Muzica și jocul nu sunt doar elemente care îl înveselesc pe copil și îi oferă satisfacții, ci sunt pioni importanți în dezvoltarea lui. Până să învețe să se joace singur cu lego, puzzle-uri, papusi Barbie și camioane, este important să aibă parte de activități distractive, care să-l ajute să-și dezvolte abilități necesare pentru toată viața, precum interacțiunea socială, atenția și planificarea motorie. Detalii aici!
Atenție comună
Specialiștii spun că atenția comună – definită ca fiind abilitatea de a împărtăși concentrarea asupra unui obiect sau o activitate cu o altă persoană – este unul dintre cele mai importante puncte sociale pentru dezvoltarea copilului. Lucruri simple – precum zdrăngănitul unui clopot, al unor chei ori un joc „De-a v-ați ascunselea“ – îl fac pe copil să se concentreze asupra obiectelor prezentate și să mențină un contact vizual cu persoana din fața lui.
De asemenea, un mod de a-i stârni curiozitatea este să îi arăți obiecte din jurul lui de care este interesat, să îi explici cum se numește fiecare și ce rol are. După care, într-un moment de joacă, să-l îndemni să îți indice unde se află fiecare dintre aceste obiecte. Este de așteptat ca cel mic să își întoarcă privirea la tine după ce a identificat obiectul, pentru a-i confirma. Aceste gesturi îi consolidează încrederea în sine și îi stârnesc curiozitatea. Interacțiunile timpurii reprezintă piatra de temelie pentru dezvoltarea unor abilități de comunicare excelente mai târziu în viață.
Memorie
„Gândirea simbolică“ este una dintre etapele de dezvoltare cognitivă la copiii de vârstă preșcolară. Aceasta începe să prindă contur încă din primele luni de viață, cu ajutorul unor gesturi mărunte. De exemplu, atunci când bați din palme sau cânți, copilul creează în mintea lui imagini și învață astfel să-și amintească sunetele, reușind după o perioadă să anticipeze ce va urma.
Repetiția și ritmul îl ajută pe copil să își dezvolte abilități specifice recunoașterii unor modele de acțiune și să învețe mai multe despre limbaj. Ulterior, cel mic va putea învăța cu ușurință să citească și să facă anumite activități din rutina zilnică (de exemplu, să se spele pe dinți).
Abilități motorii
Dacă bebelușul a început deja să își ducă degetul mare la gură, înseamnă că abilitățile sale motorii încep să se dezvolte. Însă când vine vorba despre capacitatea copilului de a se gândi la ce vrea corpul lui să facă, să planifice și apoi să execute, lucrurile devin mai complicate pe măsură ce începe să meargă de-a bușilea, să se cațere pe scări și să facă primii pași. De aceea, bebelușul petrece atât de mult timp încercând să se agațe de mobilă și să verifice fiecare colț din casă.
Planificarea motorie este o abilitate care ne permite să ne amintim și să efectuăm anumiți pași pentru a întreprinde o acțiune. Același lucru trebuie să îl facă și copilul, de aceea este important să fie lăsat să facă singur acești pași. Cântecele și jocurile prin care trebuie să își coordoneze mâinile și picioarele și să execute anumite mișcări într-un anumit ritm sunt eficiente în acest caz.
Abilitățile de planificare motorie timpurii vor fi utile mai ales când va merge la școală și va trebui să urmărească indicațiile profesorilor. Copiii care au probleme cu planificarea motorie vor avea dificultăți în a învăța și a îndeplini sarcini fizice, precum a-și lega singuri șireturile.
Există, așadar, o legătură puternică între joacă și dezvoltarea copilului. Cântecele și jocurile îi ajută pe cei mici să dobândească abilități care le vor fi utile tot restul vieții.
Surse foto: Yaoinlove/ Shutterstock