Un studiu publicat în luna martie a acestui an în „Psychiatry Research” a analizat copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani în scopul de a afla date suplimentare față de alte studii. Coordonatorii studiului au vrut să sesizeze în special tendințele de a-și face rău singuri ale adolescenților și să constate dacă aceste tendințe nu își au cumva originea în anii de copilărie.
Concluzia studiului a fost că aproape 60% dintre fetele cu mame care le critică în mod constant au tendințe non-suicidare de a-și face rău sigure (de exemplu, să se taie sau să se ardă). Pentru a se ajunge la această concluzie, specialiștii le-au rugat pe mamele fetelor să vorbească în continuu, timp de 5 minute, despre copiii lor, despre cum este relația între ei. Acestea au fost înregistrate și după aceea s-a analizat nivelul de criticism din vorbele lor.
Cei care au inițiat studiul au detectat și manifestări specifice pentru fetele criticate des de mamele lor: stări de anxietate și depresive, în procente mai ridicate decât la fetele care nu aveau mame care le criticau în mod frecvent.
Scopul experților care au coordonat studiul menționat este ca pe viitor să-și concentreze atenția asupra impactului pe care îl au criticile venite de la tați sau de la alți adulți importanți din familie asupra copiilor. O altă intenție a lor este să sesizeze și efectele mesajelor pozitive, de susținere.
Psihologii îi sfătuiesc pe părinți să-și analizeze copiii ca să poată observa din timp manifestările specifice unei persoane care își face rău singură. Printre acestea se numără: o stare permanentă de anxietate, de irascibilitate, dificultatea de a stabili relații sănătoase, tendința de izolare, purtarea de haine cu mâneci lungi când nu ar fi cazul, deținerea unor colecții de obiecte ascuțite sau purtarea de bandaje.
Surse:
www.iheartintelligence.com, www.parenting.trendolizer.com, www.psypost.org