțită. Pierderea unui copil este extrem de greu de imaginat, iar tu și soția ta îi faceți față în mod diferit. Modul în care tu încerci să faci asta îi îngreunează ei modul de a face față durerii. Ca să vă rezolvați problemele, este necesar ca amândoi să începeți să înțelegeți toate acestea”;
- „Este clar că trebuie să apelați la consiliere. Tatăl alege să plece singur la cimitir, prin urmare presupun că mama nu îl însoțește nu pentru că nu își dorește, ci pentru că fiica lor este în viață și nu vrea să-i serbeze aniversarea în fața unui mormânt. Dacă fetița doarme, înseamnă că mama rămâne acasă pentru că nu o să-și lase copilul singur. Prin urmare, ceea ce se întâmplă este că tatăl pleacă, iar mama rămâne dintr-odată singură, prinsă între a celebra o aniversare și a jeli în urma unei pierderi. De ce nu mergeți în vizită la cimitir cu o zi înainte de aniversare sau după aceea, iar în ziua respectivă să stați împreună și să vă alinați unul pe altul?”;
- „Nu ești o persoană rea, însă este clar că în mariajul vostru sunt probleme. Recomand să mergeți la consiliere, este clar că ea simte ceva. Ceea ce simțiți nu este greșit, nici în cazul ei, nici în cazul tău. Este soția ta și trebuie să treceți prin asta împreună. Ceea ce ai făcut nu este de neiertat și sper că și tu o vei ierta pentru ceea ce ți-a spus. Totodată, cred că ea a încercat să fie sinceră cu tine...”
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik
Surse articol: kidspot.com.au, reddit.com