De ce este corect un pic?
La întrebarea care este legată de cum este corect: un pic sau umpic, vei putea găsi răspunsul odată ce vei vedea și care sunt semnificațiile lui „un pic” și ale lui „pic” Astfel, potrivit DEX online, „pic” se referă la:
- O interjecție- Aceasta imită zgomotul produs de căderea unei picături de lichid pe o suprafață. Un exemplu ar fi: „Pic, pic! Așa se auzea ploaia în fereastra noastră”
- Un substantiv- „Pic” reprezintă o picătură, un strop, o cantitate foarte mică din ceva, o fărâmă, așa cum se poate sesiza din acest exemplu „I-a dispărut și picul de umanitate pe care îl avea”
Când vorbim despre „un pic”, trebuie să se țină seama de următoarele semnificații ale sale:
- Locuțiune adverbială- Se folosește adesea în comunicarea familiară (colocvială), având sensul de „puțin”, referitor la o cantitate foarte mică din ceva/de ceva: „un pic de apă”, „un pic de bunăvoință”. Foarte clar reiese sensul de locuțiune adverbială când vei spune: „Stai un pic să-ți spun ceva!”. Un alt exemplu ce include construcția „un pic” este și acesta: „Și-a ales câte un pic din fiecare sortiment de bomboane”
- Substantiv- În acest caz, când spui „un pic” poți face referire la un produs care, conform DEX online, este obținut „dintr-un amestec de talc, de acid oxalic și alte substanțe, cu ajutorul căruia se scot petele de cerneală de pe hârtie, de pe țesături etc”. În special în vocabularul elevilor se folosește „un pic” în sensul de instrumentul utilizat pentru îndepărtarea petelor: „Te rog, poți să îmi dai un pic să șterg în caietul de teme?” Tot ca substantiv „un pic” poate fi utilizat și cu următorul sens: de ciocan de abataj („abataj” se referă la operațiunea de extragere a unor roci dintr-un zăcământ), cunoscut și sub denumirea de „pichamăr” (din cuvântul german „Pick [hammer]”)
Ținând cont de aceste exemple, corect se va scrie „un pic” și nu „unpic”, fie că va fi vorba despre un substantiv, fie că va fi vorba despre o locuțiune adverbială.
De ce nu este corect umpic?
La prima vedere, în special în cazul pronunției, când trebuie să se rostească „un pic”, există tentația de a lua în calcul o cunoscută regulă din limba română: înaintea consoanelor „B” și „P”, „N-ul” devine „M”. Această regulă este însă valabilă în condițiile în care este vorba despre interiorul cuvintelor. Iată câteva exemple de asemenea cuvinte: „a împodobi”, „împroșcat”, „împărat” (nu este corect „înpodobit”, „înproșcat”, „înpărat”).
În schimb, când sunt două cuvinte separate, așa cum este și „un pic”, regula nu se va mai aplica. În acest context, în situația în care va trebui să se scrie „un pic”, corect va fi să se opteze întotdeauna, dintre „un pic” sau „umpic”, doar pentru prima variantă.
Fii un model pentru copilul tău și în ceea ce privește pronunțarea și scrierea corectă, inclusiv pentru formele „un pic” sau „umpic”. Astfel, te vei strădui să pronunți și să scrii folosind forma „un pic” și nu „umpic”, evitând astfel o greșeală ce a fost semnalată și în mediul online, ca de exemplu în cadrul unui videoclip cu o rețetă a unui cunoscut chef de la noi:
„...Pentru piure avem nevoie de cartofi fierți. Fasolea și mazărea călite cu ceapa... Umpic de unt, bine, umpic mai mult...” (sursă: youtube.com)
Surse: anidescoala.ro, dexonline.ro, dictie.ro, gresit.ro, vorbeste-românește.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com