Deși conceptul de dezvoltare personală este întâlnit cu precădere în rândul adulților, specialiștii sunt de părere că trebuie să ne gândim serios la importanța și impactul dezvoltării personale asupra copiilor noștri. În cadrul acestui articol vom discuta despre:
● Importanța dezvoltării personale pentru copii;
● Rolul părinților în dezvoltarea personală pentru copii;
● Care sunt cele mai potrivite activități de dezvoltare personală pentru copii.
Importanța dezvoltării personale pentru copii
Specialiștii susțin că educația copiilor ar trebui să înceapă cât mai devreme, indiferent de vârstă. Conform datelor UNICEF, creierul unui copil se dezvoltă cel mai rapid în primii 2-3 de ani de viață, iar abilitățile sociale și emoționale dezvoltate până la vârsta de 6-7 ani sunt principalul indicator care arată modul în care cel mic se va adapta la mediul înconjurător - mai întâi la școală, iar apoi la situațiile întâlnite pe parcursul vieții.
Însă, mai presus de educația pe care copilul dumneavoastră o primește la grădiniță sau la școală, el trebuie să se dezvolte armonios din punct de vedere emoțional și social. Ce înseamnă acest lucru? Un copil care își dezvoltă abilități de comunicare, curiozitate, spirit de inițiativă sau încredere de sine va deveni un adult sănătos din punct de vedere emoțional.
De ce este recomandat ca dezvoltarea personală să înceapă din copilărie?
Copiii, prin natura lor, se pot adapta ușor și au voința de a învăța, iar comportamentul lor poate fi modelat. Cu cât vârsta este mai fragedă, cu atât procesul învățării are loc mai rapid. În plus, copiilor nu le este greu să facă schimbări ce țin de comportamentul lor, astfel încât, dacă dezvoltarea personală începe timpuriu, copiii tind să fie adulți mai încrezători și fericiți. Totuși, este recomandat ca dezvoltarea personală să aibă loc gradual, pe parcursul timpului, acest lucru variind de la copil la copil, în funcție de personalitate.
Un alt motiv este faptul că tehnologia și globalizarea au transformat societatea din temelii, astfel că, acum mai mult ca oricând, este necesar să le cultivăm copiilor noștri aptitudini precum adaptabilitate și flexibilitate, care să le permită să se adapteze zilei de mâine.
Rolul părinților în dezvoltarea personală pentru copii
Celor cărora le revine rolul de a îi observa pe copii sunt părinții, pentru că ei sunt alături de aceștia încă din primele momente ale existenței. Tot ei pot observa pasiunile și înclinațiile copilului și le pot valorifica. Însă, pe lângă îndrumarea din partea părinților, este important ca lecțiile de dezvoltare personală să vină din partea unui specialist.
Care sunt cele mai potrivite activități de dezvoltare personală pentru copii?
Deși membri familiei și școala reprezintă principalele modele pentru copii, este recomandat ca cei mici să urmeze diferite cursuri de dezvoltare personală. În general, principalele instrumente de dezvoltare personală sunt cărțile, cursurile, atelierele, workshopurile, discursurile motivaționale sau consilierea specializată.
Poate cel mai comun mod de dezvoltare personală pentru copii poate fi practicarea unui sport. Orice copil apt din punct de vedere medical ar trebui să practice un sport, pentru a-și dezvolta mobilitatea și pentru a se disciplina sau a-și antrena abilitatea de a lucra în echipă. Fie că vorbim despre înot, tenis, karate, gimnastică, dans, etc., beneficiile pe care practicarea sportului le are asupra copilului sunt multiple.
Alte exemple sunt cursurile pentru copii cu înclinații artistice: cursuri de teatru, instrumente muzicale, pictură etc. sau cursuri pentru copii cu înclinații spre științele exacte: cursuri de programare IT, robotică etc., care dezvoltă gândirea și logica. Participarea la cursuri de dezvoltare personală, unde copilul este încurajat să încerce lucruri noi, îl va face pe cel mic să aibă mai multă încredere în sine.
Pe lângă aceste cursuri care valorifică aptitudinile copilului, părinții trebuie să observe și să acționeze atunci când copilul întâmpină probleme în procesul de dezvoltare: atunci când se observă probleme de vorbire, de pronunție a cuvintelor sau când întâmpină dificultăți în a învăța să scrie și să citească. Dezvoltarea armonioasă a copilului și încrederea în sine pot avea de suferit atunci când acesta este diferit față de cercul lui de colegii de la școală sau de la joacă. Pentru a remedia astfel de probleme, părinții pot merge cu copilul la ședințe de logopedie unde cel mic va putea primi ajutor specializat de la un terapeut logoped. Pe lângă aceste ședințe, pentru orice alte probleme observate în comportamentul copilului, ședințele de consiliere psihologică se pot dovedi a fi de folos.
Așadar, dezvoltarea personală pentru copii se dovedește a fi crucială pentru asigurarea premiselor unei vieți de adult fericite. Deoarece societatea se schimbă într-un ritm foarte rapid, mai întâi de toate, copiii noștri trebuie să aibă capacitatea de a se adapta la orice condiții socio-economice.