1. Fericirea nu o găsești, se creează.
2. Lucrurile se rezolvă întotdeauna. Uneori trebuie să muncești din greu pentru asta, dar numai încearcă și vei fi surpins de ceea ce se poate întâmpla.
3. Dacă ai de gând să faci ceva, fă acel lucru bine.
4. Fă întotdeauna lucrul corect, muncește mult și dă-ți silința. Nepoata acestei bunici afirmă următoarele: Chiar când eram extrem de tânără, ne învăța să trăim o viață de calitate. Era cea mai bună prietenă, crea tot felul de jocuri și cântece pentru noi și nu era niciodată obosită de nepoții. Nu risipea lucruri și o vedeai adesea adunând firimituri din bucătărie pentru a le oferi păsărilor. Era un om extraordinar pe care nu-l voi uita niciodată.
5. Gândește înainte de a vorbi. Vorbește clar și suficient de tare pentru ca cealaltă persoană să înțeleagă ce spui.
6. Fă ce este corect, indiferent de situație, dar nu te lua prea în serios. Nepoata acestei bunici afirmă: Ea găsea întotdeauna un motiv să râdă, era asistentă medicală și activistă veche pentru tot felul de cauze umanitare.
7. Nu te prosti niciodată decât dacă ești într-un loc de joacă.
8. Fii bun cu tine însuți valorificându-te pe tine. Nepotul acestei bunici spune: Prietenii săi îi spuneau Anna, iar cei dragi i se adresau cu Nana. A purtat o luptă îndelungată cu boala Alzheimer cu mulți ani în urmă. Până în ziua de astăzi încă îi pot auzi vorbele care m-au îndrumat și m-au întărit prin vremuri bune și mai puțin bune.
9. Nu face niciodată nimic care ar putea răni pe cineva.
10. Râzi întotdeauna și distrează-te cu tot ceea ce faci. Nepoata acestei bunici afirmă: nu a spus de fapt niciodată acest lucru, a trăit-o în fiecare zi. A râs în fiecare zi, a făcut tot felul de farse și pur și simplu s-a distrat. M-a învățat să fac întotdeauna tot ce pot mai bine și să mă bucur de viață.
11. Elimină răceala din viața ta. Iar dacă nu faci asta, oamenii vor fi și ei la rândul lor reci cu tine. Vrei să fii plăcut. Fii cald și prietenos.
12. Nicio cunoștință nu este vreodată inutilă. Nepoata acestei bunici spune: indiferent ce anume mi-a atras curiozitatea, fie că este vorba de astronomie, istorie sau să învăț să croșetez, m-a încurajat să învăț și de obicei mi-a și făcut rost de cărțile necesare.
13. Fără prosteli (nu stricăciuni). Ești un musafir în această lume și trebuie să te comporți ca atare.
14. Asigură-te că stai cu familia la masă în fiecare seară și mâncați împreună. Nepoata sa susține: Bunica mea chiar mi-a insuflat importanța și valoarea familiei, grija și sacrificiul pentru binele altora. Cele mai importante lecții însă pe care le-am învățat de la ea au fost prin modul în care s-a comportat ca om. A arătat familiei că dacă poți crede în tine, depui efortul necesar, chiar poți deveni și face tot ceea ce-ți propui.
15. Respectă-ți promisiunea și fii o persoană capabilă. Umerii tăi se vor mări atunci când vei deveni o persoană responsabilă.
16. Fă o treabă bună. Nepoata sa afirmă: Când bunica mea era pe patul de moarte și ne luam rămas bun, iar eu trebuia să plec către o afacere importantă de rezolvat, aceste cuvinte pline de înțelepciune mi le-a adresat. Abia putea vorbi, dar a dorit să-mi spună aceste lucruri întreaga viață. Cuvintele sale au rămas cu mine pe parcursul întregii vieți, ajutându-mă să mă gândesc la toate lucrurile pe care a trebuit să le depășească și la modul exemplar de dedicare și muncă asiduă care au condus la multe lucruri bune în pofida circumstanțelor dificile.
17. Atunci când ți se cere ceva, fă acel lucru imediat. Altfel, poți uita dacă amâni. Obediența și respectul elimină lenea și cearta.
18. Faptele vorbesc mai tare decât cuvintele. Nepotul acestei bunici spune: bunica mea nu era genul de om cu multe cuvinte, dar a ținut cont de filosofia de mai sus. Dedicarea sa pentru familie era puternică. În anii 1930 viața era grea, iar banii dificil de câștigat. Dar bunica mea merge până la locul de muncă și înapoi pe jos doar pentru a face economie pe biletul de autobuz.
A strâns ban cu bani până când și-a putut permite un set de badminton pentru pauza fiului său de la școală. Băiatul prețuiește și acum acel set, dar mai ales nu uită niciodată lecția de auto-sacrificiu pentru binele copiilor.
19. Fii atent și ascultă. Fii atent când cineva vorbește cu tine. Privește omul drept în ochi. Ascultă cu atenție și repetiția nu va fi necesară.
20. Spune te rog și mulțumesc. Respectă cealaltă persoană, indiferent cine este sau ce face și nu îi spune nimănui să tacă din gură. Nepoata acestei bunici povestește: Bunica mea era cea mai drăguță persoană pe care am cunoscut-o - blândă, de ajutor, generoasă, plină de respect, amuzantă, intuitivă, recunoscătoare, caldă și amuzantă, veselă, creativă, mereu dornică să învețe, plină de resurse, iubitoare și plină de compasiune. Este cea mai bună prietenă pe care o port zilnic în suflet și, de altfel, îi port și numele.
21. Hainele nu trebuie să stea pe podea. Podelele pot fi pline de praf și de mizerie. Când pleci de acasă, fii atent să ai un aspect curat și proaspăt.
22. Nu fi ultima care pleacă de la petrecere. Lasă-i întotdeauna cu gândul că și-ar fi dorit să fii acolo. Nepoata acestei bunici își amintește: Când eram în liceu, asta mi-a spus bunica mea. Am iubit acea femeie.
23. Doar un prost își cheltuie banii pe care îi câștigă sau îi primește. Este groaznic să nu ai bani.
24. Sinceritatea în viață înseamnă să fii sincer cu tine însuți, cu cei din jur, în afaceri, în jocuri și în competiții. Fii sincer cu tine și ceilalți nu îți vor răni niciodată caracterul. Și vei fi și mai respectat pe parcursul vieții.
25. Respectă-ți profesorii, încearcă să te învețe ceva. Pe măsură ce îmbătrânești, hotărăște-te ce îți dorești să fii în viitor și străduiește-te să devii acel lucru.
Vouă ce lecții de viață v-au oferit bunicile?
Surse:
www.gibsonins.com; http://financialnirvanamama.com; www.aplaceformom.com