5 lucruri pe care copilul tău le învață prin joacă:
1. Joaca îl ajută să comunice mai eficient
Fie că se joacă singur, fie că în grup cu alți copii, această activitate îl poate ajuta pe cel mic să își dezvolte calitățile de a comunica eficient cu cei din jurul său și de a-i asculta în același timp pe interlocutori. Când se joacă în grup, copilul tău învață să comunice cu scopul de a organiza grupul și de a împărtăși idei cu ceilalți. Mai mult, atunci când ajunge la o neînțelegere cu alți copii, poate învăța să negocieze și să caute să atingă un numitor comun cu toți ceilalți.
2. Joaca îl ajută să fie mai sociabil
Când participă la un joc împreună cu alți copii, cel mic învață să lucreze cu alții având un țel comun. Deși unul dintre ei va conduce grupul, tot va trebui să fie atent la nevoile celorlalți din jurul său. Astfel, cu toții învață să negocieze, să coopereze și să împărtășească, piloni de bază în dezvoltarea calităților sociale de care va avea nevoie mai departe în viață. Mai mult, prin joacă, cei mici învață să își parcurgă și să își înțeleagă mai bine emoțiile.
3. Își dezvoltă abilitățile motorii și gândirea critică
Gândirea critică înseamnă abilitatea de a analiza și filtra o informație pentru a o înțelege în contextul în care se află, acest lucru implicând atenția, memoria, controlul și flexibilitatea. Joaca fizică mai ajută în dezvoltarea abilităților motorii, care mai departe îi pot facilita rezolvarea mai simplă a situațiilor stresante. Prin abilități motorii înțelegem la început mersul, alergarea și înotul, pentru ca mai apoi să vorbim despre scris, desenat sau utilizat un computer.
4. Îl ajută să dobândească mai multă încredere în sine
Încrederea de sine este una dintre cele mai importante abilități pe care un copil trebuie să le deprindă încă din primii ani ai vârstei sale. Fără încredere, acesta nu va fi în stare să ia decizii, să își asume riscuri și să încerce lucruri noi. Mai departe în viață, lipsa de încredere poate avea repercusiuni mult mai mari și mai severe.
5. Joacă îl ajută să fie mai creativ
Atunci când gândirea critică și dezvoltarea tuturor celorlalte calități lucrează împreună apare și abilitatea celui mic de a crea lucruri noi. Fie că se preface că este un personaj de desene animate sau un super erou, imaginația se dezvoltă de la vârsta de doi ani și nu ar trebui constrânsă de către cei din jurul său. Prin jocuri care stimulează imaginația, cel mic poate trece zilnic prin scenarii diferite, poate să-și dezvolte reacții diferite și să descopere noi soluții pentru diverse probleme.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Romrodphoto