Dacă eşti în pană de idei şi nu ştii ce să mai faci pentru a-i ţine pe cei mici ocupaţi, iată câteva sugestii menite să te inspire să faci cât mai multe lucruri distractive alături de ei:
Activităţi pentru a le stimula creativitatea
Lasă-ţi copiii să transforme sufrageria într-o mare fortăreaţă. Cu ajutorul câtorva scaune şi pături puteţi “construi” un fort. Dacă vrei să faci joaca şi mai interesantă, împărțiți familia în două echipe, fiecare cu fortul ei şi inventați o miză, de exemplu, ce echipă ajunge prima în bucătărie fără să fie prinsă de cealaltă.
O altă activitate care poate fi amuzantă atât pentru copii, cât şi pentru adulţi este jocul cu piese Lego, care stimulează foarte mult creativitatea celor mici. Pentru a face totul şi mai amuzant, puteţi face bileţele cu diferite tipuri de construcţii Lego, care mai apoi sunt trase la sorţi de fiecare membru al familiei. Astfel, fiecare va trebui să construiască ceva pe tema desemnată în bileţel, eventual contracronometru. Cine se descurcă cel mai bine câştigă, evident, jocul!
Dacă ai copii care sunt deja mai mari, le poţi cere să pună în scenă un mic spectacol. Tema poate fi povestea lor preferată. Îi poţi încuraja să transforme diferite obiecte din casă în decoruri de scenă şi să se ajute de diferite jucării. Orice ar ieşi, cu siguranţă va fi amuzant şi pentru tine şi pentru ei.
De asemenea, dacă ai profitat de această perioadă pentru a face curăţenie prin casă, poţi folosi diferite obiecte sau haine pe care nu le mai utilizezi pentru a face alături de cei mici jucarii din materiale neconvenţionale. Detalii aici!
Activităţi care îi fac să se mişte
Chiar dacă nu mai pot petrece prea mult timp la locurile de joacă sau pe afară, asta nu înseamnă că micuţii noştri nu trebuie să facă mişcare. Cel mai simplu şi mai distractiv mod de a-i face să se mişte este să-i pui să danseze. Este amuzant şi plăcut pentru întreaga familie, nu numai pentru copii. Chiar dacă nu ai prea mult spaţiu, tot poţi organiza o seară de dans în sufragerie!
Un joc care a devenit foarte foarte popular în mediul online este “lava”, care presupune că podeaua este acoperită cu lavă și trebuie să te deplasezi printr-o încăpere fără să o atingi. Ca să fii sigură că nu este niciun pericol pentru copii, le poţi organiza un “traseu” folosind perne şi pături. De asemenea, acest joc poate fi adaptat. De exemplu, puteţi să staţi fiecare pe un fotoliu sau pe un scaun şi să vă jucaţi cu o minge din spumă, care nu are voie să atingă podeaua. Nu presupune la fel de multă mişcare, dar, cel puţin, vă mişcaţi braţele.
Activităţi gastronomice
Dacă au deja peste trei ani, copiii pot ajuta la diferite activităţi din bucătărie. Pe cei mai mici îi poţi ruga să spargă ouăle, să spele fructele şi legumele, să adauge condimente la salată sau la mâncare sau să amestece diferite ingrediente, evident, totul sub supravegherea unui adult. Aceste mici activităţi le fac plăcere copiilor şi îi ajută să îşi dezvolte încrederea de sine, aşa că nu ezita să-i asociezi şi pe ei unor activităţi care pot părea plictisitoare pentru tine, dar care pe ei îi entuziasmează.
Activităţi care le pun mintea la contribuţie
În funcţie de vârsta copiilor, poţi alege diferite jocuri pe care să le jucaţi împreună şi care le stimulează gândirea. Poate fi vorba de jocuri de societate pentru copii de tipul “Nu te supăra, frate” sau de diferite puzzle-uri. Astfel de jocuri le pun mintea la contribuţie şi îi învaţă, de asemenea, concepte precum corectitudinea sau cum să piardă păstrându-şi o atitudine pozitivă.
Chiar dacă poate părea greu să îi ţii ocupaţi pe copii în casă atât de multe zile, sperăm că te-am inspirat în găsirea unor activități care să binedispună întreaga familie.
Surse foto: Unsplash.com