Carl Pickhardt, un psiholog american specializat în „Psihologia copilului” şi autorul a numeroase cărți despre parenting, susţine că „inamicii încrederii în sine sunt descurajarea şi frica”. Așadar, pentru a nu crește un copil vulnerabil, neîncrezător în forțele proprii, un adult de mâine care se va confrunta cu multe probleme emoționale, este de datoria ta să îţi susţii şi să îţi încurajezi copilul încă de la început.
În plus, specialistul recomandă părinților să le dea celor mici sarcini facile, de multe ori cu mult sub nivelul etapei cognitiv-emoționale a copiilor, tocmai pentru a le cultiva acestora încredere în propriile forțe și un nivel al stimei de sine ridicat.
În continuare, poți ține seama de câteva recomandări pentru a creşte un copil cu o mare încredere în propriile forţe.
Joaca participativă alături de tine
Prin joc și joacă, cel mic va învăța să exploreze mediul înconjurător, să-și dezvolte potențialul cognitiv și să manevreze obiecte. Este important să achiziționezi jucarii copii adecvate vârstei lui și să te transformi, chiar dacă uneori ești copleșit de alte responsabilități sau sarcini, într-un tovarăș de joacă pentru cel mic. Poți să exersezi, după o anumită vârstă, jocurile de rol, și să-l încurajezi să se erijeze în profesor, medic sau părinte. Nu numai că vei asista la un spectacol care te va reconecta cu lumea plină de candoare a copilăriei, dar te vei convinge încă o dată de imaginația extraordinară a năzdrăvanului tău. Detalii aici.
Uneori, achiziționarea de jucării poate că reprezintă un efort suplimentar, mai ales că investiția este una de moment, însă încearcă să te detașezi de acest tipar de a vedea lucrurile. După ce copilul tău va face noi achiziții și se va folosi la maximum de acele obiecte, le poți dona unor copilași mai puțin norocoși, implicându-l și pe năzdrăvanul tău în întreg procesul. Astfel, acesta va vedea că nu toți copiii au parte de răsfățul pe care majoritatea îl consideră o normalitate și că părinții fac sacrificii pentru el.
Importanța practicării unui sport
Atunci când creşti și educi un pui de om este mult mai importantă călătoria decât destinaţia. Astfel, detașează-te de detalii insignifiante, fii mândru de copilul tău, indiferent de rezultatele cuantificabile. De exemplu, dacă într-un joc de echipă sau la o competiție sportivă adaptată vârstei lui cel mic pierde, arată-i că e un învingător indiferent de rezultat și că îi apreciezi sincer curajul și eforturi. Explică-i că eșecul face parte din traiectoria fiecărei existențe și că repetiția și ambiția pot reprezenta chei ale succesului. Chiar dacă această opțiune vine la pachet cu multe responsabilități, cu un program propriu poate dat peste cap, înscrie-l de mic la un sport, fie că e vorba de înot, gimnastică, balet sau karate. Nu doar că cel mic se va disciplina, dar va învăța să devină și mult mai responsabil și, de cele mai multe ori, dornic de performanță.
Prin practicarea unui sport, puiul tău nu își va dezvolta doar abilităţile şi încrederea necesare pentru a-şi putea rezolva problemele de unul singur, ci va învăța să și funcționeze optim în interiorul unei echipe și să socializeze. Într-un asemenea cadru, își va face și prieteni, iar acest tip de legături pot dura întreaga viață, fără nicio exagerare.
Chiar dacă vei vrea să îi cultivi celui mic competențele ce derivă dintr-o personalitate alfa, fii înțelegător cu el, fă-l să înțeleagă că repetiția reprezintă cea mai bună „mamă a învățăturii” și că pentru tine nu contează ca el să performeze într-un anumit domeniu, ci să fie fericit și să se joace cât mai mult.
Sursă foto: unsplash.com