Fiecare gravida percepe diferit nasterea, la fel cum percepe intr-un mod propriu si perioada sarcinii. In general insa, etapele nasterii sunt aceleasi pentru toate femeile, iar semnele care anunta debutul travaliului trebuie cunoscute pentru a putea fi recunoscute la momentul oportun. In plus, atunci cand stii la ce trebuie sa te astepti, orice trece mult mai usor. Qbebe iti dezvaluie care sunt semnele de declansare a travaliului pe care trebuie sa le observi.
Semne ale nasterii: Coborarea copilului
Coborarea fatului este unul dintre primele semne care trebuie sa iti dea de inteles ca nasterea se apropie cu pasi repezi. Inainte cu circa 2-4 saptamani de momentul nasterii (la prima sarcina coborarea se realizeaza foarte aproape de momentul nasterii), bebelusul va incepe sa coboare in zona pelviana, pana cand capul sau va ajunge aproape de colul uterin.
In cazul in care esti insarcinata pentru prima data, nu vei identifica acest semn foarte bine, insa probabil ca vei percepe coborarea fatului ca pe o eliberare a respiratiei si a presiunii in partea superioara a abdomenului. In acelasi timp, vei simti o presiune mai puternica (ca o greutate) in zona pelviana.
De asemenea, trebuie sa stii ca atunci cand va incepe coborarea bebelusului spre zona pelviana, vei observa si ca iti simti stomacul mai putin plin si ca poti manca mai mult decat pana acum, iar digestia se va produce mai usor. Din pacate, coborarea bebelusului in zona pelvina iti va aduce si cateva neplaceri, cum ar fi: mobilitate mai redusa, pierderi de echilibru, dureri in zona pelviana si perineala si nevoia de a urina mai des (acum bebelusul preseaza si mai mult pe vezica urinara).
Semne ale nasterii: Pierderea dopului gelatinos
In timpul sarcinii, la nivelul colului uterin se formeaza un dop de mucus gros, care are rolul de a impiedica bacteriile sa ajunga in interiorul uterului. Apropierea momentului nasterii va face ca organismul sa se pregateasca si pentru deschiderea uterului, iar colul uterin se dilata si se inmoaie, culminand cu pierderea dopului gelatinos.
Eliminarea dopului gelatinos se poate intampla fie intr-un singur episod (tot odata), fie treptat (sub forma de secretie vaginala abundenta cu o durata de cateva zile). Trebuie sa stii ca din momentul inceperii eliminarii dopului gelatinos si pana la nastere mai pot trece in jur de trei-patru zile sau chiar cateva ore, in functie de dorinta bebelusului de a veni pe lume si de reactiile organismului tau.
Semne ale nasterii: Ruperea membranelor
Ruperea membranelor sau rupere apei cum se spune, este unul dintre semnele care te avertizeaza ca nasterea se declanseaza si ca trebuie sa mergi cat mai repede la maternitate. Trebuie sa stii ca este posibil sa nu ai contractii dureroase imediat dupa ruperea membranelor, insa acest lucru nu trebuie sa te induca in eroare, deoarece chiar esti in travaliu.
Fii atenta in ultimele saptamani de sarcina, deoarece ruperea membranelor poate trece neobservata la inceput, mai ales daca se petrece in timpul somnului sau cand folosesti toaleta. Contrar imaginilor vazute prin filmele de fictiune, dupa ruperea membranelor curgerea lichidului amniotic nu este intotdeauna foarte abundenta, ca un suvoi, ci poate fi si o picurare sau un firicel foarte firav de lichid inodor si incolor.
In cazul in care observi ca s-a produs ruperea membranelor, anunta medicul care te va asista la nastere si mergi la maternitate. Chiar daca nu ai contractii, medicul ti le poate provoca.
Semne ale nasterii: Contractiile uterine
Contractiile uterine sunt semne, de obicei sigure, de nastere care, de cele mai multe ori, debuteaza odata cu travaliul. Contractiile apar ca urmare a contractiei muschilor uterini, care se vor diminua in lungime, facand ca uterul sa se scurteze, iar fatul sa coboare spre canalul de nastere. Contractiile care preced nasterea pot aparea initial la intervale relative regulate de 10-15 minute, iar pe masura ce nasterea se apropie, cresc ca intensitate a durerii, dureaza din ce in ce mai mult si se succed la intervale din ce in ce mai mici.
Semne ale nasterii: Durerile de spate
Unul dintre semnele apropierii nasterii si debutului travaliului este durerea de spate peristenta, care nu scade in intensitate odata cu schimbarea pozitiei.
Durerea specifica apropierii nasterii este localizata in partea inferioara a spatelui, foarte asemanatoare cu durerea care insoteste ciclul menstrual. Durerile de spate sunt mai puternice in zona lombara si la nivelul oaselor bazinului si nu cedeaza (sau scad foarte putin) la medicatia analgezica sau la masaj.
Semne ale nasterii: Cand trebuie sa mergi la maternitate?
In momentul in care s-au rupt membranele si observi scurgerea lichidului amniotic, trebuie sa mergi imediat la maternitate. In cazul in care ai inceput sa simti contractii, insa durerile nu sunt prea mari, iar membranele nu s-au rupt inca, poti sa mai stai cateva ore acasa, timp in care sa incerci sa te odihnesti, sa mananci ceva usor si sa iti faci un dus.
Trebuie sa fii totusi atenta la intervalul de timp dintre contractii: atunci cand observi ca ai contractii regulate, care cresc in intensitate si se succed la 5 minute sau mai putin, trebuie sa mergi la maternitate, deoarece este posibil sa nasti in scurt timp.
Nu uita ca, indiferent de cate simptome ai, cel mai sigur pentru tine si bebelus este sa mergi la maternitate in cazul in care nu esti sigura daca ai intrat in travaliu sau nu.