Codul Morse: ce este și cum a apărut

Codul Morse: ce este și cum a apărut

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să-și transmită mesaje prin cele mai diverse metode. Spre exemplu, în civilizațiile străvechi se trimiteau mesaje, pe distanțe lungi, apelându-se la zgomotul tobelor, la fum, la păsări mesagere etc. În secolul al XIX-lea, lucrurile s-au schimbat radical după inventarea telegrafului electric și a codului Morse. Parcurgând articolul de mai jos, poți afla detalii despre acest cod, care a revoluționat modul de a comunica și care a fost utilizat timp de mai bine de 150 de ani în diferite profesii, de la operatori de telecomunicații până la militari, experți în aviație sau în salvare maritimă.

Ce este codul Morse

Acest cod este cunoscut și sub numele de „alfabetul Morse” și se referă la o metodă de transmitere a informației bazată atât pe utilizarea de secvențe standardizate de pulsații scurte ori lungi, cât și pe utilizarea de semne pentru caractere speciale, de litere și cifre

Elementele care stau la baza codului Morse sunt:

  • Semnele lungi: reprezintă linii, notate „_”;
  • Semnele scurte: reprezintă puncte, notate „.”;
  • Spațiul scurt, dintre litere: lungimea acestui spațiu este egală cu cea a unei linii;
  • Spațiul mediu, dintre cuvinte: lungimea acestui spațiu este egală cu cea a două linii;
  • Spațiul lung, dintre propoziții: lungimea acestui spațiu poate fi mai mare decât cea a trei linii;
  • Spațiul liber care se află între caractere: acest spațiu este egal cu un punct.

Codul Morse implică „traducerea” literelor, a cifrelor și a caracterelor speciale în puncte și linii. Acestea din urmă, dar și punctele, reprezintă sunete cu durată scurtă și lungă. Odată ce se descifrează componentele incluse în mesajul transmis prin codul Morse, informația poate fi transmisă mai departe cu ajutorul luminii sau al sunetelor.

Inițial, codul Morse a fost folosit pentru a transmite mesaje în limba engleză. Când codul a ajuns în Europa, s-a constatat că nu era adecvat și pentru transmiterea informațiilor care nu erau în limba engleză. În acest context, în anul 1851 a fost desemnat un cod Morse internațional. Spre deosebire de prima variantă, apărută în SUA, codul Morse internațional se baza pe linii și puncte pentru toate literele alfabetului. De asemenea, acest cod a fost simplificat pentru a funcționa pe baza liniilor cu aceeași lungime.

Cel mai cunoscut mesaj transmis cu ajutorul codului Morse internațional este SOS. Pentru a-l reda în acest cod, trebuie să se utilizeze 3 puncte, 3 linii și alte 3 puncte. De fapt, cele 3 puncte reprezintă litera „S”, iar cele 3 linii reprezintă litera „O”.

În primele decenii care au urmat după crearea sa, codul Morse a fost valorificat mai ales în domeniul militar. Spre exemplu, războiul din Crimeea (1853-1856) a fost considerat primul război modern și datorită utilizării acestui cod. În același timp, în perioada Războiului Civil (1861-1865) din America de Nord, președintele Abraham Lincoln a ales codul Morse nu numai pentru a fi la curent cu operațiunile militare, ci și pentru a transmite mesaje urgente comandanților săi. 

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, codul Morse s-a folosit pe scară largă, inclusiv în timpul bătăliilor navale. Totodată, a recurs la codul Morse, în anii '60, și căpitanul american Jeremiah Denton Jr., prizonier de război în nordul Vietnamului. Acesta a transmis că se afla în pericol clipind din ochi pentru a trimite mesajul „T-O-R-T-U-R-Ă”.

În ciuda progreselor tehnologice, se recurge încă la codul Morse, în situații de urgență, când alte modalități de comunicare nu pot fi folosite. De pildă, piloții învață codul pentru a semnala, prin transmiterea de semnale luminoase intermitente, că este vorba despre un pericol. În plus, navele maritime fac apel la codul Morse folosind lumini, rachete de semnalizare sau anumite sunete când nu au alte soluții pentru a atrage atenția asupra unei situații grave. De altfel, până în anul 1999, codul Morse a reprezentat standardul internațional de comunicare maritimă pe distanțe mari. Ulterior, a început să se recurgă tot mai mult la tehnologia prin satelit. 

Cum a apărut codul Morse

Apariția codului se datorează colaborării dintre Samuel F.B. Morse și asociatul său, Alfred Vail. 

Samuel Morse s-a născut în statul american Massachusetts și a urmat cursurile „Philips Academy” din Andover. Părinții l-au trimis apoi să urmeze cursurile „Yale College”, fiind pasionat de pictarea portretelor în miniatură și de tot ceea ce era legat de electricitate. După ce a absolvit „Yale”, în anul 1810, tânărul a început să lucreze la o editură din Boston. Întrucât pictura era marea lui pasiune, familia l-a sfătuit să plece în Marea Britanie pentru a-l avea ca mentor pe pictorul american Washington Allston. 

În 1815, Samuel Morse a revenit în SUA, câștigându-și existența ca pictor itinerant în statele Carolina de Sud, New York și New England. După zece ani, s-a stabilit la New York și s-a ocupat în special cu realizarea portretelor. 

În 1832, întorcându-se în America după o perioadă în care a studiat în Europa, a avut ideea să realizeze o nouă variantă de telegraf electric pornind de la o discuție legată de descoperirea electromagnetului. În acest scop, a început să se documenteze mai mult despre electromagnetism și a studiat opera lui Joseph Henry. Electromagneții realizați de acesta din urmă i-au permis lui Morse să transmită mesaje la distanțe mai mari de 16 km.

imagine vintage, cu masina veche de telegraf, clopot si imprimanta de alama 

În anii următori, cu ajutorul colaboratorilor săi, chimistul Leonard Gale și Alfred Vail, specialist în mașini de prelucrare a fierului, Samuel Morse a reușit să creeze un telegraf cu un singur circuit. Până în 1838, alături de Alfred Vail, a dezvoltat un sistem de transmitere a mesajelor, pe distanțe lungi, prin impulsuri electrice prin fire care controlau un electromagnet. Invenția lor a rămas cunoscută drept codul Morse, desemnându-se pentru litere și cifre seturi de puncte și linii, în funcție de frecvența utilizării. 

Deși nu s-a bucurat de succes când a încercat să convingă Congresul American să finanțeze realizarea unei linii de telegraf Morse în SUA și nici nu a reușit să organizeze construcția unei asemenea linii în Europa, nu a renunțat la ideea de a-și promova invenția. În aceste condiții, în anul 1843, Congresul American a fost de acord cu propunerea sa și a obținut sprijinul financiar pentru construirea primei linii de telegraf din SUA, între Baltimore și Washington. Pe 24 mai 1844, Samuel Morse i-a trimis lui Alfred Vail, folosindu-se de codul inventat de ei, următorul mesaj: „What hath God wrought!” („Ce lucruri mărețe a făcut Dumnezeu!”).

Samuel Morse, inventantorul telegrafului electric si a codului Morse

Motive să înveți codul Morse

Să te familiarizezi cu codul Morse poate reprezenta o adevărată provocare dar, dacă te raportezi la beneficiile de care ai parte în urma unui asemenea demers, devii mai motivat/ă să îți atingi scopul. Iată de ce merită să te apuci să înveți codul Morse:

Ai acces la o modalitate suplimentară de a comunica într-o situație de urgență

Codul Morse poate fi valorificat și în zilele noastre, în cazul în care alte mijloace de comunicare nu sunt disponibile. Spre exemplu, dacă intervine un dezastru natural și o persoană se află în pericol, are posibilitatea să-i avertizeze pe cei care o pot ajuta recurgând la diverse metode, precum folosirea unor lumini intermitente, utilizarea unor obiecte (oglindă, lama unui cuțit etc) pentru a capta cu ele razele soarelui, ciocănitul într-o suprafață avută la dispoziție, suflatul într-un fluier etc.

Îmbunătățește neuroplasticitatea 

Neuroplasticitatea se referă la capacitatea creierului de a se adapta sau de a se schimba de-a lungul timpului, creând noi neuroni și rețele neuronale. Acestea reprezintă serii de neuroni conectați, ce transmit semnale dintr-o parte a creierului către alta. 

Potrivit unui studiu publicat în „Frontiers in Human Neuroscience”, neuroplasticitatea este stimulată în cazul persoanelor care învață codul Morse. Acest efect benefic este explicat, în urma analizării rezultatelor unor examene RMN, în felul următor: procesul de învățare a literelor din alfabetul Morse este binevenit pentru dezvoltarea materiei albe din creier. Aceasta din urmă include o rețea vastă de fibre nervoase, care conectează regiuni din creier și primește semnale, ceea ce influențează capacitatea de învățare, de concentrare, de rezolvare a problemelor.

Copiii au o superputere! Se numește neuroplasticitate și iată cum o folosesc

Contribuie la îmbunătățirea memoriei

Când înveți codul Morse, este necesar să îți folosești mult memoria pentru a ține minte simbolurile care corespund literelor, cifrelor etc. Practic, îți creezi noi rețele neuronale, astfel încât îți asiguri o memorie din ce în ce mai bună. 

femeie care se gandeste in timp ce vrea sa noteze ceva intr-un carnet 

Îți îmbunătățește abilitățile de care ai nevoie pentru a învăța limbi străine

Încercând să te obișnuiești cu codul Morse, ajungi, treptat, să te familiarizezi tot mai mult cu structura limbii, cu anumite modele lingvistice. Cu atât mai mult cu cât îți îmbunătățești și capacitatea de concentrare, poți reuși să înveți mai ușor o limbă străină.

Pentru a ajunge să stăpânești din ce în ce mai bine codul Morse, ține cont și de sfaturile de mai jos:

  • Vizualizează cât mai des videoclipuri care îți arată simbolurile specifice și modul în care acestea sunt incluse în litere, cifre, semne de punctuație etc;
  • Apelează la flash-carduri cu simboluri ale codului Morse și cu literele care le corespund;
  • Descarcă aplicații destinate învățării codului Morse;
  • Vizitează site-uri care oferă instrumente de învățare a codului Morse;
  • Alătură-te unei comunități formate din persoane pasionate de codul Morse. 

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com, Image by Freepik

Surse articol: adevarul.ro, britannica.com, beready.utah.gov, frontiersin.org, history.com, indeed.com, maritimepage.com, medium.com, morsecode-translator.com, military.com, my.clevelandclinic.org, nypost.com, traseeromania.ro, verywellmind.com

Articolul urmator
Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica lui Feli Donose este adorabilă! Nora Luna are 4 ani și deja a apărut într-unul dintre videoclipurile mamei sale
    Fiica lui Feli Donose este adorabilă! Nora Luna are 4 ani și deja a apărut într-unul dintre videoclipurile mamei sale

    Feli este una dintre cele mai apreciate artiste de la noi. Ea a devenit cunoscută odată cu participarea la emisiunea-concurs „Vocea României” în anul 2012 și a...

    Un ou bizar a apărut pe tavanul camerei fiului meu. Aveți idee ce este?
    Un ou bizar a apărut pe tavanul camerei fiului meu. Aveți idee ce este?

    Incredibil ce a putut să găsească această mamă în camera fiului ei! Femeia a postat, pe un grup de Facebook, mai multe imagini cu ceva ce părea a fi un ou lipit de tavan. Extrem...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior
    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior

    O mamă din Australia avertizează părinții să se bazeze pe instinctele lor, atunci când simt că ceva nu e în regulă, pentru că s-ar putea să le salveze viața. Asta s-a...

    Am izgonit femeile din familia mea de la nuntă după ce toate au apărut îmbrăcate în alb
    Am izgonit femeile din familia mea de la nuntă după ce toate au apărut îmbrăcate în alb

    Am 33 de ani și o familie numeroasă. Majoritatea formată din mătuși și verișoare, o mamă vitregă, o soră vitregă și o bunică. Nu știu cum altfel să spun, dar toate femeile...

    BAC 2024: Subiectele de la limba română au apărut în online la un liceu din Gorj la scurt timp după începerea examenului
    BAC 2024: Subiectele de la limba română au apărut în online la un liceu din Gorj la scurt timp după începerea examenului

    Niciun examen de Bacalaureat fără o tentativă de fraudare. Anul acesta, surpriza vine din Gorj, unde subiectele la Limba și Literatura Română au fost făcute publice în...

    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

    Ce poate fi mai crunt pentru o mamă decât să afle că este alergică la propriul copil? I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a descoperit, în timp ce...

    A apărut prima păpușă Barbie cu sindromul Down
    A apărut prima păpușă Barbie cu sindromul Down

    Mattel, producătorul de jucării Barbie, a anunțat că a apărut pe piață prima păpușă Barbie cu sindrom Down. În ultimii ani, au fost create tot mai multe păpuși Barbie care...

    © 2025 Qbebe