Dezvoltarea copilului: 7 curiozitati stiintifice care te vor uimi

Dezvoltarea copilului: 7 curiozitati stiintifice care te vor uimi

Alexandra Irimiea

Ni se spune adesea ca televizorul nu este bun pentru copii. Dar care este motivul stiintific? Cum afecteaza acesta creierul unui copil? Dimitri Christakis, medic pediatru si expert in domeniul efectelor media asupra copiilor, ofera argumente stiintifice parintilor care isi pun intrebarea "De ce televizorul nu este bun pentru copii?". Urmareste si alte sase videoconferinte TED care, in cele 16 minute, te vor surprinde cu informatii si argumente despre dezvoltarea copilului tau.

Idei care merita raspandite - aceasta este filosofia din spatele conferintelor TED, initiate in 1984 de americanul Richard Saul Wurman. Sunt laudate peste tot in lume pentru ca ofera accesul tuturor, in mod gratuit, la informatii stiintifice, dar si spuse de catre oameni care stiu cum sa capteze atentia publicului. Primele domenii de interes pentru aceste evenimente erau Tehnologie, Entertainment, Design, de unde acronimul TED. In 27 mai 2009 a avut loc prima conferinta TEDx Romania, o platforma locala ce permite partenerilor locali sa organizeze evenimente sub licenta TED, oriunde in lume. Pe site-ul www.ted.com puteti gasi mai multe astfel de conferinte, majoritatea avand asigurata si o traducere in limba romana.

Televizorul si copiii

1. De ce nu este bun televizorul pentru copii?

Titlu: Copiii si Televizorul
Speaker: Dimitri Christakis, medic pediatru, cercetator si parinte

Creierul unui copil are la nastere in jur de 333 de grame, insa in primii doi ani din viata el se tripleaza. Este perioada de viata in care se dezvolta cel mai mult, de aceea este atat importanta. Numarul de celule ramane acelasi, cele care se dezvolta fiind sinapsele, conexiunile pe care bebelusul le face pe baza experientelor pe care le traieste in primii doi ani.

Stimularea timpurie este importanta, ea influentand felul in care se dezvolta creierul, insa este oare televizorul un mediu care suprastimuleaza creierul unui copil? Care sunt efectele suprastimularii unui creier in dezvoltare? De ce sunt bebelusii atrasi de televizor, in special atunci cand sunt reclame, cand cadrele se schimba foarte rapid? Care este legatura intre privitul la televizor si lipsa de concentrare mai tarziu, la scoala? Afla din filmul de mai jos raspunsurile la aceste intrebari, dar si alte informatii pretioase pentru a putea intelege efectele televizorului asupra copilului tau! 



Ce invata bebelusii in pantec

2. Ce invata fatul cand este in pantecul mamei?

Titlu: Ce invatam inainte de a ne naste?
Speaker: Annie Murphy Paul, reporter stiintific, scriitoare si mama

Ce poate invata fatul in pantecul mamei? Cu siguranta nu v-ati fi gandit ca va "prinde" din zbor cate ceva despre limba materna! Dar s-a decoperit ca bebelusii francezi plang pe o nota inalta in timp ce bebelusii germani - pe o nota joasa, imitand astfel contururile muzicale ale acelor limbi. De asemenea, hrana unei femei in timpul sarcinii influenteaza metabolismul viitorului copil, fatul invatand din uter sa se adapteze la un anumit tip de alimentatie.

De ce vocea mamei este recunoscuta de catre un nou nascut? Cat de importante sunt sunetele, gusturile si mirosurile pentru bebelusii nenascuti, aflati in pantec? Cat de mult va influenta viata copilului tot ceea ce viitoarea mama traieste si simte? Raspunsurile la aceste intrebari se regasesc in videoconferinta TED de mai jos:



la ce se gandesc bebelusii

3. La ce se gandesc bebelusii?

Titlu: La ce se gandesc bebelusii?
Speaker: Alison Gopnik, psiholog specializat in dezvoltarea copiilor

 De ce copilaria noastra este atat de lunga, comparativ cu a altor specii? Care este rolul ei? Daca ar putea vorbi, poate ca bebelusii ne-ar putea impartasi foarte multe lucruri interesante despre tot ceea ce ne inconjoara. Insa, cum acest lucru este imposibil, oamenii de stiinta au realizat o serie de experimente cu bebelusi de diverse varste. Aflati care au fost rezultatele unui studiu pe baza de brocoli pe care Alison Gopnik l-a realizat cu ajutorul bebelusilor de 15 si 18 luni, dar si cata matematica si calcule complicate pot face copiii de 4 ani, fara ca noi sa le constientizam.



Geniul lingvistic al bebelusilor

4. De ce limbile straine se invata mai bine pana la varsta de 7 ani?

Titlu: Geniul lingvistic al bebelusilor
Speaker: Patricia Kuhl

 Ne gandim ca nu vrem sa impovoram un copil mic cu prea multe cunostinte, se va lovi oricum de ele la vremea potrivita, cand se va duce la scoala. Nimic mai gresit! Un copil incepe sa invete complexitatea unei limbi straine inca din pantece, iar un bebelus de 6 luni face diferenta intre sunetele limbii materne si ale alteia. Ne putem atinge potentialul maxim de invatare a unei alte limbi pana la implinirea varstei de 7 ani, dupa care acesta scade dramatic. Aflati informatii pretioase si argumente din urmatoarea conferinta TED:


diagnosticarea autismului

5. Cat de sigur esti ca un copil are autism?

Titlu: O a doua opinie privind tulburarile de invatare
Speaker: Aditi Shankardass, neurocercetator

 Se estimeaza ca unul din sase copii dezvolta o tulburare de dezvoltare. Diagnosticul unei boli ce isi are originea in creier fara ca sa te uiti direct la creier, doar pe baza comportamentului, nu este suficient. Au fost destul de multe cazuri care au fost diagnosticate gresit, copii care au fost declarati autisti fara ca sa aiba aceasta boala. Aditi Shankardass a pus bazele unei tehnologii de ultima ora care inregistreaza activitatea electrica a creierului in timp real. Un program numit Brain Electrical Activity Mapping (Cartografierea Activitatii Electrice a Creierului) localizeaza sursa anomaliei in creier, iar apoi un alt program, Statistical Probability Mapping (Cartografierea Probabilitatilor Statistice), face calcule matematice pentru a determina daca aceste anomalii sunt semnificative din punct de vedere clinic, oferindu-se astfel cu mult mai multa precizie un diagnostic neurologic al simptomelor copilului. Aflati mai multe despre aceasta tehnologie non-invaziva, fara efecte secundare, din filmul de mai jos:


copiii si stiinta

6. Pot face copiii descoperiri stiintifice?

Titlu: Stiinta e pentru oricine, inclusiv pentru copii!
Speaker: Beau Lotto (neurocercetator) + Amy O’Toole (cel mai tanar speaker de la TED)

 Poate deveni oricine un om de stiinta? Chiar daca incurajam copiii sa-si dezvolte creativitatea, ne este greu sa le acordam suficienta incredere ca ar putea emite ipoteze si realiza experimente. In plus, avem impresia ca joaca este doar pentru copii si ca nu ne-ar putea fi de folos in viata de om mare. Insa joaca este una din singurele activitatii umane in care incertitudinea este considerata benefica. Incertitudinea face joaca amuzanta. E adaptabila la schimbare. Deschide noi posibilitati. Asa se ajunge si la descoperirile stiintifice. Urmareste un film in care un cercetator adult - Beau Lotto si unul copil, Amy O’Toole, arata cum au realizat impreuna un studiu, dupa toate regulile, chiar daca majoritatea savantilor considerau ca niste copii n-au cum sa contribuie la stiinta.


oportunitati de dezvoltare pentru copii

7. Ce ar putea invata adultii de la copii?

Titlu:  Ce pot invata adultii de la copii
Speaker: Adora Svitak, 12 ani
 

 Adora Svitak are 12 ani insa vorbeste mai bine ca multi alti adulti, desi se afla in fata unui public numeros. Emite ipoteze, ofera argumente si are un farmec personal ce i-a captivat pe toti cei din sala de la videoconferinta TED. Adora Svitak face o pledoarie pentru copilarie si pentru tot ceea ce se pierde in drumul spre a deveni adult: creativitate, visuri marete, optimism. Acest film te va surprinde si te va face sa realizezi care este importanta crearii de oportunitati de dezvoltare pentru copiii tai!

 

Pe tine ce videoconferinta TED te-a inspirat astazi?

Articolul urmator
Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului
    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului

    Sentimentul care vine odată cu rezolvarea unei ghicitori este unul fără egal. Cu atât mai mult pentru un copil! Există o mulțime de motive pentru a-i prezenta ghicitorile...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    © 2024 Qbebe