3 exemple de jocuri pentru dezvoltarea cognitiva:
1. Ferma de animale (intre 0-12 luni)
Acesta este un joc interactiv pentru copii, care ajuta la dezvoltarea limbajului si memoriei.
Vei avea nevoie de unele animale umplute cu apa sau siluete de animale mari colorate.
Aseaza-te pe podea sau pe pat, unde va simtiti mai confortabil si asigurati-te ca nu exista alte lucruri care il pot distrage pe cel mic. Poate fi mai convenabil sa il pui pe micut intr-un scaun pentru copii. Stai cu un animal umplut cu apa sau cu imaginea in fata copilului si imita sunetul animalului, asigurandu-te ca bebelusul tau poate vedea gura. Asteapta cateva secunde, apoi repeta sunetul din nou. Continua cu spectacolul de origine animala timp de cateva minute.
Dupa ce copilul tau s-a obisnuit cu jocul, da-i sansa de a imita sunetele de animale. El poate incepe in cele din urma sa anticipeze si sa reproduca sunetul imediat ce ai ridicat plansa sau macheta animalului respectiv.
O data ce bebelusul va creste jocul se poate complica folosind denumirile animalelor. Poti organiza chiar un spectacol folosind o mini-scena (confectionata din carton) pentru a face jocul si mai distractiv.
2. Perechea potrivita
O data ce copilul incepe sa recunoasca asemanarile si deosebirile dintre obiectele reprezentate de o imagine si cele care il inconjoara jucati-va un joc ce are ca sarcina formarea de perechi.
Materiale
Poze din reviste, care reprezinta lucruri gasite in casa, cum ar fi pasta de dinti, produse alimentare ale copilului, haine, jucarii, pantofi, ceas etc.
Folositi elemente ce se aseamana aproape perfect cu cele din imagini.
Instructiuni
Gaseste imagini care reprezinta obiecte din casa ta, dupa cum am sugerat mai sus.
Strange elemente reale pentru a se potrivi cu imaginile folosite.
Prezentati elementele reale intr-un sir pe podea sau la masa.
Aseaza-l pe micut langa tine si confrunta obiectele din imagine cu lucrurile reale.
Da-i ca sarcina sa amplaseze imaginea langa obiectul potrivit. Repeta pana cand copilul reuseste sa formeze toate perechile corect.
Asigura-te ca toate elementele sunt sigure pentru copil si acesta le poate manipula fara sa se raneasca. Spune-i bravo ori de cate ori a indeplinit sarcina si pe parcursul jocului incurajeaza-l, chiar daca greseste nu il certa pentru ca va deveni frustrat.
3. Scrisoarea din paine (4-5 ani)
Copilul va invata litere si forme atunci cand „scrieti"o scrisoare din batoane de coca impreuna.
Toate simturile intra in joc, atunci cand perpari aceste mini scrisori din paine cu micutul. El va ajuta sa amestecati ingredientele, sa framantati aluatul si sa dati forma literelor. Folositi ca sablon litere mari de tipar, decupate din ziare sau reviste colorate.
Deliciul va fi si mai mare cand literele vor fi scoase din cuptor si copilul va pronunta sunetul impreuna cu tine apoi le va infuleca rand pe rand.
Materialele necesare
1 pachetel de drojdie |
Instructiuni
Mamica incalzeste cuptorul inainte de a prepara aluatul.
Apa, zaharul si drojdia se pun in castron si se amesteca. Asteapta doua sau trei minute pentru ca drojdia sa se inmoaie. Se adauga apoi o ceasca de faina, uleiul, sare si dupa ce se amesteca bine se pune si restul de de faina.
Se presara faina pe suprafata fundului de lemn apoi se framanta aluatul.
Dupa ce s-a inchegat bine aluatul il asezi in castron si il acoperi, apoi il lasi sa creasca aproximativ 45 de minute. Dupa aceea separi aluatul in migiute mici.
Folosind cutite si furculite de plastic formati literele dorite de voi. De preferat sa se scrie numele copilului, mama sau tata la primul contact al copilului cu regulile jocului. Cu timpul puteti scrie numele membrilor familiei sau animalelor de companie dar si sa formati propozitii din 2-3 cuvinte.
Puneti scrisoarea pe o foaie de copt. Se lasa la cuptor timp de 15 minute.
Ce poate face copilul tau:
Masoara si amesteca ingredientele.
Testeaza drojdia de bere, cu un deget pentru a vedea daca este moale.
Presara faina pe fundul de lemn si framanta aluatul.
Decide ce forme de litere face.
Realizeaza forma literelor utilizand furculita si cutitul de plastic.
Urmareste crestrea aluatului dupa ceas. Acest lucru il poate face doar daca ii explici unde trebuie sa ajunga limba ceasului cand aluatul va fi gata.
Poate sa fredoneze impreuna cu tine cantecul Alfabetului in timp ce literele se coc.
Este important sa retii ca esti cel mai bun profesor al copilului tau in primii sai ani de viata. Cea mai mare responsabilitate este de a transforma activitatile de zi cu zi in oportunitati de invatare.