Iata cateva trucuri ca sa inveti acest limbaj al copiilor:
• Urmareste-l cat poti de mult, mai "din umbra". La joaca, la masa, ce face cand tu vorbesti cu o prietena si in alte contexte. Astfel, impusti doi iepuri dintr-o data: inveti sa ii cunosti mimica, modul de a-si exprima sentimentele, emotiile, nevoile si poti interveni atunci cand simti nevoia sa indrepti sau sa corectezi ceva. In acelasi timp te asiguri ca daca intr-un moment de pauza, micutul isi va muta privirea catre tine, te va vedea, si se va simti protejat, si astfel ii vei implini nevoia de a i se da atentie.
• Ofera-i ocazia sa iti spuna ce e cu el atunci cand isi incruciseaza bratele si se bosumfla sau cand se inchide si nu mai vrea sa iasa din camera lui. Un copil care are la un moment dat un comportament surprinzator si nepotrivit, are nevoie, de fapt, sa exprime ceva foarte important pentru el.
Dacã nu i se da ocazia sa exprime, sau parinții incearca suprimarea acestui comportament, lucrurile se vor agrava. Copilul poate atunci sa apeleze la o modalitate si mai neobișnuitã de a exterioriza acea nevoie pe care cauta sã o exprime.
• Daca esti in mijlocul unei discutii cu o alta persoana si e si micutul prin preajma, iar la un moment dat acesta incepe sa iti arate ce a mai facut el cu jucaria lui sau cu mobilul sau isi aminteste ce a mai facut el azi la gradinita sau la scoala, sa stii ca e o metoda de a-ti atrage atentia: se simte uitat sau pur si simplu s-a plictisit.
Incearca sa ii explici ca acum esti intr-o discutie de oameni mari. Ia-l in brate si mangaie-l. Promite-i ca veti face ceea ce ii place cand veti ajunge acasa sau dupa ce se va termina discutia. Relatia cu copilul tau se construieste clipa de clipa.
• Ajuta copilul sa se exprime mereu, si mai ales atunci când observi la el un comportament neobișnuit. Sa nu uiti ca intotdeauna are nevoia de a exprima ceva foarte important pentru el, atunci cand ajunge sã facã deodata ceva neplacut.
Cand e micut si nu poate vorbi, prin intrebari ajuta-l sa-ti arate unde simte ca-l doare. Apoi lasa-l sa aleaga dintr-o grãmada de jucarii, una care sa semene cu durerea lui. Si învata-l sa aiba grija de acea jucarie - de nevoia lui de fapt, pana va putea sa o identifice si sa o exprime exact. Dar sa-l asculti, sa fii pe receptie. Nu incepe cu "nu trebuie sa...", "nu ai voie sa faci așa!". Comunicarea se opreste aici si copilul va trebui sa duca singur apasarea lui, care va izbucni in mod nedorit în afara.
• Fii atent la privirea copilului, in general ea spune foarte multe, care poate sa iti indice cu usurinta starea sanatatii lui sau starea lui emotionala.
• Cand e foarte mic, daca isi ridica bratele in sus inseamna ca vrea sa il iei in brate
• Daca atunci cand intri deodata in camera se uita la tine si chiar te cheama e bine si normal sa te duci la el. Dar e posibil sa se uite la cine a venit si apoi sa isi ia ochii de la tine. Atunci e mai bine sa il lasi in lumea lui.